Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Ucraïna vol assegurar Kherson abans no arribi l’hivern

Mentre el temps gèlid espanta els dos bàndols, Rússia du a terme atacs massius en més d’un centenar de localitats ucraïneses en les últimes 24 hores

El govern de Kíiv està entestat en els seus plans d’avançar el màxim possible en el front de Kherson abans que arribi l’hivern, malgrat que a hores d’ara el mal temps ja causa estralls en el camp de batalla a les files dels dos bàndols. “A mesura que el clima es torna més fred a l’est d’Ucraïna, s’esvaeixen les perspectives immediates perquè succeeixin canvis importants en primera línia”, apunta l’últim informe de la intel·ligència britànica, publicat avui i que recull EFE.

Segons els militars britànics, durant aquesta setmana els atacs més significatius han tingut lloc al voltant de Kupiansk, Avdivka i el marge esquerre del riu Dnièper, on les forces ucraïneses han aconseguit establir-se, malgrat la resistència russa. Tanmateix, en els últims dies, cap de les parts ha pogut obtenir cap “progrés substancial” en aquestes àrees.

Tot i l’obstacle del mal temps i els bombardejos russos, les forces ucraïneses intenten consolidar la seva posició en el marge esquerre del riu Dnièper. Segons fonts russes, les tropes de Kíiv que han aconseguit creuar el riu, es troben a hores d’ara “bloquejades”. A més, el ministeri de Defensa de Rússia ha informat avui d’intensos atacs que porten a terme les seves forces contra els soldats ucraïnesos ubicats al voltant de l’esmentat riu. Segons Moscou, aquests atacs han causat al menys 75 morts en les files de l’exèrcit ucraïnès.

Per la seva banda, l’Estat Major de les Forces Armades d’Ucraïna ha informat avui que ha repel·lit “més de 10 atacs” russos en el marge esquerre del riu Dnièper, destinats a la recuperació de les posicions perdudes per l’exèrcit de Moscou. Les mateixes fonts també indiquen que 50 atacs més han estat anul·lats en el front de l’Est, on continuen els combats intensos per controlar Bakhmut, Avdivka i Marinka.

Drons suïcides

Els combats en el terreny coincideixen amb els atacs de drons que Rússia ha reprès a Ucraïna. En aquest sentit, la Força Aèria ucraïnesa ha informat que durant la nit d’ahir a avui ha repel·lit 29 dels 38 atacs russos amb drons kamikazes, un dels quals ha causat danys en una infraestructura energètica a Odessa.

Els atacs s’han realitzat des del nord i el sud-est, i es s’han fet servir drons de tipus Shahed, de fabricació iraniana, que han estat llançats en diverses onades, segons les forces militars ucraïneses. Un total de 29 dels drons suïcides han pogut ser destruïts abans d’impactar, afegien les mateixes fonts.

A la regió d’Odessa, un dels vehicles no tripulats ha impactat en una instal·lació d’una infraestructura energètica, causant d’anys en un edifici administratiu. “Ha provocat un incendi que ha estat contingut ràpidament. Un empleat civil que ha resultar ferit, ha hagut de ser hospitalitzat”, diu la nota feta pública pel govern ucraïnès. Un altre dron va causar un incendi en una altra infraestructura, sense especificar de quin tipus, a la regió de Zaporizhia.

Respecte a aquesta informació, Rússia ha admès avui haver atacat un dipòsit de combustible a la regió d’Odessa i un magatzem amb munició, a la regió de Khàrkiv, en el marc d’una jornada d’atacs massius contra instal·lacions militars ucraïneses. A més, segons Moscou, també han estat atacats dipòsits d’armes a les regions de Kíiv, Dnipropetrovsk i Zhitomir. En total, Rússia reconeix haver dut a terme atacs en més d’un centenar de localitats durant les últimes 24 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.