Arts escèniques

Empresa

Titellaires de persones

Fa més de vint anys que l’empresa Accialt Flying Effects es dedica a enlairar i desplaçar actors i objectes com si estiguessin volant

Des del 2008 col·laboren amb una empresa de Chicago per innovar els sistemes de vol

A final d’any tenen més feina per fer levitar els àngels dels pessebres vivents i fer gira amb grans musicals

Els cables i els sistemes de politges i arnesos permeten als actors aprendre els moviments coreogràfics

A les por­tes de les fes­tes nada­len­ques se’ls ha girat més feina del compte per tan­car l’any amb un peu als grans musi­cals i l’altre als pes­se­bres vinents, on els con­trac­ten per enlai­rar els àngels de l’anun­ci­ació. S’han con­ver­tit, al llarg d’aquests vint anys, en experts en sis­te­mes de vol per des­plaçar a l’aire per­so­nes i objec­tes amb la màxima segu­re­tat, for­mant els actors perquè puguin sor­pren­dre amb movi­ments i tom­ba­re­lles sense neces­si­tat de ser gim­nas­tes. “Una cosa és pen­jar i l’altra és donar movi­ment i fer volar”, pun­tu­a­litza Josep Maria Pruna, que amb el seu germà Àngel van crear el 2009 la soci­e­tat Acci­alt Flying Effects sota el lema “Fem volar la teva ima­gi­nació”.

Aquests dies faran sobre­vo­lar l’àngel al pes­se­bre vivent de Breda i ulti­ma­ran els detalls perquè el musi­cal de Peter Pan pugui anar de gira per tot Itàlia. En Pol, la gene­ració més jove que s’ha incor­po­rat a Acci­alt, marxa a Madrid amb un grup de tècnics per fer volar el per­so­natge de Tren­ca­nous a l’espec­ta­cle nada­lenc Christ­mas on Ice.

A diferència dels espe­ci­a­lis­tes que fan volar en cinema o publi­ci­tat, on es poden repe­tir i tallar les esce­nes, ells estan acos­tu­mats a fer el vol en directe i això vol dir que no hi pot haver cap marge d’error. “És el que ens agrada, tot i que n’hi ha per parar bojos”, diu en Josep Maria. No fa gaire van fer bai­xar volant al mig del Palau Sant Jordi el can­tant Nil Moli­ner. L’expec­tació, però, va ser màxima, amb milers d’espec­ta­dors con­nec­tats en stre­a­ming, durant la final de la Kings Lea­gue, en què van por­tar per l’aire els pre­si­dents dels equips i l’expor­ter del Real Madrid Iker Casi­llas.

Els grans mun­tat­ges musi­cals, amb Peter Pan, Mari Pop­pins dalt la bici­cleta o Aladín amb la catifa vola­dora, els han por­tat a inno­var els sis­te­mes per fer creïble l’efecte aeri. “Tot es cal­cula i sem­pre és qüestió de pres­su­post i de temps per fer volar el que sigui”, explica l’Àngel, que recorda que han enlai­rat i mogut per l’aire una ren­ta­dora per fer un anunci publi­ci­tari o un pia­nista que volava men­tre con­ti­nu­ava tocant. Els cables i els sis­te­mes de polit­ges i arne­sos per­me­ten als actors tenir la lli­ber­tat de movi­ment i la segu­re­tat per apren­dre core­o­gra­fies o moure’s sense pro­ble­mes en horit­zon­tal, ver­ti­cal, enrere o fent tom­ba­re­lles i salts mor­tals. “Som com tite­llai­res de per­so­nes”, coin­ci­dei­xen.

Els ini­cis de l’empresa es remunta al tea­tre de car­rer. “És d’on venim, del con­tacte amb el públic”, diu en Josep Maria, que explica com van començar col·labo­rant al cos­tat de Come­di­ants per fer volar un àngel i un dimoni en un dels seus espec­ta­cles. Amb els anys es van atre­vir amb nous rep­tes i fer enlai­rar el pri­mer Peter Pan per a un espec­ta­cle al Mer­cat de les Flors. Des d’ales­ho­res no han dei­xat d’inno­var en espec­ta­cles però també per fer anun­cis o al cinema. Amb les titu­la­ci­ons per fer tre­balls d’altura van anar a Chi­cago per apren­dre dels com­panys de Ver­tigo, amb qui col·labo­ren des del 2008. “Va ser arri­bar allà i veure que no en sabíem res”, diu som­ri­ent l’Àngel, que té molt clar que en el sec­tor el que pre­val és “conèixer bé l’ofici”. Asse­gura que l’ús de la intel·ligència arti­fi­cial comença a irrom­pre als grans espec­ta­cles de Bro­adway i Las Vegas, on els sis­te­mes moto­rit­zats incor­po­ren pro­gra­mari per fer els matei­xos efec­tes espe­ci­als. “Aquí no estem a aquest nivell”, manté l’Àngel, per l’ele­vat cost que suposa aquesta tec­no­lo­gia.

La for­mació i titu­lació en rig­ging i segu­re­tat en altura a Irata (Inter­na­ti­o­nal Rope Access Trade Asso­ci­a­tion) al Regne Unit els ha empès a for­mar part del comitè tècnic naci­o­nal espa­nyol per regu­la­rit­zar les nor­mes de la pro­fessió que es coneix com a rig­ging acrobàtic. Acci­alt col·labora com a expert amb Aerisc (Asso­ci­ació Euro­pea per a la Recerca, Inno­vació i la Segu­re­tat del Circ) per fer una nor­ma­tiva euro­pea, amb l’objec­tiu que hi tin­guin cabuda les empre­ses que s’hi dedi­quen com­plint un codi de bones pràcti­ques. “Volem posar-hi el nos­tre gra de sorra”, con­clo­uen des de l’empresa are­nyenca.

Voltant pel món.
Els inicis van ser a tocar de casa, amb la companyia Comediants, però aviat van voltar món per veure què feien altres companyies a fora. Als Estats Units, on existeix una associació nacional de directors de vol, van trobar els aliats per compartir experiències i treballar amb grans produccions com els superherois de Marvel o els acròbates del Circ du Soleil. Les col·laboracions els han permès conèixer tècniques diferents i personatges referents com la gimnasta Cathy Rigby, amb vuit medalles olímpiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.