Recuperar biodiversitat a l’ecosistema marí
Ocean Ecostructures dissenya estructures per recuperar la biodiversitat al mar en instal·lacions com ports, plataformes petrolieres o parcs eòlics marins
Col·labora amb diversos centres tecnològics i universitats
A mar, l’acció de l’home, mitjançant la pesca o la construcció d’infraestructures com ports i plataformes off-shore pot esdevenir un dany gairebé irreparable en els seus ecosistemes, si no s’implanten solucions regeneratives com les que proposa Ocean Ecostructures perquè torni a florir la biodiversitat marina.
Perquè el medi marí recuperi les seves constants vitals, Ocean Ecostructures ha dissenyat uns esculls artificials coberts de carbonat càlcic que atreuen la flora i faura marina i així imiten l’efecte d’allotjament de biodiversitat dels coralls marins. És una tecnologia versàtil, que s’instal·la fàcilment i que així mateix es pot llevar sense complicacions si convé realitzar algun tipus de tasca a la infraestructura. Són peces d’un metre d’amplada per 1,40 d’alt que s’instal·len a partir de les batimetries que es realitzen a les instal·lacions marítimes.
Ocean Ecostructures va néixer el 2017 sota la fèrula Seastainable Ventures, una plataforma d’iniciatives en economia blava. Com explica la seva directora d’operacions i cofundadora Mireia de Mas, “l’objectiu de la nostra tecnologia regenerativa, anomenada Lifeskin, és transformar infraestructures grises en blaves, parets nues que en poc temps allotgen vida”. Això sí, “sempre preservant la identitat dels ecosistemes, i allà on hi havia gorgònies, es recuperaran gorgònies, i no pas posidònies, per posar un exemple”. A més, com remarca De Mas, “a banda d’oferir la tecnologia, també ens responsabilitzem del monitoratge i de reportar-ne els resultats”.
La tecnologia d’Ocean Ecostructures primer al llarg d’aquests primers anys d’activitat s’ha anat instal·lant en ports i marines, en espais portuaris com Palamós, Barcelona o Tarragona, fins a completar-ne tretze a l’àmbit de tot l’Estat. Ocean Ecostructures vol ampliar l’abast d’implementació d’aquesta tecnologia, i ara la vol introduir a l’univers off-shore, de plataformes ubicades al bell mig de l’oceà. En aquest sentit, està treballant amb Repsol per estimular la biodiversitat a l’entorn marí que envolta les plataformes petrolieres, i amb l’enginyeria catalana X1Wind, que dissenya aerogeneradors flotants. La firma catalana ja ha instal·lat cent unitats d’aquests esculls, i 450 més estan en vies de negociació. Per al 2030, la previsió és assolir les 30.000 infraestructures instal·lades. Per tirar endavant els seus projectes, basats en una intensa tasca de recerca, Ocean Ecostructures ha obert una roda de finançament per 1,5 milions d’euros. L’empresa, com diu Mireia de Mas, “se sent afortunada de tenir bons companys de viatge, científics del CSIC, UPC, Eurecat o Leitat, que ens han permès avançar de manera endreçada”. En aquest sentit, l’empresa participa en projectes de la UE com Effective, de restauració del capital natural blau del Mediterrani, o Nextfloat, de desenvolupament de l’energia eòlica marina. També està involucrada en el projecte Oasis, de Ports de l’Estat, de transformació dels ports en agents de regeneració de la biodiversitat al medi marí.
Un dels darrers projectes, Seaslag, és el millor reflex del seu constant afany d’obtenir troballes mitjançant l’R+D. Amb el suport d’Acció, que ha aportat un finançament de 392.000 euros a través del programa Nuclis de R+D empresarial, Ocean Ecostructures està testant al port de Vilanova i la Geltrú la possibilitat de dissenyar les estructures de regeneració d’ecosistemes amb residus i subproductes de la indústria siderúrgica i agroalimentària. Amb restes d’escòria blanca que no aprofita la indústria siderúrgica o cloves d’ou o de bivalves com musclos i ostres que no tenen aprofitament en el sector alimentari, per posar alguns exemples, es pot donar lloc a un nou conglomerat, que esdevé “un substrat natural per desenvolupar estructures que afavoreixen la formació de nous hàbitats per a les espècies marines, i també reduïm la petjada de carboni”. Un cop se superi aquesta fase, l’any vinent s’imprimiran els dissenys definitius dels esculls amb tecnologies 3D.
Objectiu: protegir el 30% dels oceans
Ocean Ecostructures no seria l’únic exemple d’empresa que proposa una tecnologia disruptiva per tenir cura del medi marí i assolir la fita de protegir el 30% dels oceans d’aquí al 2030 que s’han marcat diverses institucions multilaterals. Amb més de deu anys d’experiència, ECOncrete ha patentat una tecnologia de formigó biopotenciador que estimula biodiversitat, captura CO2 i a més a més pot exhibir un rendiment superior al que ofereix el formigó més convencional. I cal recordar que al món, el 70% de les estructures marítimes estan construïdes amb formigó. La missió d’Underwater Gardens consisteix a restaurar ecosistemes marins a gran escala, alhora que promou destinacions turístiques de costa sostenibles. La seva tecnologia Life Reef Technologies és un protocol de disseny que és suportat per algoritmes paramètrics pensats per optimitzar les condicions d’assentament d’organismes bentònics al fons del mar. Hom projecta graus de tolerància de l’ecosistema, i s’intervé d’acord amb projeccions de canvis de temperatura o acidificació.