Infraestructures

negociacions per a la investidura

La Generalitat i l’Estat cogestionaran els trens i les infraestructures de Rodalies

La Gene­ra­li­tat i l’Estat coges­ti­o­na­ran Roda­lies per mitjà d’una nova empresa, Roda­lies de Cata­lu­nya, par­ti­ci­pada majo­ritària­ment per la Gene­ra­li­tat i la pre­sidència de la qual serà desig­nada pel govern català. La repre­sen­tació de l’Estat i la Gene­ra­li­tat en el con­sell d’admi­nis­tració serà paritària, el pre­si­dent tindrà vot de qua­li­tat i les deci­si­ons estratègiques s’hau­ran de pren­dre per majo­ria qua­li­fi­cada. La Gene­ra­li­tat també ges­ti­o­narà les vies de les línies que pres­ten el ser­vei dins del ter­ri­tori català –l’acord inclou, com a mínim, l’R1 del Maresme, l’R3 del Papiol a Puig­cerdà i l’R2 de Sant Vicenç de Cal­ders, tot i que l’enun­ciat de l’acord implica totes les de Roda­lies però no les regi­o­nals que van cap a altres comu­ni­tats veïnes.

Ate­nent que la nova empresa ope­rarà amb els trens i els tre­ba­lla­dors neces­sa­ris que avui for­men part de Renfe Via­je­ros, el sin­di­cat de maqui­nis­tes de Renfe, Semaf, ja s’hi oposa, men­tre UGT i CCOO dema­nen “trans­parència i par­ti­ci­pació” en el procés de trans­ferència tot recor­dant que serà “com­plex”, un qua­li­fi­ca­tiu que ahir a la tarda com­par­tia en públic el minis­tre de la Pre­sidència en fun­ci­ons, Félix Bolaños –Renfe té uns 3.000 tre­ba­lla­dors a Cata­lu­nya–. Fonts del govern con­si­de­ra­ven pre­ma­tur cal­cu­lar els diners que l’Estat haurà de trans­fe­rir a la nova empresa per ges­ti­o­nar el ser­vei. Sí que se sap que el dèficit que l’Estat assu­meix anu­al­ment de Renfe per ope­rar a Cata­lu­nya és d’uns 350 mili­ons, perquè els ingres­sos tari­fa­ris no cobrei­xen el cost del ser­vei. El “traspàs inte­gral” era una de les con­di­ci­ons que ERC exi­gia per a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez.

El traspàs del 2010 va ser un dels acords de reforma de l’Esta­tut entre els governs de Rodríguez Zapa­tero i Pas­qual Mara­gall, però la nega­tiva de l’Estat, l’Admi­nis­tra­dor d’Infra­es­truc­tu­res Fer­roviàries (Adif) i els matei­xos sin­di­cats de Renfe així com l’empresa el van frus­trar. Des de Madrid no s’accep­tava que la Gene­ra­li­tat fos el titu­lar i ges­tor de les vies, catenàries i trens i, final­ment, el govern català només va aca­bar assu­mint la gestió dels hora­ris, freqüències i preus. L’acord el van sig­nar, el dimarts 29 de desem­bre del 2009, el con­se­ller d’Inte­rior, Joan Saura (ICV), i el minis­tre de Política Ter­ri­to­rial, Manuel Cha­ves (PSOE). Es feia efec­tiu a par­tir de l’1 de gener del 2010 i supo­sava que l’Estat subro­gava a la Gene­ra­li­tat el con­tracte pro­grama amb Renfe que esta­ria vigent fins al 31 de desem­bre del mateix any. Però la Gene­ra­li­tat ja no arri­ba­ria mai a sig­nar un con­tracte amb Renfe i l’Estat man­tin­dria la titu­la­ri­tat i gestió.

El govern es planta

Després del xoc polític i jurídic entre ins­ti­tu­ci­ons pel referèndum del 2017, el govern es planta. Deixa de recla­mar infruc­tu­o­sa­ment a l’Estat que els tras­passi el con­tracte pro­grama i el 2 d’agost del 2021 es nega a sig­nar-lo. El govern anun­cia lla­vors que no sig­narà cap con­tracte amb Renfe fins que no s’acordi el traspàs inte­gral del ser­vei.

Ha estat una posició de força que han com­par­tit els con­se­llers de Junts i ERC en l’exe­cu­tiu de Pere Ara­gonès. Fins al punt que Renfe va amenaçar de no com­prar 101 nous trens per a Roda­lies si no se sig­nava el con­tracte pro­grama –final­ment els va com­prar.

http://​www.​elpuntavui.​cat/​societat/​article/​12-​inf​raes​truc​ture​s/​2350797-​psoe-​i-​erc-​acorden-​el-​traspas-​integral-​de-​rodalies.​html

2350797

El pla inversor que s’ha eternitzat

Tot i els compromisos reiterats dels governs de Zapatero, primer, i del popular Mariano Rajoy, després, amb la presentació de diversos plans de Rodalies sobre inversions per a la renovació de les infraestructures, les avaries i incidències en els trens de proximitat s’han anat repetint al llarg d’una dècada per l’evident envelliment de la xarxa –de fet el traspàs parcial del 2010 es feia ja en plena dificultat dels pressupostos públics per la crisi financera i immobiliària del 2008 i el pla inversor a Rodalies quedava, a la pràctica, congelat, com tota l’obra pública. Després del xoc polític i jurídic que culmina amb el referèndum d’independència del 2017, el nou govern socialista, ara liderat per Pedro Sánchez, reprèn la inversió a la xarxa ferroviària estatal de Catalunya amb el seu propi pla de Rodalies, però el govern d’ERC i Junts canvia d’estratègia i es planta en relació amb Renfe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.