Economia

La Cambra de Barcelona alerta que la inflació s’allargarà més del previst

Rebaixa cinc dècimes les expectatives per al PIB català del 2024 fins a un 1,8%

El creixement es mantindrà però alentit pels efectes dels preus i del recruament del crèdit per les pujades de tipus d’interès

Santacreu veu el traspàs íntegre a la Generalitat com a “possible solució” als problemes de Rodalies

Es declara “encantat” de poder participar en el debat reobert sobre el pacte fiscal

La inflació continuarà en nivells alts més enllà del que es podia esperar. Així ho ha assegurat Joan Ramon Rovira, cap del gabinet d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona durant la presentació de l’informe de conjuntura del tercer trimestre de la institució, en què també s’han retocat les perspectives de creixement per a Catalunya. En línia amb les revisions fetes per diversos organismes per a diversos àmbits, els experts de la Cambra també han canviat les projeccions per al PIB català. Així, tot i que han incrementat una dècima l’estimació que la institució havia fet al juliol per al tancament d’enguany, fins al 2,3%, han rebaixat cinc dècimes la de l’any vinent, en què el PIB quedarà, segons el gabinet d’estudis de la Cambra, en un 1,8%.

Entre els factors que condicionaran aquesta evolució, a banda de l’esmentat estancament de la inflació a la banda alta, hi ha l’impacte que les pujades de tipus d’interès estan tenint en el teixit econòmic català.

Rovira ha explicat que segurament el quid més important de la qüestió seran els preus. Ha recordat que l’IPC general incorpora el preu de les importacions al dels preus de béns i serveis domèstics (que són els que componen l’anomenat deflactor del PIB), i que si l’IPC general és més elevat que el deflactor es pot considerar que hi ha una “inflació importada”. El fet és, però, que en el cas de Catalunya, si bé l’IPC general està caient, els preus de béns i serveis locals no van en la mateixa línia, perquè hi ha hagut una contaminació dels elements inflacionistes al conjunt de la cadena de valor i una inflació subjacent que, a parer de Rovira, en principi “no ens ha de preocupar, però sí que ens n’hem d’ocupar”.

Quant a l’efecte de les pujades de tipus sobre el teixit empresarial, l’expert de la Cambra ha especificat que probablement seran les empreses de menys dimensió les que patiran més l’efecte del recruament de les condicions creditícies. En general, “les empreses són més resistents en aquest sentit perquè estan menys endeutades, però també és cert que l’impacte anirà per barris: no es el mateix una microempresa que una de gran”, ha apuntat Rovira. A més, també hi haurà diversitat de repercussions per sectors “l’hostaleria –ha aclarit l’expert– va patir el període pandèmic i postpandèmic i va haver d’endeutar-se per raons òbvies”.

En general, la Cambra ha comprovat a través de la seva enquesta entre les companyies catalanes que la confiança empresarial veu amb un cert pessimisme l’afebliment de l’activitat a la zona euro i que preveuen que de cara a aquest quart trimestre els negocis aniran pitjor que en mesos previs. D’aquesta manera, si bé indústria i construcció eren els únics sectors que tenien baixes perspectives fa tres mesos, de cara al final d’any s’hi afegeixen serveis i agricultura.

I tanmateix, encara hi haurà motors de l’activitat, com l’arribada dels fons europeus Next Generation, que impulsaran l’obra civil, i les exportacions, que, tot i que en menor mesura, continuaran fent que el sector exterior faci una contribució positiva al PIB.

Finalment, en el capítol del consum, que de retruc afecta el comerç, es veurà recolzat per la recuperació del poder adquisitiu de les llars i el manteniment de l’ocupació que, “resisteix bé, tot i que la previsió de les empreses pel que fa a la contractació indica que s’alentirà el ritme de creació de llocs de treball”, conclou Rovira

Santacreu s’estrena

El president de la Cambra, Josep Santacreu, que fa poques setmanes que ha accedit al càrrec, ha comentat que les perspectives de frenada econòmica arriben “en un marc d’avantatge de la situació de les empreses catalanes”. No obstant això, ha instat a afrontar l’horitzó de riscos “fent els deures interns, augmentant la productivitat i invertint en tecnologia i innovació per competir amb altres entorns geogràfics”.

El nou president de la Cambra ha aprofitat per fer comentaris sobre l’execució de la inversió de l’Estat a Catalunya i no ha estalviat crítiques al fet que el ministeri d’Economia encara no n’hagi publicat les dades més recents: “Voldríem pensar que no les han comunicat perquè l’execució és massa baixa”, en línia amb el que ha passat els últims anys, “malgrat que Catalunya manté el seu pes del 19% dins del conjunt del PIB estatal”. En tot cas, Santacreu opina que “cal saber on som, què fem, i veure el grau de lleialtat que els uns tenim amb els altres”.

El nou dirigent de la institució cameral barcelonina veu com una “possible solució” dels problemes a Rodalies el traspàs íntegre del servei a la Generalitat: “Hi ha la necessitat de descarbonitzar i això passa per millorar el transport públic, que també va molt lligat al problema de l’habitatge que patim”.

Santacreu ha recordat que la seva candidatura, Va d’Empresa, amb la qual va guanyar les darreres eleccions a la Cambra, defensava que la institució no havia d’immiscir-se en aspectes polítics. No obstant això, s’ha mostrat satisfet pel fet que s’hagi reobert el debat sobre el pacte fiscal per a Catalunya, que era un “tema pendent sobre el qual estarem encantats de debatre”.

Finalment, ha evitat fer valoracions sobre l’ampliació de l’Aeroport del Prat, assegurant: “Només sé que no en sé res” i que “és massa aviat per posicionar-se perquè hi ha massa variables per tenir en compte. En aquest aspecte, s’ha limitat a defensar el “diàleg transversal entre administracions, entitats socials de tot tipus, agents socials, Port de Barcelona, ajuntaments implicats i Generalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.