Societat

política

Aena demana personar-se en la causa del Tsunami

L’empresa es considera perjudicada en la causa pels danys ocasionats a les protestes del 14 d’octubre del 2019

L’Advocacia de l’Estat, en nom d’AENA, ha demanat personar-se com a perjudicada en la causa del Tsunami Democràtic pels danys causats a l’aeroport de Barcelona per les protestes del procés que no han estat indemnitzats pel Consorci de Compensació d’Assegurances.

En un escrit, al qual ha tingut accés l’agència EFE, l’Advocacia demana personar-se, amb la condició d’”actor civil”, en la causa per terrorisme que instrueix el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, que dirigeix la seva investigació contra l’expresident català Carles Puigdemont i la secretària general d´ERC Marta Rovira.

AENA es considera perjudicada en la causa pels danys ocasionats a les protestes del 14 d’octubre del 2019 contra la sentència del procés que van envair l’aeroport de Barcelona i que no han estat sufragats pel Consorci de Compensació d’Assegurances (CSS), entitat que també ha demanat personar-se en la causa com a acusació particular.

En concret, segons consta al sumari del cas, el CSS va indemnitzar el 2020 AENA amb un total de 361.997 euros pels perjudicis causat per l’ocupació de l’aeroport, que va obligar a cancel·lar 115 vols, 58 de sortida i 57 d’arribada.

Per la seva banda, un informe del gestor de navegació aèria ENAIRE sobre l’afectació de les protestes al trànsit aeri del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) aclareix que no es va haver de desviar cap vol a un altre aeroport a conseqüència de les mobilitzacions contra la sentència del procés.

En resposta al requeriment que li va enviar el jutge, l’empresa pública de navegació aèria manté que no es van veure afectades les infraestructures d’estacionament d’avions, plataformes, carrers de rodatge i pistes d’enlairament o aterratge, de manera que “van estar disponibles per a l’operació dels vols”.

Segons l’informe, a què ha tingut accés EFE, arran dels disturbis “hi va haver dificultat” perquè els controladors aeris que presten servei a la torre de control Barcelona-El Prat i al centre de control Barcelona-Gavà arribessin als seus llocs de treball a l’hora establerta per al torn de tarda.

Això va obligar a disminuir la demanda de vols a l’espai aeri de l’aproximació de Barcelona, per adaptar-se a la capacitat de gestió dels controladors disponibles al serveis, encara que aquestes regulacions es van revertir així que es va confirmar que els tècnics podien accedir als seus llocs de treball.

Durant aquestes dues regulacions, detalla ENAIRE, 11 vols d’origen o destí a l’aeroport del Prat van patir demores mitjanes de 16 minuts, i es van haver de cancel·lar 115 vols perquè les tripulacions i els passatgers de l’aeroport no podien arribar a temps a l’embarcament.

L’informe d’ENAIRE limita les afectacions de les protestes a d’altres aeroports nacionals o internacionals a les causades pels retards o cancel·lacions en els vols amb origen o destinació al Prat.

D’altra banda, el Departament d’Interior de la Generalitat ha respost al jutge que ja no conserva informació sobre la trucada que es va efectuar al 112 per requerir assistència mèdica per al turista francès que va morir per una aturada cardíaca quan es dirigia a l’aeroport, en la jornada de protestes que van col·lapsar els accessos al Prat.

Segons argumenta la Generalitat en un ofici, les dades contingudes als fitxers del servei d’emergències 112 es conserven com a màxim durant dos anys, llevat que hi hagi un procés judicial obert en relació amb l’incident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.