Empreses

GMS esdevé referent per a grans projectes fotovoltaics i eòlics

La consultora internacional destaca en el sector per la metodologia que aplica en els estudis geològics i geotècnics

L’empresa ha participat en més de 650 projectes d’energia neta en més de 40 països

L’acti­vi­tat que desen­vo­lupa GMS Inter­na­ci­o­nal Group és d’aque­lla mena de fei­nes que que­den ama­ga­des en el glo­bal d’un pro­jecte, però que de la seva meti­cu­lo­si­tat depèn l’èxit o fracàs final. Joan Pau Sin­ger, un geòleg nas­cut a Rosa­rio (Argen­tina) i que viu a Cata­lu­nya des de ben petit, va fun­dar l’empresa que també diri­geix l’abril del 2007 amb el nom de GMS Inter­na­ci­o­nal –ini­ci­als que res­po­nen als con­cep­tes de geo­lo­gia, medi ambi­ent i segu­re­tat–, con­sul­tora d’estu­dis geològics, geotècnics, ambi­en­tals, hidrològics i topogràfics.

La crisi finan­cera del 2008 va obli­gar Sin­ger a fer un gir radi­cal pel que fa al negoci. “Vaig adqui­rir la car­tera de cli­ents d’una con­sul­tora estratègica que em va donar l’opor­tu­ni­tat d’abor­dar l’àmbit ambi­en­tal, la gestió de qua­li­tat i la pre­venció de ris­cos labo­rals des d’una pers­pec­tiva estratègica”, explica. Esta­blert lla­vors a Man­resa, va con­ti­nuar aquesta acti­vi­tat men­tre cur­sava la seva tesi doc­to­ral a la Facul­tat de Mines de la capi­tal del Bages.

GMS Inter­na­ci­o­nal va repren­dre la seva tasca en geotècnia el 2012 de bra­cet d’una empresa valen­ci­ana d’engi­nye­ria amb experiència en el dis­seny de plan­tes foto­vol­tai­ques. I així, la firma cata­lana també va ini­ciar la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació. “Vam estar tres anys fent estu­dis geotècnics per a la ins­tal·lació de plan­tes foto­vol­tai­ques al Regne Unit, però els can­vis que hi va haver en la regu­lació britànica ens van fer diri­gir cap a Mèxic”, diu.

El mer­cat mexicà va ser molt favo­ra­ble per a l’empresa, que va asso­lir fac­tu­ra­ci­ons supe­ri­ors als 800.000 euros. També la inten­si­tat de l’acti­vi­tat foto­vol­taica va afa­vo­rir la cre­ació, al cos­tat de socis mexi­cans, de la soci­e­tat Geo­lo­gia MS Inter­na­ci­o­nal. Però, també aquest cop, els can­vis legis­la­tius sobre les reno­va­bles en aquest país, sumats al fre de l’acti­vi­tat econòmica glo­bal que estava pro­vo­cant la Covid-19, van por­tar a la con­sul­tora a bus­car nous mer­cats. Xile, on ja havia tre­ba­llat men­tre crei­xia a Mèxic, va ser el destí següent. Allà va néixer la soci­e­tat GMS Inter­na­ci­o­nal Xile.

Paral·lela­ment al crei­xe­ment a l’Amèrica Lla­tina, la con­sul­tora cata­lana també feia ser­veis en diver­sos països d’Àfrica i Àsia. Men­tres­tant, a Europa s’impul­sava l’ener­gia solar gràcies a l’acord de París de 2015, que bus­cava arri­bar a la neu­tra­li­tat d’emis­si­ons de car­boni el 2050. En aquest esce­nari, i a par­tir del 2021, GMS Inter­na­ci­o­nal va començar a tre­ba­llar també mas­si­va­ment en el mer­cat euro­peu.

Enfoc holístic.

Els ser­veis que ofe­reix l’empresa a inver­sors, desen­vo­lu­pa­dors, cons­truc­tors i des­pat­xos d’arqui­tec­tura estan ori­en­tats a l’ava­lu­ació tècnica de ter­renys des­ti­nats a la ins­tal·lació de parcs foto­vol­taics i eòlics. La meto­do­lo­gia pròpia que ha desen­vo­lu­pat, que ano­mena One-Stop-Engi­ne­e­ring-Shop, s’ha mos­trat la més eficaç a l’hora d’abor­dar aquests pro­jec­tes d’ener­gies netes de manera holística, des de les fases més ini­ci­als fins a la cons­trucció i poste­rior man­te­ni­ment o l’ampli­ació de les ins­tal·laci­ons. Aquest model propi, reco­ne­gut i repli­cat per d’altres, agrupa l’engi­nye­ria i el dis­seny de les plan­tes, subes­ta­ci­ons elèctri­ques i línies d’alta tensió, amb ava­lu­ació dels ris­cos geològics, geotècnics, hidrològics, hidràulics, geofísics, topogràfics i medi ambi­en­tals.

Segons Sin­ger, “aquest con­junt de ser­veis són deter­mi­nants per ava­luar el risc sòl, és a dir, el con­junt de fac­tors del sòl que poden repre­sen­tar un risc per a la via­bi­li­tat del pro­jecte”: “Cal­cu­lem i opti­mit­zem la fondària de les bigues d’acer que supor­ten les estruc­tu­res que allot­ja­ran els panells solars o els molins eòlics, però els nos­tres estu­dis també són impres­cin­di­bles per a un bon dis­seny civil d’aques­tes infra­es­truc­tu­res, com ara camins, talus­sos o rases.” Els efec­tes que tin­dran sobre l’estruc­tura el pes de la neu, la força del vent, l’efecte de les tem­pes­tes d’aigua o l’esforç sísmic del sòl deter­mi­na­ran l’èxit o el fracàs del pro­jecte en qüestió.

L’empresa ha acon­se­guit posi­ci­o­nar-se com a actor inter­na­ci­o­nal clau en el sec­tor després d’haver par­ti­ci­pat en més de 650 pro­jec­tes ubi­cats en més de qua­ranta països de qua­tre con­ti­nents. Entre els seus cli­ents hi ha, entre molts d’altres, gegants com Acci­ona Energía, Enel, Trina Solar, Jinko Power, Stark­raft i Mas­dar.

GMS INTERNACIONAL GROUP

Facturació
1,6 M€
Treballadors
21
Any de fundació
2007
L’empresa està impulsant GeoLab Solar, un laboratori de mecànica de sòls i assajos químics especialitzat en el sector solar, en el qual té previst invertir 350.000 euros. El centre agilitzarà les anàlisis pròpies i en farà també per a empreses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.