Política

Estats Units

Republicans i demòcrates signen un acord pressupostari

El líder de la majoria demòcrata del Senat, Chuck Schumer, i el president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, han anunciat aquest diumenge un pacte pressupostari que pot evitar el tancament del govern dels Estats Units a mitjan gener.

L’acord assolit pels partits Republicà i Demòcrata preveu 1,66 bilions d’euros per finançar l’executiu federal durant l’any fiscal de 2024. Tot i que encara no se’n coneixen els detalls, la premsa nord-americana apunta que atorgarà 886.300 milions de dòlars a despeses de defensa i més de 700 milions per a despeses corrents.

El pressupost haurà de ser ratificat pel Congrés, on haurà de superar l’oposició de l’ala més dretana dels republicana a la Cambra de Representants, que esperaven forçar fortes retallades. Els legisladors tindran, que aquesta setmana tornen a Washington després de les vacances de Nadal, tenen fins al 19 de gener per aprovar els comptes. I és que en aquesta data s’esgoten els fons per a aproximadament el 20 % del pressupost governamental, entre els quals els destinants a l’assistència dels veterans. La resta de fons s’acabaran el 2 de febrer.

El president nord-americà, Joe Biden, ha valorat en un comunicat que l’acord és un pas endavant per “evitar un tancament innecessari del govern i protegir importants prioritats nacionals”. Segons ell, el nou marc pressupostari “reflecteix els nivells de finançament” que va negociar la primera passada amb l’aleshores president de la Cambra de Representants Kevin McCarthy. Biden ha destacat que els comptes rebutgen “retallades profundes” als programes amb els que compten les famílies treballadores”. A més, obren un camí per aprovar el finançament “per a tot l’any” i “estan lliures de qualsevol política extrema”.

Al seu torn, Johnson ha reivindicat que l’acord incorpora “modificacions clau” respecte a l’inici de les negociacions, al juny, i que hi haurà “més de 16.000 milions en retallades de despesa addicionals per compensar els nivells de despesa discrecional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.