Opinió

DE MEMÒRIA

Les guardioles del cafè (1872)

Josep Guardiola i Grau (l’Aleixar, 1831 - París, 1901), patentà i posà a la venda des de l’ingeni Chocolá de Guatemala, on treballava i vivia, una revolucionària màquina cilíndrica de rotació horitzontal que era una assecadora de cafè. Una màquina que Guardiola fabricava a Nova York i comercialitzava des de Guatemala

En el segle XXI, el cafè és –després del petroli- el segon pro­ducte del comerç mun­dial. En el procés d’ela­bo­ració d’aquesta beguda esti­mu­lant –i impres­cin­di­ble per a bona part de la huma­ni­tat- hi ha alguns moments impor­tants. Un és el de ren­tar, asse­car i batre els grans (les dues lla­vors) de la cirera de la planta del cafè.

El 1872, Josep Guar­di­ola i Grau (l’Alei­xar /Camp de Tar­ra­gona, 1831 - París, 1901), un català d’Amèrica, patentà i posà a la venda des de l’ingeni Cho­colá de Gua­te­mala, on tre­ba­llava i vivia, una revo­lu­cionària màquina cilíndrica de rotació horit­zon­tal que era una asse­ca­dora de cafè. Una màquina que Guar­di­ola fabri­cava a Nova York i comer­ci­a­lit­zava des de Gua­te­mala i que li pro­por­ci­o­na­ria uns subs­tan­ci­o­sos bene­fi­cis que se suma­ven a la venda de cafè, i de sucre, produït i comer­ci­a­lit­zat des de Gua­te­mala. I, també, al ren­di­ment de les acci­ons que havia com­prat del Canal de Panamà, en cons­trucció.

Guar­di­ola patentà, lògica­ment, la seva asse­ca­dora, i quan pas­sa­ren els anys de vigència de la patent, altres empre­sa­ris d’altres països van poder pro­duir i posar al mer­cat dife­rents models d’aquesta màquina, que va ser ano­me­nada guar­di­ola. El nom de l’inven­tor fabri­cant esde­vin­dria un nom comú d’un pro­ducte, d’una màquina. Curi­o­sa­ment, el nom d’aquesta asse­ca­dora s’ha man­tin­gut al llarg dels anys. Tal com es pot des­co­brir con­sul­tant inter­net, en el món del cafè tot­hom sap què és una guar­di­ola. En el segle XXI, mol­tes empre­ses del sec­tor de la maquinària per a l’ali­men­tació i la beguda fabri­quen –i anun­cien- asse­ca­do­res de cafè tipus guar­di­ola. L’èxit de les guar­di­o­les ha gene­rat sor­pre­ses. Per exem­ple, una orga­nit­zació científica com l’Ins­ti­tut Hum­boldt de Colòmbia pre­senta al seu web una foto­gra­fia d’una “guar­di­ola (asse­ca­dora de cafè) fun­ci­o­nant des del 1850”. Tenint en compte que Guar­di­ola va néixer el 1831, l’invent de l’asse­ca­dora que pre­senta l’Ins­ti­tut Hum­boldt és de quan ell tenia 19 anys i en feia dos que havia mar­xat de l’Alei­xar, el seu poble natal, per a anar a Lon­dres, i a San Fran­cisco, abans d’ins­tal·lar-se a Gua­te­mala.

Josep Guar­di­ola feu molts diners a les Amèriques i, com tants indi­ans, tornà –uns anys després, el 1891- a Europa i al seu poble natal. Com suc­cei­ria en molts altres casos, aquest retorn no fou un punt final de la seva tra­jectòria. Finançà obres d’interès públic (un hos­pi­tal asil, una escola) a la petita població on havia nas­cut (com, per cert, van fer altres indi­ans).

Però, a més, par­tint de la seva experiència res­pecte a la difi­cul­tat de comu­ni­car-se amb els ame­ri­cans nadius, Guar­di­ola tre­ballà per crear un idi­oma uni­ver­sal nou, fàcil, asse­qui­ble, basat en sis llengües que conei­xia prou bé. El 1893, dos anys després de la seva tor­nada, publicà, a l’edi­tor Gar­nier de París Kos­mal Idi­oma. Gra­ma­tika uti nove prata kiasmo Orbe. És a dir, Idi­oma uni­ver­sal. Gramàtica d’una nova llen­gua ano­me­nada orba. De la mateixa manera que inventà diver­ses vari­ants de les seves màqui­nes per ren­tar i asse­car grans de cafè, Guar­di­ola publicà el seu lli­bre sobre un nou idi­oma uni­ver­sal en llen­gua fran­cesa, en llen­gua ale­ma­nya i en llen­gua cas­te­llana. Tal com succeí amb els altres intents de crear una llen­gua arti­fi­cial que servís com a segona llen­gua per a la gent que –per la seva pro­fessió- la neces­si­tava, l’orba no va tenir el mateix èxit que les guar­di­o­les. Més ben dit, només ha interes­sat alguns lingüistes dedi­cats al tema. A París, Guar­di­ola con­nectà amb un ban­quer impor­tant, Pau Gil. L’home que deixà la seva herència –un gran banc, la Ban­que Gil- per a cons­truir a l’Eixam­ple de Bar­ce­lona un nou Hos­pi­tal de la Santa Creu. L’actual Hos­pi­tal de Sant Pau. Guar­di­ola fou mar­mes­sor de Pau Gil. El nou hos­pi­tal començà en bones mans

La Pedrera

Roser Segimon, vídua i hereva de Josep Guardiola, va finançar una gran casa de pisos projectada per Gaudí. És coneguda popularment amb el nom de la Pedrera. El nom de Casa Milà surt del cognom del segon marit de Roser Segimon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.