Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Les principals navilieres suspenen les operacions a la mar Roja

La suïssa MSC i la francesa CMA CGM se sumen a la decisió anunciada ahir per la danesa Maersk i l’alemanya Hapag-Lloyd

Els rebels houthis avisen que els atacs continuaran mentre Israel no aixequi el bloqueig a Gaza

L’incre­ment dels atacs dels rebels hout­his a vai­xells amb ban­dera d’Israel o que ope­ren amb aquest país davant les cos­tes del Iemen ha por­tat més grups de trans­port marítim a sus­pen­dre la nave­gació dels seus mer­cants per la mar Roja.

La com­pa­nyia suïssa MSC, la navi­li­era més gran del món, ha anun­ciat aquest dis­sabte que està des­vi­ant els seus vai­xells de la ruta de la mar Roja davant aquesta situ­ació d’inse­gu­re­tat. La fran­cesa CMA CGM ha orde­nat als seus por­ta­con­te­ni­dors que “facin una pausa en el seu tra­jecte en aigües segu­res de manera imme­di­ata i fins a nova ordre”.

Els grups de trans­port marítim Maersk i Hapag-Lloyd ja van comu­ni­car ahir que sus­pe­nien tem­po­ral­ment les ope­ra­ci­ons per la ruta marítima que con­du­eix al canal de Suez per l’incre­ment dels atacs. El Maersk Gibral­tar, de la com­pa­nyia danesa, va patir dijous l’atac d’un míssil, que no va arri­bar a impac­tar, i diven­dres un altre mer­cant de la com­pa­nyia va patir un inci­dent a la zona.

La decisió d’aques­tes navi­li­e­res i altres que puguin seguir el mateix camí pot tenir un greu impacte el comerç inter­na­ci­o­nal en plena cam­pa­nya de Nadal. I és que una sisena part del trans­port marítim comer­cial mun­dial passa per l’estret de Bab-al-Man­deb i la mar Roja, que és una de les prin­ci­pals rutes dels petro­li­ers. Si les navi­li­e­res opten perquè els seus vai­xells cir­cum­na­ve­guin Àfrica a través del Cap de Bona Espe­rança, una ruta molt més llarga, això incre­men­tarà les des­pe­ses de tri­pu­lació, com­bus­ti­ble i asse­gu­ran­ces, uns cos­tos addi­ci­o­nals que seran tras­lla­dats als con­su­mi­dors, a més d’afec­tar la dinàmica de les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment.

Suport a Gaza

Diven­dres va ser el dia en què es van regis­trar més inci­dents a la zona, amb almenys tres vai­xells ata­cats. Dues d’aques­tes acci­ons van ser rei­vin­di­ca­des pels hout­his, un movi­ment ali­neat amb l’Iran i que dona suport a Hamàs. El grup ha asse­gu­rat avui que con­ti­nuarà ata­cant els “vai­xells ene­mics [els d’Israel] o aquells que es diri­gei­xin als seus ports” fins que Tel Aviv no aixe­qui el seu blo­queig a Gaza i l’ajuda huma­nitària flu­eixi de manera con­ti­nua capa la Franja. “Les ope­ra­ci­ons ieme­ni­tes tenen com a fina­li­tat donar suport al poble palestí a la Franja de Gaza. No podem que­dar-nos de braços ple­gats davant l’agressió i el blo­queig sobre la Franja, sense ali­ments, medi­ci­nes i ni tan sols aigua pota­ble que ha tallat l’enti­tat ene­miga”, ha avi­sat.

En aquest sen­tit, els hout­his han promès que “qual­se­vol pas veri­ta­ble que res­pon­gui a la situ­ació huma­nitària a Pales­tina i Gaza amb l’entrada d’ali­ments i medi­ci­nes” es tra­duirà en una deses­ca­lada. Els insur­gents ieme­ni­tes han afir­mat que Oman està “medi­ant amb altres actors inter­na­ci­o­nals res­pecte de les ope­ra­ci­ons a la mar Roja i Aràbiga”, ha indi­cat el por­ta­veu houthi, Moha­med Abdul­sa­lam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.