Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia es divideix entre l’est i el sud per a intentar frenar l’avanç ucraïnès

Rússia divideix els seus esforços entre Donetsk i Khàrkiv, escenaris de cruents combats en l’est d’Ucraïna, i Kherson, en el sud, on les incursions ucraïneses en el marge esquerre del riu Dnièper van obligar els russos a canviar al cap de les forces en aquest front per a frenar l’avanç ucraïnès, segons informa Efe.

Intensos combats a Donetsk i Khàrkiv

La situació en l’est d’Ucraïna continua sent tibant: segons va informar en el seu comunicat de guerra diari l’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès, Rússia va intentar recuperar terreny en el front de Bakhmut, a la regió oriental de Donetsk, on els defensors ucraïnesos van repel·lir tres atacs.

L’estatunidenc Institut d’Estudis per a la Guerra (ISW), va confirmar sobre la base d’imatges geolocalizades avanços de l’Exèrcit d’Ucraïna al nord-oest de la localitat de Kurdiumivka, situada uns 10 quilòmetres al sud de Bakhmut.

El ministeri de Defensa rus, per part seva, va guardar silenci sobre aquest tema i es va limitar a informar sobre intensos atacs de la seva artilleria en localitats al sud de Bakhmut, que haurien ocasionat prop de 170 baixes a les forces enemigues.

Igual de tibant és la situació en Avdiivka, que Rússia intenta envoltar des de fa tres setmanes i a les quals llança grups d’infanteria “sense suport del foc de l’artilleria”, segons l’ISW.

A la regió nord-oriental de Khàrkiv els combats se centren en el front de Kupiansk. El ministeri de Defensa rus va afirmar haver repel·lit cinc atacs enemics en els voltants de la localitat de Skinkivka, mentre que l’Estat Major d’Ucraïna va dir que va rebutjar dos atacs russos.

En aquest context, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s’ha reunit aquest dimarts amb la plana major de l’Exèrcit, en la qual s’ha debatut la situació en el front, i en particular en Kupiansk, Avdiivka i Kherson.

Rússia posa més atenció a Kherson

Ucraïna va aprofitar els intensos combats a Donetsk i Khàrkiv per a prendre la iniciativa en la ribera esquerra del riu Dnièper, ocupada per Rússia i pertanyent a la regió meridional de Kherson, davant la qual cosa l’Estat Major rus va prendre la decisió de canviar al comandant de les forces que operen en sector.

Segons la intel·ligència militar britànica, això mostra que el comandament rus “incrementa la pressió sobre les forces russes que defensen aquesta zona”.

Londres va constatar que el coronel general Mijaíl Teplinski –qui havia estat comandant de les forces aerotransportades russes– va reemplaçar al seu antecessor, Oleg Makarevich, al capdavant del grup Dinèper.

Això demostra, segons els britànics, que “per a les forces russes continua sent un objectiu d’alta prioritat mantenir la regió de Kherson”, annexionada per Rússia el setembre de 2022.

Atacs contra la rereguarda ucraïnesa

Mentre continuen els intensos combats en el front, Rússia no deté els seus atacs contra la rereguarda ucraïnesa.

El cap de l’administració militar de la ciutat de Kherson, Román Mrochko, va denunciar en Telegram que l’urbs havia estat objecte d’un atac massiu contra el districte central que va destruir diversos magatzems i va danyar una desena d’actuacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.