Societat

El cànnabis pot ser bo en certes malalties però en joves pot provocar psicosis

Un estudi internacional confirma el risc del consum en menors de 25 anys

També és perillós per embarassades i conductors però beneficiós per a alguns casos d’epilèpsia, dolors i esclerosi múltiple

El consum de cànnabis pot ser beneficiós en alguns pacients amb epilèpsia, dolors, esclerosi múltiple i també per alleugerir les nàusees provocades per la quimioteràpia en casos de càncer, però està totalment desaconsellat per als joves menors de 25 anys perquè els pot provocar psicosis i tampoc per a dones embarassades ja que pot interferir en el creixement del fetus.Així ho ha confirmat un gran estudi internacional on ha participat l’Hospital Clínic, que recomana expressament que es prohibeixi l’entrada als menors de 25 anys als clubs cannàbics, i que només es recepti en casos puntuals on pugui ser beneficiós.

L’estudi, basat en altres anàlisis prèvies i publicat al al British Medical Journal, és el més gran fet fins ara en aquesta matèria. Ha consistit en l’anàlisi de 50 estudis observacionals de població i en 51 assajos clínics, cosa que suposa una mostra de milers de persones de tot el món.

El cap de Psiquiatria i Psicologia del Clínic, Eduard Vieta i el cap del grup d’Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat, Joaquim Raduà, han explicat que un dels dos principals components del cànnabis, el tetrahidrocannabinol (THC),provoca addicció i riscos importants, i que en el cas dels més joves, amb un cervell en procés de formació, fa que una sola dosi de cànnabis generi l’aparició d’una psicosi, com un trastorn bipolar o esquizofrènia. Han reconegut que hi ha factors genètics que hi poden intervenir, però que encara no són prou coneguts i, per tant, els científics creuen que el risc pel consum és massa alt i per això insisteixen en desaconsellar el seu ús abans dels 25 anys.

Actualment ja s’administra per a trastorns neurològics com l’epilèpsia infantil resistent al tractament. També es considera beneficiós per tractar el dolor i la malaltia inflamatòria intestinal, tot i tenir efectes secundaris al sistema nerviós central. Però els dos experts insisteixen que els riscos que té fa imprescindible que l’administració sigui molt individualitzada perquè encara els perjudicis són superiors als beneficis excepte en casos molt puntuals.

A l’estat espanyol el 3,7% de la població consumeix cànnabis cada dia o gairebé cada dia, i entre l’11 i el 15% de la població creu que el cànnabis no perjudica la salut.

Sanitat. EFE



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.