Política

Balcans

L’Estat espanyol ja reconeix el passaport de Kosova, però no la seva sobirania

Des de l’1 de gener els ciutadans kosovars gaudeixen de l’exempció de visat als països de la UE i l’espai Schengen

Brussel·les celebra el reconeixement mutu de les matrícules entre Pristina i Belgrad

L’Estat espanyol ja reconeix de facto el passaport de Kosova, després de l’entrada en vigor el passat 1 de gener de l’exempció d’exigència de visat per als ciutadans kosovars a la Unió Europea (UE) i l’espai de lliure circulació Schengen.

Així ho ha confirmat aquest diumenge a l’agència EFE una font del ministeri espanyol d’Exteriors, que ha remarcat que aquest pas “no canvia la postura de no reconeixement de Kosova” per part de Madrid. Espanya és un dels únics cinc membres de la UE que encara no accepta la sobirania de l’antiga província iugoslava, que va declarar la independència unilateral de Sèrbia el 2008, al costat de Grècia, Xipre, Eslovàquia i Romania .

Malgrat aquest no reconeixement, des de l’1 de gener els kosovars poden viatjar per aquests països sense haver de demanar visat. Kosova és l’últim país dels Balcans Occidentals que es beneficia de l’exempció de visat turístic al territori de la UE i de l’espai Schengen, format per vint-i-tres Estats de la Unió i quatre no comunitaris, amb un total de 4,3 milions de quilòmetres quadrats i més de quatre-cents milions d’habitants.

Reconeixement de matrícules

Brussel·les ha celebrat aquest diumenge les decisions adoptades per Kosova i Sèrbia per reconèixer mútuament les matrícules dels seus respectius vehicles i abolir completament el règim dels adhesius.

“Aquesta decisió suposa un pas positiu en la implementació de l’acord sobre el camí cap a la normalització, així com dels compromisos anteriors del diàleg relacionat amb la llibertat de circulació”, ha celebrat l’alt representant de la UE per als Afers Exteriors, Josep Borrell.

El cap de la diplomàcia europea ha subratllat en un comunicat que la superació d’aquesta controvèrsia “demostra que avançar en la normalització de les relacions entre Kosova i Sèrbia és possible”. Én aquest sentit, ha subratllat la “importància de continuar treballant dins del diàleg facilitat per la UE”.

Borrell ha conclòs que es tracta d’un “pas en la direcció correcta cap a una millor integració regional i europea dels Balcans Occidentals”, que beneficia a tots els ciutadans de la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.