Medi ambient

cimera del clima

uN Científic reclama a la COP28 una clara limitació a tots els combustibles fòssils

La COP28 ha de gene­rar una decla­ració clara sobre el declivi de tots els com­bus­ti­bles fòssils i que aquest no es limiti només a aquells que dis­po­sen de sis­te­mes de miti­gació perquè “això no és en abso­lut cohe­rent amb un futur baix en car­boni” neces­sari per a con­te­nir l’escal­fa­ment glo­bal, segons el científic climàtic Joeri Rogelj.

Després de diver­ses jor­na­des de nego­ci­ació en la cimera del clima de Dubai (COP28), la pre­sidència de la COP28 ha publi­cat un esbor­rany de Balanç Glo­bal en el qual ofe­reix als països dife­rents opci­ons amb les quals reforçar l’acció climàtica.

Entre altres opci­ons, el docu­ment recull eli­mi­nar en aquesta dècada tota gene­ració d’ener­gia amb carbó que no compti amb tècni­ques de miti­gació (cap­tura i emma­gat­ze­matge de CO2), així com un “ces­sa­ment imme­diat” de l’auto­rit­zació de noves cen­trals de carbó. No obs­tant això, no recull cap al·lusió a petroli o gas.

El que el text “sug­ge­reix” sobre el futur ús de com­bus­ti­bles fòssils és “científica­ment feble” perquè el que s’està trac­tant d’acon­se­guir per a man­te­nir-se dins de l’objec­tiu de limi­tar l’escal­fa­ment glo­bal a 1,5 graus “és que tots els com­bus­ti­bles fòssils dis­mi­nu­ei­xin clara­ment al llarg d’aquest segle”, ha dit a Efe l’inves­ti­ga­dor belga Joeri Rogelj.

El científic és un dels autors de l’informe d’experts climàtics de l’ONU (IPCC) que reco­ma­nen limi­tar l’escal­fa­ment glo­bal a 1,5 graus per a evi­tar estralls per l’escal­fa­ment climàtic.

Actu­al­ment, la pro­ducció de com­bus­ti­bles fòssils “sense emis­si­ons” és “mínima” i no exis­teix cap tec­no­lo­gia de cap­tura i emma­gat­ze­matge per a tots els tipus a una escala glo­bal, per la qual cosa només refe­rir-se a ells en la COP28 no dona­ria un mis­satge clar sobre el futur de carbó, petroli i gas que guiï als països.

A més, si no defi­neix què sig­ni­fica “aba­ted”, terme en anglès per a refe­rir-se a aquests com­bus­ti­bles “nets”, podria donar-se el cas que una cen­tral que agre­gui un “petit per­cen­tatge d’este­lles de fusta reco­lli­des de manera sos­te­ni­ble” entri en aquesta defi­nició de cen­tral “actu­a­lit­zada” que emet menys emis­si­ons noci­ves.

“Però, per des­comp­tat, això no és en abso­lut cohe­rent amb un futur baix en car­boni com el que maneja la ciència”, ha sen­ten­ciat Rogelj, direc­tor de recerca del Grant­ham Ins­ti­tute.

Les polítiques en marxa per a afron­tar la crisi climàtica por­ta­rien a un escal­fa­ment de 3 graus a final de segle, el doble del desit­ja­ble, i si no hi ha un mis­satge clar, la COP28 “serà una opor­tu­ni­tat per­duda per a donar un senyal clar a països, empre­ses i per­so­nes que avui estan rea­lit­zant inver­si­ons a gran escala”.

Aques­tes inver­si­ons dura­ran dècades i tin­dran impac­tes durant dècades, per la qual cosa és molt impor­tant que aquests puguin “pren­dre la decisió cor­recta”. En cas con­trari, “aques­tes inver­si­ons d’avui gene­ra­ran més fric­ci­ons demà a causa del blo­queig de la infra­es­truc­tura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.