Economia

estat espanyol

Catalunya i el País Valencià acapararien la meitat de la condonació del deute

Catalunya i el País Valencià acapararien gairebé la meitat de la condonació del deute autonòmic segons els càlculs realitzats pels Tècnics d’Hisenda (Gestha), que afirmen que entre totes les comunitats es cancel·larien uns 58.000 milions d’euros.

Gestha precisa en un comunicat publicat aquest dimecres que les autonomies que es veurien més beneficiades serien Catalunya, que podria cancel·lar 14.647 milions d’euros, el País Valencià (14.093 milions), Andalusia (5.696 milions) i la Comunitat de Madrid (3.473 milions).

A aquestes comunitats les seguirien Castella i Lleó (2.612 milions), Castella-la Manxa (2.404), Canàries (2.633), País Basc (2.332), Balears (2.110), Múrcia (1.749), Galícia (1.721), Aragó (1.417), Navarra (819), Astúries (652), Extremadura (545), Cantàbria (507) i La Rioja (358).

Segons precisen els tècnics, han realitzat els seus càlculs tenint en compte tant a les comunitats adherides al Fons de Liquiditat Autonòmics (FLA) com les que no (Madrid), i també les autonomies que no són de règim comú (Navarra i País Basc).

Així mateix, afegeixen que la possible condonació del deute és un “simple ajust intern” que no tindria efectes cap a l’exterior d’Espanya, per la qual cosa el seu nivell d’endeutament públic seria el mateix i els compromisos amb la Unió Europea no es veurien afectats.

“Les comunitats autònomes reduirien una part del cost d’interessos i aconseguirien millor l’objectiu de dèficit i l’Estat podria veure’s afectat menys si necessita endeutar-se per fer les transferències a determinades comunitats perquè cancel·lin una part dels deutes amb tercers, bé a les comunitats no acollides al FLA o perquè l’import de la cancel·lació assignada a algunes comunitats excedeix del deute amb el FLA”, recull el comunicat.

A més, Gestha advoca per un gran pacte amb les comunitats per a accelerar la reforma del sistema de finançament autonòmic i recorden que l’actual model “ha caducat” i que està provocant importants dèficits de finançament, per la qual cosa insten a totes les formacions parlamentàries que s’esforcin perquè no es bloquegi aquesta reforma “prioritària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.