Economia

societat

La Coordinadora de Fundacions celebra que el decret sobre mecenatge facilita el seu finançament

La mesura incorpora avenços com el mecenatge de recompensa o una millora del micromecenatge

La Coordinadora Catalana de Fundacions celebra l’aprovació del reial decret llei de mecenatge per part del Consell de Ministres. Aquesta mesura introdueix millores en les deduccions fiscals als donants d’entitats sense afany de lucre. És una reforma molt esperada que incorpora avenços no només quantitatius, per les deduccions, sinó qualitatius. Suma a l’ordenament jurídic noves figures del mecenatge que ja existeixen en altres països, com el mecenatge de recompensa, rellevant per al sector cultural, o el de competències, que reconeix els professionals i empreses que dediquen el seu temps, així com una millora substancial del micromecenatge, important per a ONG i per a projectes finançats per múltiples col·lectius de ciutadans.

Les novetats que introdueix la reforma de la llei del mecenatge a la norma 49/2002 són diverses. S’estimula el micromecenatge i s’incrementen els percentatges de deducció: en el cas de persones físiques, s’eleva de 150 a 250 euros la base sobre la qual es pot deduir el 80% de la donació de l’IRPF i per la resta hi haurà un 40% de deducció, en lloc del 35% vigent. En el cas de persones jurídiques, les deduccions a l’impost sobre societats també passen del 35 al 40%.

S’inclou en el concepte de donació fiscalment deduïble la cessió d’ús de tota mena de mobles i immobles dins del concepte més genèric de donació de drets. S’amplia el concepte de conveni de col·laboració incloent-hi de forma expressa les aportacions en espècie inclosa la prestació gratuïta de serveis. El col·laborador podrà a més difondre aquesta col·laboració.

S’hi inclou l’anomenat mecenatge de reconeixement o recompensa que permet que el donant obtingui retorns simbòlics en forma de contraprestació de béns o serveis, sempre que no representin més del 15% del valor de la donació amb un límit màxim de 25.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.