Medi ambient

la cimera del clima de dubai

Les emissions de CO2 per combustibles fòssils pugen el 2023 i marquen un nou rècord

Les emis­si­ons glo­bals de diòxid de car­boni pro­ce­dents de com­bus­ti­bles fòssils, lluny de reduir-se, tor­nen a créixer i mar­ca­ran aquest 2023 un nou rècord històric. Segons l’estudi anual del grup científic inde­pen­dent Glo­bal Car­bon Pro­ject, pre­sen­tat ahir i reco­llit per l’agència Efe, es pre­veu que les emis­si­ons de diòxid de car­boni pro­ce­dents de la crema de carbó, petroli i gas hau­ran aug­men­tat al tan­ca­ment d’aquest any un 1,1% res­pecte al 2022. Això supo­sarà 36.800 mili­ons de tones més d’aquest gas d’efecte hiver­na­cle, que suma­des a les que s’eme­tran pels can­vis en els usos del sòl, puja­ran a 40.900 mili­ons de tones.

D’acord amb les dades de l’informe, la dada glo­bal és supe­rior a la regis­trada el 2022, quan es van eme­tre 40.600 mili­ons de tones de diòxid de car­boni.

Més enllà de les xifres, que con­fir­men que el des­cens de les emis­si­ons de gasos con­ta­mi­nants a l’atmos­fera regis­trat durant la pandèmia ja és història, l’informe també asse­nyala qui hi ha al dar­rere d’aquest aug­ment.

La Xina i l’Índia, líders

Segons l’anàlisi, els països on més estan aug­men­tant les emis­si­ons de CO2 pro­ce­dent de com­bus­ti­bles fòssils són l’Índia i la Xina, men­tre que a la Unió Euro­pea i als EUA s’han reduït, explica l’agència Efe. Con­cre­ta­ment, l’estudi cal­cula que aquest any la Xina emetrà un 4% més CO2 que l’any pas­sat i l’Índia un 8% més, men­tre que la Unió Euro­pea n’emetrà un 7,4% menys i els Estats Units un 3% menys.

En l’estudi, ela­bo­rat per un equip inter­na­ci­o­nal for­mat per més de 120 científics, s’adver­teix que no s’està actu­ant amb prou rapi­desa per pre­ve­nir els efec­tes més per­ju­di­ci­als del canvi climàtic.

Segons els càlculs reco­llits en l’estudi, si els nivells actu­als d’emis­si­ons de CO2 per­sis­tei­xen, és pos­si­ble que en gai­rebé set anys se sobre­passi el pres­su­post de car­boni res­tant per tenir un 50% de pro­ba­bi­li­tats de limi­tar l’escal­fa­ment a l’1, 5 graus per a final de segle pac­tat en els Acords de París.

L’informe va ser pre­sen­tat ahir men­tre els líders mun­di­als es tro­ben reu­nits a Dubai en el marc de la con­tro­ver­tida cimera del clima de la COP28 i coin­ci­deix amb la polèmica gene­rada per unes decla­ra­ci­ons del pre­si­dent de la cimera, el sultà Ahmed al-Jaber, en què va defen­sar públi­ca­ment que no hi ha “cap evidència científica” que avali la neces­si­tat d’aban­do­nar l’ener­gia fòssil” per limi­tar l’escal­fa­ment glo­bal a 1,5 graus de mit­jana. El també cap de la petro­li­era esta­tal emi­ra­ti­ana va afir­mar també que la fi dels com­bus­ti­bles fòssils “tor­na­ria el món a les caver­nes”. Les decla­ra­ci­ons d’Al-Jaber són de l’octu­bre, però van trans­cen­dir aquest cap de set­mana a través d’un vídeo difós pel diari britànic The Guar­dian i van impac­tar de ple en la con­venció, molt qüesti­o­nada en aquesta edició pel fet que els amfi­tri­ons siguin els Emi­rats Àrabs Units, un dels deu prin­ci­pals pro­duc­tors mun­di­als de petroli, la qual cosa ha estat inter­pre­tada per acti­vis­tes climàtics i ONG com posar la gui­neu a vigi­lar el galli­ner.

Rècord “lob­bista”

Pre­ci­sa­ment, la COP28 bat un nou rècord de “lob­bis­tes” de les ener­gies con­ta­mi­nants regis­trats en cime­res del clima, amb 2.456 repre­sen­tants d’empre­ses de com­bus­ti­bles fòssils. Si aquesta indústria fos una dele­gació, seria la ter­cera més gran de la con­venció.

http://​www.​elpuntavui.​cat/​societat/​article/​5-​societat/​2362630-​nou-​record-​d-​emissions-​globals-​de-​co2.​html

2362630



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.