Patrimoni

Patrimoni

Ni visigòtic ni únic

La investigació del jaciment de Ca la Madrona de Mataró desmenteix el relat inicial

La Generalitat no ha donat encara el vistiplau al trasllat de les restes

El febrer és la data límit per reprendre l’obra del Parc d’Economia Circular

Al jaciment del polígon Mata Rocafonda s’hi han trobat restes i estructures que daten d’entre els segles I i XIV

Les res­tes arqueològiques loca­lit­za­des a la zona de Ca la Madrona de Mataró no són visigòtiques ni el jaci­ment és únic a Cata­lu­nya. Així de con­tun­dent s’ha mani­fes­tat l’arqueòleg res­pon­sa­ble de les exca­va­ci­ons, Jordi Ardi­aca, un cop enlles­tida la inves­ti­gació poste­rior a la tro­ba­lla. La notícia ha cai­gut com un gerro d’aigua freda, sobre­tot perquè aquest havia estat el relat des del començament: que a la capi­tal del Maresme s’hi havien des­co­bert unes res­tes sin­gu­lars que no hi havia a cap altre lloc de Cata­lu­nya. Un relat esgri­mit tant per espe­ci­a­lis­tes com el qui va ser arqueòleg muni­ci­pal, Quim Gar­cia, com per la pla­ta­forma que va sor­gir en defensa del jaci­ment –l’Asso­ci­ació en Defensa del Patri­moni Cul­tu­ral de Mataró i el Maresme (ADE­PAC MiM), nas­cuda al mes d’octu­bre– o fins i tot pel mateix Ajun­ta­ment. “Des del començament hi va haver molts dub­tes sobre l’ori­gen de les res­tes, i nosal­tres no vam afir­mar mai que fos­sin visigòtiques, però ens calien pro­ves que con­fir­mes­sin la nos­tra hipòtesi”, comenta Ardi­aca. Les pro­ves s’han donat a conèixer aquests dies i s’han docu­men­tat un bon nom­bre de rases per plan­tar vinyes del segle XIV; un car­rer deli­mi­tat per un edi­fici de grans pro­por­ci­ons, pos­si­ble­ment una aula funerària i una necròpoli amb 88 tom­bes dels segles IV i pot­ser ini­cis del VI –època tar­do­ro­mana– i un edi­fici cons­truït cap al 70 dC i que cor­res­pon­dria a estan­ces de la part rústica d’una vil·la o a un esta­bli­ment aïllat amb fina­li­tats agrícoles o indus­tri­als, entre altres. Ardi­aca asse­nyala que cal­dran encara mesos d’estudi per poder datar les tro­ba­lles amb més pre­cisió, però que, en cap cas, no hi haurà can­vis sig­ni­fi­ca­tius. “No hi ha ele­ments que per­me­tin defen­sar la teo­ria d’un jaci­ment visigòtic”, repe­teix, i asse­gura que aquesta afir­mació li ha gene­rat no poques crítiques.

Pedres que enfron­ten

El jaci­ment de Ca la Madrona ha pro­ta­go­nit­zat des del minut zero una agra dis­cussió a la capi­tal del Maresme entre els par­ti­da­ris de man­te­nir-lo allà on és i fer-lo com­pa­ti­ble amb la cons­trucció del Parc d’Eco­no­mia Cir­cu­lar i els pro­mo­tors d’aquest parc, el Con­sorci de Resi­dus del Maresme, que asse­gu­ren que aquesta con­vivència és impos­si­ble. Un con­sorci que des que es van loca­lit­zar les res­tes, el 2021, ha hagut d’ento­mar una actu­ació arqueològica que ha atu­rat el pro­jecte durant tres anys. El març pas­sat, i atesa la importància que es donava al jaci­ment i a la neces­si­tat de reu­bi­car les res­tes per poder fer via­ble l’equi­pa­ment, l’Ajun­ta­ment va pro­po­sar dur-les a un turó pro­per i crear un cen­tre d’inter­pre­tació. La pro­posta es va fer arri­bar a la Gene­ra­li­tat, que avui dia encara no s’ha mani­fes­tat al res­pecte. “Hem seguit tots els pas­sos que calia en un procés que ha estat llarg i fei­xuc, però el que queda clar és que no és pos­si­ble com­pa­ti­bi­lit­zar l’espai arqueològic amb el cen­tre de trans­for­mació de dei­xa­lles”, afirma el direc­tor del Con­sorci Maresme Cir­cu­lar, Car­les Salesa. Salesa pre­cisa que la inversió de l’ens en els dife­rents tre­balls arqueològics que s’han fet al solar, i que encara que­den per fer, no és menor. “En total, tres mili­ons d’euros”, asse­nyala.

Tot i això, aquesta quan­ti­tat queda petita si es com­para tant amb la inversió pre­vista per fer el Parc d’Eco­no­mia Cir­cu­lar –uns trenta mili­ons d’euros– com, en espe­cial, amb les sub­ven­ci­ons obtin­gu­des des del govern català i dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion, que pugen a 11 mili­ons. Onze mili­ons d’euros que es podrien esfu­mar si les obres no tiren enda­vant i que podrien con­dem­nar defi­ni­ti­va­ment el pro­jecte. El ter­mini fixat acaba el pro­per mes de febrer. “El perill de per­dre-ho tot és enorme i, malau­ra­da­ment, estem més a prop que mai que això passi”, es lamenta Salesa, que con­si­dera: “El con­sorci ha actuat sem­pre seguint la més escru­po­losa lega­li­tat i amb la volun­tat de tro­bar una solució via­ble, perquè cre­iem que el Parc d’Eco­no­mia Cir­cu­lar és una gran opor­tu­ni­tat tant per a la ciu­tat com per a la comarca.” Per al direc­tor, al dar­rere de la defensa afer­ris­sada del jaci­ment hi ha en rea­li­tat una acti­tud immo­bi­lista per difi­cul­tar qual­se­vol acord.

Un BCIL sense el govern

Men­tre s’espera que la Gene­ra­li­tat digui la seva sobre el tras­llat o no del jaci­ment, aquest mes hi ha hagut un nou epi­sodi a afe­gir al serial. A ini­ci­a­tiva de la CUP, a l’opo­sició, el ple de l’Ajun­ta­ment va apro­var una pro­posta de reso­lució per pro­te­gir les res­tes arqueològiques de la Ca la Madrona amb la cata­lo­gació de bé cul­tu­ral d’interès local (BCIL). El text va uni­fi­car ide­o­lo­gies antagòniques perquè també hi van votar a favor la resta de l’opo­sició: ERC, Vox, Junts per Mataró i el PP. El govern del PSC i En Comú Podem, en mino­ria, ho van fer en con­tra. La pro­posta de reso­lució, que no és vin­cu­lant, pre­cisa que “l’ade­quació i museïtzació del jaci­ment de Ca la Madrona s’ha de fer in situ, fent com­pa­ti­ble el pro­jecte del Parc Cir­cu­lar amb la con­ser­vació de les res­tes arqueològiques”. Per tot ple­gat, l’expec­ta­tiva és màxima a la ciu­tat per saber com aca­barà tot. Sobre­tot perquè encara crema l’aban­do­na­ment en un solar de les peces de la fàbrica cata­lo­gada de Can Fàbre­gas que el govern del 2009 va començar a des­mun­tar peça a peça per enca­bir-hi El Corte Inglés. Un Corte Inglés, però, que no va arri­bar mai, però que sí que va dei­xar un des­cam­pat immens en ple cen­tre del muni­cipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.