Medi ambient

OLIVIA MANDLE NAVARRO

ACTIVISTA MEDIAMBIENTAL, CONDUCTORA DE PROGRAMA “KANVIEM?” I AUTORA DEL LLIBRE “SÍ ES COSA TUYA”

“Tractem la natura com un objecte i no ho és”

Ja ha recollit més de 157.000 signatures perquè es tanquin els delfinaris a l’Estat espanyol

Ha presentat el programa televisiu ‘Kanviem?’, sobre el canvi climàtic

Altaveu
És ambaixadora del Pacte Climàtic de la Comissió Europea, i el 2021 va guanyar el premi internacional de l’Institut Jane Goodall. Somia fundar un santuari marí al Mediterrani. El 2019 va inventar un giny per treure microplàstics del mar, el Jelly Cleaner.

Té 16 anys i fa primer de batxillerat. Activista contra el canvi climàtic i a favor del planeta. Tot i que la seva inspiració és el treball de Jane Goodall, se l’anomena sovint la Greta Thunberg catalana. Ha publicat un llibre, Sí es cosa tuya (Ediciones B, 2023), i ha conduït la primera temporada del programa Kanviem? a TV3 ( www.ccma.cat/3cat/kanviem ). Té en marxa una recollida de signatures per posar fi als delfinaris a l’Estat espanyol. El seu activisme interpel·la els individus a fer allò que sí que podem fer: mirar què i com consumim, per exemple.

D’on ve la passió per defensar els dofins?
L’any 2020 vaig llançar la primera campanya de recollida de signatures per demanar que el Zoo de Barcelona traslladés els tres dofins que tenia a un santuari marí. Vam reunir més de 55.000 signatures, però al final els dofins els van dur a un altre zoo, a Atenes. Com et pots imaginar, estava frustrada i decebuda, però, mira, em va donar una empenta per estudiar sobre els dofins i cetacis en captivitat. Vaig descobrir que l’Estat és on hi ha més dofins i cetacis en captivitat de tot Europa, i que ocupa el sisè lloc al conjunt del món. Això s’ha d’acabar! Així vaig començar l’actual campanya, amb el hashtag #noespaísparadelfines, a Change.org, i ja tenim més de 157.000 signatures perquè es tanquin els delfinaris a l’Estat.
De fet, no és país per a animals en captivitat, en general, oi?
Si en un futur això que demano arriba a passar, serà un precedent que pot influir en altres països. Espero que algun dia s’acabi el captiveri de tota mena d’animals. Pateixen, tancats en espais que en absolut són el seu hàbitat natural. Exposar-los per a l’oci i el negoci dels humans? És una barbaritat, i al segle XXI ja no s’hi val.
Als 12 anys va sentir un desvetllament brutal de la consciència visitant una exposició sobre l’impacte del canvi climàtic.
Des de petita he portat a dins la llavor de l’activisme pels drets dels animals, per la natura. Veia documentals de gent com Jane Goodall... “Jo de gran vull ser com ells, estan salvant el nostre planeta!”, pensava. L’exposició em va deixar molt tocada, perquè no sabia l’impacte tan gran dels plàstics als nostres mars. Hi havia de fer alguna cosa; és el meu present i és el futur d’altres generacions. El canvi climàtic és una de les conseqüències de la pèrdua de biodiversitat; és terrible com ens relacionem amb la natura. Tractem la natura com si fos un objecte i no ho és. Hem de canviar, perquè sense la natura no sobreviurem, no tindrem llar. El planeta no ens pertany, hi som convidats. Tants diners per descobrir altres planetes... Haurien de ser per salvar la Terra!
Ha conduït el programa televisiu ‘Kanviem?’ Molt dinàmic, adreçat als joves. Què l’ha impactat, en negatiu i en positiu?
Un dia de rodatge del capítol sobre moda ràpida vam anar a un magatzem i se’ns va posar la pell de gallina. Era un magatzem enorme, amb gàbies plenes de bosses i més bosses de roba, nova, amb etiquetes. Se’m va trencar el cor. No sabem la quantitat de roba bona, de qualitat, que els arriba, i amb etiqueta! És roba llençada als contenidors! Veig això i penso que nosaltres mateixos ens aboquem a l’extinció. Quant a la part positiva del que he descobert en el programa, hi ha un projecte de recuperació de corall a les illes Medes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.