Empreses

Anticimex reserva 10 milions d’euros per a adquisicions

L’empresa de control de plagues vol mantenir el ritme d’aquest any, en què ha incorporat set companyies del sector Les compres són per créixer territorialment, incorporar talent i cartera

La delegació espanyola d’Anticimex, la multinacional sueca de control de plagues i sanitat ambiental, disposa de 10 milions d’euros per finançar operacions corporatives el 2024. Amb aquests recursos espera repetir l’efectivitat d’un 2023 en què ha incorporat set competidores que han contribuït a situar-la, en només deu anys després del seu aterratge, com una de les dues principals firmes del sector, amb una quota del 23%.

No obstant això, el principal motor del creixement és l’orgànic, amb increments de la facturació de dos dígits cada any: el 2022 les vendes van representar uns 44 milions d’euros, enguany se superaran els 50 i la previsió per al 2024 és créixer per sobre dels 60. El director general d’Anticimex Espanya, Josep Valls, explica que el del control de plagues és un mercat amplíssim amb una base de clients extensa, que va dels particulars a les administracions públiques i al sector corporatiu, que cada cop tenen més necessitat d’aquests serveis. L’emergència climàtica està elevant les temperatures, i això altera els hàbitats i fa proliferar algunes espècies. A més, la globalització facilita les invasions biològiques i la pandèmia ha posat en el centre de preocupació per la qualitat ambiental dels entorns.

D’altra banda, la proposta de valor d’Anticimex és prevenir i intervenir minimitzant la utilització de químics, i que, si cal usar-los, sigui de la manera més dirigida possible sense afectar ni altres espècies ni el medi ambient. En aquest sentit, també s’estan veient beneficiats pel vent de cua que provoca una normativa cada cop més restrictiva respecte a la comercialització i l’ús de biocides i una preocupació social creixent respecte al medi ambient.

L’empresa, que té les oficines centrals a Sant Cugat del Vallès, disposa d’un laboratori a Sabadell que constantment està analitzant solucions tecnològiques, protocols i mètodes de treball alternatius als químics. A més, el grup té a Dinamarca un centre d’R+D que dissenya i produeix tecnologia alternativa a les tradicionals més agressives. La solució de vegades no és erradicar una espècie sinó reduir el nombre de membres tot restablint l’equilibri en un ecosistema amb la reintroducció d’espècies depredadores.

La proposta d’Anticimex, que cada dia té més bona acollida al mercat, exigeix una plantilla molt formada: “Com més senzill i innocu és el tractament, més sofisticada és i més formació necessita la manera d’implementar-lo”, explica Valls. En aquest sentit, reconeix que les annexions corporatives també ajuden a incorporar talent, coneixement i nous camps d’actuació, com és el cas del control de tèrmits o d’aus, que han sumat a la cartera de serveis gràcies a la compra recent de sengles empreses especialitzades.

Però les compres d’empreses competidores sovint tenen en compte l’àmbit territorial de l’adquirida, perquè Anticimex no subcontracta el control de plagues i aquest és un servei de proximitat: més enllà dels grans grups, el sector està integrat bàsicament per petites empreses locals que tenen un radi d’actuació molt reduït. “Ens interessa comprar empreses que ens ajudin a augmentar la densitat en algunes zones”, subratlla Valls. Anticimex Espanya s’estructura en 40 unitats i 25 oficines repartides per tota la Península. En el cas de Catalunya, l’oficina de la demarcació de Barcelona és a Sant Just Desvern, on també hi ha les gerències especialitzades en els sectors de l’alimentació, la farmàcia, els tractaments d’aigües i la qualitat de l’aire. També hi ha una oficina a Girona i ara es vol completar el mapa de delegacions territorials amb una a Lleida i una altra a Tarragona. Totes funcionaran amb molta autonomia perquè Anticimex Espanya ha posat en marxa un sistema de funcionament descentralitzat.

En la dinàmica de consolidació del sector també estan participant els fons d’inversió, que tenen un 6% de quota de mercat i que estan sent actius en les compres.

ANTICIMEX ESPANYA

Facturació 2023
50 M€
Treballadors
800
Any de fundació
2013
Anticimex, que vol dir “antixinxes”, va néixer fa un segle a Suècia com a resposta a una plaga d’aquests insectes. Actualment és en vint-i-un països de tot el món, i el mercat espanyol és el segon en importància a Europa i un dels més avançats en aquest camp. La facturació a Suècia és de 180 milions d’euros.
L’Aposta

De la química a la digitalització

Una de les apostes estratègiques de la companyia és la digitalització. L’ús de sensors i de procediments de monitoratge dels espais (disposen de 20.000 dispositius a tot l’estat) permeten obtenir dades molt valuoses que milloren l’avaluació de les situacions i el coneixement dels problemes en constant evolució. De cara a un futur i amb la incorporació de sistemes d’intel·ligència artificial, Anticimex vol ser capaç de predir i anticipar l’aparició de plagues i reforçar la proactivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.