Política

Avancen sota el foc judicial

El PSOE i Junts tenen l’acord polític fet i només el repte d’afinar jurídicament la llei d’amnistia en casos de ‘lawfare’ frena la firma

El jutge afí al PP García-Castellón irromp a la desesperada i imputa Puigdemont i Rovira per terrorisme al Tsunami i fa l’ardit de trobar un mort

La fiscalia hi farà recurs

Soroll de togues en plena investidura com el 2020 amb Torra

“Qui pugui fer, que faci. Qui pugui contribuir, que contribueixi”, va ser la crida d’Aznar fa cinc dies

La set­mana cari­be­nya judi­cial neix en època de Car­los Dívar com a pre­si­dent del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ), del 2008 al 2012, anys en què els dies labo­ra­bles a l’òrgan de govern dels jut­ges eren només de dimarts a dijous i la resta eren caps de set­mana llargs (en el seu cas, en hotels de luxe a Mar­be­lla pagats pel con­tri­bu­ent). Més d’una dècada després dels caps de set­mana de qua­tre dies paten­tats per Dívar, el pro­ta­go­nisme inde­pen­den­tista ins­pira a les togues la set­mana stak­ha­no­vista: l’aug­ment sob­tat de pro­duc­ti­vi­tat labo­ral que fa que suma­ris arros­se­gats durant anys es con­clo­guin frenètica­ment en dies pròxims a les inves­ti­du­res quan afec­ten actors cata­lans clau de la nego­ci­ació en marxa. Com si el pas­sat que ha de ser amnis­tiat es resistís a ser obli­dat, el con­vuls gener del 2020 –la Junta Elec­to­ral Cen­tral tom­bant el pre­si­dent Quim Torra i Pedro Sánchez forçant al Congrés la inves­ti­dura en plena caval­cada de Reis per no per­dre l’abs­tenció d’ERC– va res­sus­ci­tar ahir quan el jutge de l’Audi­en­cia Naci­o­nal Manuel García-Cas­tellón, afí al PP, va irrom­pre a la des­es­pe­rada impu­tant Car­les Puig­de­mont i Marta Rovira per ter­ro­risme pel cas de les pro­tes­tes del 2019 de Tsu­nami Democràtic. Sota un intens foc judi­cial –que inclou la revolta al CGPJ de nou magis­trats con­ser­va­dors que van impo­sar una decla­ració con­tra una amnis­tia que encara no exis­teix–, el PSOE i Junts avan­cen: tenen un acord polític ja tan­cat i només el repte d’afi­nar jurídica­ment la llei d’amnis­tia en els casos de law­fare frena la firma. “¡A por ellos! per no per­dre el cos­tum. És el cop d’estat per­ma­nent que tant els agrada reviure, sigui amb sabres o sigui amb togues”, etziba Puig­de­mont davant l’agi­tació de les punye­tes con­tra ell. “Tejero porta toga”, avisa Gabriel Rufián (ERC).

Amb el nego­ci­a­dor del PSOE San­tos Cerdán a Brus­sel·les des de diu­menge a la tarda per rubri­car l’acord amb Junts, les parts saben que el temps s’esgota i que Madrid i la seva bom­bo­lla mediàtica és una olla a pressió on tot cons­pira en con­tra de l’acord. “Qui pugui fer, que faci. Qui pugui con­tri­buir, que con­tri­bu­eixi”, va sen­ten­ciar dijous l’expre­si­dent espa­nyol i patró de la FAES, José María Aznar. I, des del cant de sirena d’Aznar, el balanç del pai­satge en qua­tre dies és aquest: el car­rer Fer­raz és objec­tiu d’escrache de PP i Vox, Espe­ranza Aguirre ha lide­rat el tall del car­rer perquè els crits de “¡Puig­de­mont, a prisión!”, “Sánchez y el Borbón, la misma mierda son” i “Franco, Franco” arri­bin nítids a la seu del PSOE, l’Audi­en­cia rima Puig­de­mont i Rovira amb ter­ro­risme i el CGPJ –cadu­cat des de fa cinc anys– viu una insur­recció inèdita del bloc con­ser­va­dor eri­gint-se en Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal pre­ven­tiu. El qua­dre és tan asfi­xi­ant per als soci­a­lis­tes que una dona com Rafa­ela Romero, actu­al­ment dipu­tada al Congrés i figura clau en la pau basca junt amb el seu marit Jesús Egui­gu­ren, ha reco­pi­lat els atacs i pin­ta­des de signe dretà en seus del par­tit per fir­mar una con­clusió: “Igual que en temps d’ETA amb la soci­a­lit­zació del pati­ment, avui tor­nem a patir els soci­a­lis­tes a tota Espa­nya acci­ons d’asset­ja­ment i amenaça. Avui també hi ha qui espe­rona la violència, qui la jus­ti­fica amb parau­les, Alfonso Ser­rano [por­ta­veu d’Isa­bel Díaz Ayuso], o silenci, Alberto Núñez Feijóo.”

Fonts del grup del PSOE al Congrés con­fes­sen tenir una angoixa crei­xent en veure el clima hos­til amb què la dreta inflama el car­rer i con­fien que Cerdán firmi avui amb Jordi Turull a Brus­sel·les un acord que per­meti no des­plaçar a la set­mana que ve el ple d’inves­ti­dura i que es pugui fer dijous –festa madri­le­nya de l’Almu­dena– i diven­dres d’aquesta set­mana per atu­rar el des­gast d’estar en mans de Puig­de­mont dia sí i dia també des que dijous s’albi­rava l’acord i l’esce­nari de l’hotel Thon va ser des­mun­tat.

L’ardit del jutge i el mort francès

En la seva argu­men­tació uti­lit­zada per impu­tar ter­ro­risme a Puig­de­mont i Rovira, el jutge García-Cas­tellón els imputa pla­ni­fi­car l’acció de Tsu­nami en una cita a Gine­bra i evi­den­cia que està seguint al minut la nego­ci­ació sobre la llei d’amnis­tia i la intenció del PSOE, Junts i ERC d’amnis­tiar delic­tes de ter­ro­risme sense morts. Davant la intenció de redacció de la futura llei que ha lle­git a la premsa, García-Cas­tellón fa l’ardit de tro­bar un mort adju­di­ca­ble a Tsu­nami: un turista francès de 65 anys que va tenir un atac de cor després de cami­nar tres quilòmetres per la ter­mi­nal 2 del Prat pel blo­queig de l’aero­port. “La inves­ti­gació haurà de deter­mi­nar la relació entre la mort de la per­sona i l’acció” i si “resulta objec­ti­va­ment impu­ta­ble als res­pon­sa­bles de l’orga­nit­zació”, diu el jutge de l’Audi­en­cia, cèlebre per fer un talla­foc per a Mari­ano Rajoy i María Dolo­res de Cos­pe­dal en el cas Kitc­hen d’espi­o­natge i roba­tori de pro­ves a l’extre­so­rer del PP Luis Bárce­nas. “Té sen­tit que el mateix jutge que troba raons per lli­gar Tsu­nami amb Puig­de­mont no hagi ni tan sols con­si­de­rat rela­ci­o­nar Cos­pe­dal o Rajoy amb el cas Kitc­hen?”, etzi­bava ahir el dipu­tat del PSOE per Valla­do­lid Óscar Puente. Es dona la cir­cumstància, a més, que García-Cas­tellón ha tren­cat la impar­ci­a­li­tat opi­nant que l’amnis­tia és incons­ti­tu­ci­o­nal. “L’amnis­tia no està pro­hi­bida a la Cons­ti­tució, però a la Cons­ti­tució tam­poc hi diu que està pro­hi­bida l’escla­vi­tud”, va dir el 5 d’octu­bre.

’Finan­cial Times’: sí a l’amnis­tia

A Lon­dres, en canvi, l’edi­to­rial del Finan­cial Times valora que “una amnis­tia per als seces­si­o­nis­tes cata­lans és una aposta que val la pena”. Quan el PSOE i Junts fir­min l’acord, però, ERC avisa que té dret a revi­sar el text. “Nosal­tres no tenim la infor­mació de quins casos de law­fare pot estar dei­xant fora en aquests moments la llei d’amnis­tia perquè, al meu enten­dre, tot són casos de law­fare, tot són casos de mala uti­lit­zació de les ins­ti­tu­ci­ons judi­ci­als o d’una mala inter­pre­tació del Codi Penal, les nor­mes i la llei per imple­men­tar aquesta per­se­cució política de l’inde­pen­den­tisme”, adver­tia ahir la secretària gene­ral d’ERC, Marta Rovira. I quan arribi l’acord amb Junts, queda el PNB, que vol almenys 24 hores d’atenció nego­ci­a­dora per a si mateix. I cada dia que passa s’estén la por a un acci­dent –que per defi­nició és impre­vist– i el ver­ti­gen i el mal d’altura són més i més severs.

20
dies
és el termini que queda ja fins a la data del 27 de novembre, el dia límit per tenir una investidura d’èxit de Pedro Sánchez, o bé hi haurà la repetició de les eleccions el 14 de gener. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, manté la intenció de convocar el ple amb 48 hores d’antelació, si bé fonts del Congrés recorden que hi ha el precedent d’Ana Pastor fixant la investidura de Rajoy amb només 24 hores de marge el 2011. Tots els festius fins al 27 de novembre han estat habilitats per poder celebrar un ple del Congrés tan aviat com hi hagi acord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.