Medi ambient

Energia

L’ús de carbó assoleix el màxim històric el 2023

L’Agència Internacional de l’Energia preveu que la demanda d’aquest combustible fòssil començarà a decaure el 2026

L’organització creu que aquest descens ja serà estructural, però insuficient per complir els objectius climàtics

El con­sum glo­bal de carbó ha tocat sos­tre, segons l’Agència Inter­na­ci­o­nal de l’Ener­gia (IAE, les sigles en anglès).

L’ últim informe de l’orga­nit­zació inter­go­ver­na­men­tal estima que la demanda d’aquest com­bus­ti­ble fòssil ha asso­lit aquest 2023 el seu màxim històric, amb més de 8.500 mili­ons de tones, un 1,4% més que el 2022. Nogens­menys, l’IAE creu que aquest rècord supo­sarà un punt d’inflexió i per pri­mera vegada l’informe pre­veu una cai­guda gene­ral.

L’estudi pro­nos­tica que la demanda mun­dial de carbó caurà un 2,3% fins al 2026 en com­pa­ració amb els nivells d’aquest 2023. L’IAE subrat­lla que el con­sum bai­xarà fins i tot en el cas que els governs no imple­men­tin més mesu­res per pre­ve­nir les emis­si­ons. Els experts de l’ens argu­men­ten que l’aug­ment de la capa­ci­tat de les ener­gies reno­va­bles en els pro­pers tres anys serà el fac­tor que reduirà el recurs al carbó.

L’IAE pun­tu­a­litza que l’aug­ment glo­bal de l’ús del carbó aquest any emmas­cara grans diferències regi­o­nals. Així, el con­sum ha con­ti­nuat aug­men­tant a eco­no­mies emer­gents com l’Índia (8%) o la Xina (5%) per l’aug­ment de la demanda d’elec­tri­ci­tat i la dava­llada de la pro­ducció hidroelèctrica. Per con­tra, a les eco­no­mies avançades ha cai­gut brus­ca­ment aquest any, fins a rècords del 20% a la Unió Euro­pea i els Estats Units.

L’estudi pre­veu que en els pro­pers tres anys la mei­tat de l’expansió mun­dial de la capa­ci­tat de pro­ducció d’ener­gia neta es pro­duirà a la Xina i això inci­dirà en el còmput glo­bal, ja que el gegant asiàtic aca­para actu­al­ment la mei­tat de la demanda de carbó. Aques­tes pers­pec­ti­ves, però, estan con­di­ci­o­na­des al ritme del des­ple­ga­ment de les reno­va­bles, les con­di­ci­ons mete­o­rològiques i els can­vis estruc­tu­rals de l’eco­no­mia xinesa.

Reducció insu­fi­ci­ent

En aquest sen­tit, el direc­tor de Mer­cats d’Ener­gia i Segu­re­tat de la IAE, Kei­suke Sada­mori, ha asse­gu­rat que aquesta vegada el des­cens de la demanda sem­bla estruc­tu­ral i no el fruit de cir­cumstàncies con­jun­tu­rals, com ha pas­sat en altres moments, com el col·lapse de la Unió Soviètica o la pandèmia de Covid-19. “El punt d’inflexió del carbó està clara­ment a l’horitzó, però el ritme al que s’expan­dei­xen les reno­va­bles als països asiàtics clau mar­carà el que passi a con­ti­nu­ació”, ha indi­cat. Sada­mori ha adver­tit que “calen esforços molt més grans per asso­lir els objec­tius climàtics inter­na­ci­o­nals”.

El carbó con­ti­nua essent el com­bus­ti­ble més uti­lit­zat per gene­rar elec­tri­ci­tat i fabri­car acer o ciment i la prin­ci­pal font d’emis­si­ons de diòxid de car­boni (CO2) d’acti­vi­tat humana. Mal­grat el des­cens pre­vist, l’IAE admet que el con­sum mun­dial con­ti­nuarà per sobre dels 8.000 mili­ons de tones fins al 2026. I per reduir les emis­si­ons a un ritme cohe­rent amb els objec­tius de l’Acord de París, l’ús del carbó hau­ria de “dis­mi­nuir sig­ni­fi­ca­ti­va­ment més ràpida­ment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.