Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Sánchez avisa que Espanya prendrà les seves decisions si la UE no reconeix un Estat palestí

El president del govern ha criticat en diverses ocasions que Israel no compleixi amb el dret humanitari internacional

El pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, s’ha mos­trat ferm aquest diven­dres amb la pro­posta espa­nyola de reconèixer la sobi­ra­nia d’un Estat palestí i ha avi­sat que si la Unió Euro­pea no es posa d’acord, Espa­nya “prendrà les seves pròpies deci­si­ons”.

En l’últim acte de la seva visita al Pròxim Ori­ent jun­ta­ment amb el pri­mer minis­tre belga, Ale­xan­der De Croo, en el Pas fron­te­rer de Rafah, que uneix Egipte amb Gaza i on espe­ren més de 700 cami­ons d’ajuda huma­nitària per a poder entrar en la Franja, Sánchez ha rei­te­rat la seva pro­posta sobre el reco­nei­xe­ment dels dos Estats, d’Israel i de Pales­tina.

“Ha arri­bat el moment per a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal i per a la Unió Euro­pea de reconèixer d’una vegada l’Estat de Pales­tina. És una cosa que val la pena, que reves­teix la sufi­ci­ent importància i que la UE hem de fer de manera con­junta. Però si aquest no és el cas, Espa­nya prendrà les seves pròpies deci­si­ons”, ha afe­git.

El pre­si­dent del govern, que ha cri­ti­cat en diver­ses oca­si­ons que Israel no com­pleixi amb el dret huma­ni­tari inter­na­ci­o­nal, ha dema­nat, minuts abans d’entrar en vigor l’alto el foc en la Franja de Gaza, que s’alli­be­rin la resta d’ostat­ges i es per­meti l’accés de l’ajuda huma­nitària.

“Crec fer­ma­ment que hem de fer una crida a Israel perquè com­pleixi amb les seves obli­ga­ci­ons en matèria de dret inter­na­ci­o­nal”, ha dit, al mateix temps que ha inci­dit en el fet que el pri­mer i més impor­tant és l’alli­be­ra­ment de tots els ostat­ges.

Sánchez ha mos­trat la seva espe­rança que aquest alto el foc tem­po­ral sigui el “pre­ludi a una solució per­ma­nent per a apla­nar el ter­reny” i poder solu­ci­o­nar el con­flicte entre Israel i Pales­tina “de manera per­ma­nent”. “Un alto el foc és un bon pas, però no és sufi­ci­ent”, ha adver­tit.

El pas de Rafah serà el lloc per on seran alli­be­rats aquest mateix diven­dres un grup d’ostat­ges isra­e­li­ans en mans de Hamàs des de l’atac ter­ro­rista del pas­sat 7 d’octu­bre després de l’acord d’alto el foc de qua­tre dies.

“A poca distància d’aquí, es pro­du­eix una de les cri­sis huma­nitàries més greus i per això és abso­lu­ta­ment neces­sari esta­blir un alto el foc huma­ni­tari i dura­dor... La matança indis­cri­mi­nada de civils inno­cents inclo­ent milers de nens i nenes és total­ment inac­cep­ta­ble”, ha rei­te­rat, al mateix temps que ha advo­cat per la cele­bració “al més aviat pos­si­ble” d’una Con­ferència de Pau en la qual Israel i Pales­tina tro­bin una solució per­ma­nent a aquest con­flicte.

“Israel ha de ser el pri­mer a adop­tar un enfo­ca­ment glo­bal que s’ocupi de Cis­jordània i de Jeru­sa­lem Est”, ha dit el cap de l’Exe­cu­tiu espa­nyol després d’inci­dir en el fet que només el reco­nei­xe­ment de dos estats serà la solució. Una solució que haurà de secun­dar tota la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal i la Unió Euro­pea, ha recal­cat Sánchez, encara que ha dei­xat oberta la pos­si­bi­li­tat que el govern espa­nyol actuï en soli­tari si no hi ha acord dins de la UE.

Men­tres­tant, el pri­mer minis­tre belga ha coin­ci­dit en la importància d’aquesta Con­ferència de Pau i en la neces­si­tat d’esten­dre l’alto el foc tem­po­ral i obrir un altre cor­re­dor huma­ni­tari en el nord d’Israel.

Els dos caps de Govern han fet un recor­re­gut per la zona en la qual els cami­ons amb ajuda huma­nitària per a la població de Gaza espe­ren en el cos­tat egipci per a poder acce­dir a la Franja i aquest diven­dres són més de 700 els que espe­ren al llarg de la car­re­tera.

Israel convoca l’ambaixadora espanyola per fer-li una “dura reprimenda” per les paraules de Sánchez

Israel ha convocat aquest divendres l’ambaixadora espanyola, Ana María Salomón, per fer-li una “dura reprimenda” per les paraules del president Pedro Sánchez, de visita oficial a Israel i a Gaza.

En una compareixença conjunta amb el primer ministre belga, Alexander De Croo, els dos líders han demanat que s’acabi el “cicle interminable de violència” al Pròxim Orient, han demanat a Israel que compleixi el dret humanitari internacional i han defensat una treva “duradora”.

Ahir, Sánchez es va entrevistar amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i li va demanar que no confongués “innocents” amb “terroristes”. Avui ha demanat a la comunitat internacional que reconegui Palestina i no ha tancat la porta a què Espanya ho faci de manera unilateral.

Les paraules de Sánchez i de De Croo han tingut resposta immediata del govern israelià a través del ministre d’Exteriors, Eli Cohen, que en una entrada a la xarxa social X ha indicat: “Condemnem les afirmacions falses dels primers ministres d’Espanya i Bèlgica que donen suport al terrorisme i, a conseqüència de les seves paraules, els seus ambaixadors seran convidats a una dura conversa de reprimenda”.

Alhora ha subratllat que el govern israelià reprendrà “la lluita després de l’alto el foc fins a l’eliminació del domini de Hamàs a la franja de Gaza i l’alliberament de tots els segrestats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.