Política

política

El PSOE aigualeix tot el que ha pactat amb Junts

L’endemà de deixar que Junts exhibís els asos del pacte i ja amb els decrets òmnibus –del qual depenen 10.000 milions de fons de la UE– i de l’escut anticrisi al sarró gràcies al fet de no votar o d’abstenir-se dels de Míriam Nogueras, en un ple del Congrés que va ser esperpèntic tant pel suspens com pels empats a 171 vots i el no de Podem al decret del subsidi d’atur de Yolanda Díaz, el PSOE va considerar que havia arribat el moment d’oferir la seva versió sobre els punts acordats i l’hora d’aigualir-ho tot. Si bé el que Junts ha presentat com a “publicació immediata de les balances fiscals” serà el simple “accés a les dades d’Hisenda a qualsevol administració” d’acord amb la vicepresidenta primera María Jesús Montero, el ministre de Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, manté que l’eliminació de l’article 43 bis a la llei d’enjudiciament civil –que a priori empoderava els jutges per frenar l’amnistia– és irrellevant. “Els jutges espanyols, per descomptat que poden elevar qüestions prejudicials als tribunals europeus. I quan s’eleva una qüestió prejudicial se suspèn el procediment concret”, va dir. Més controvertida encara és la “delegació integral de les competències d’immigració”, que no és un traspàs sinó que haurà d’esperar a una llei orgànica del govern de Pedro Sánchez acollint-se a l’article 150.2 de la Constitució i que té la Generalitat i ERC amb els ulls oberts de malfiança pel regal enverinat de Junts a Pere Aragonès sobre els permisos de residència, l’expedició de documents i l’ordenació de fluxos. “Catalunya ha de poder decidir el tema dels fluxos migratoris”, avisa Nogueras. “La música és bona però allà hi ha molta lletra petita, moltíssima, i hi ha molta ideologia també”, alerta la portaveu adjunta d’ERC al Congrés, Teresa Jordà.

Oli al 0% i xoc migratori

L’únic punt que no té matisos si ho explica Junts o si ho explica el PSOE és el nou IVA al 0% per a l’oli de tot arreu, des del de Catalunya fins al de Jaén, passant pel de Madrid. En la resta de punts, el més controvertit és la gestió de la immigració i encara més quan Junts fa un any i mig que és fora del govern de la Generalitat –des de l’octubre del 2022, quan les seves bases van aprovar l’adeu amb el 55,7% dels vots– i el conseller d’Interior és Ignasi Elena, d’ERC. “Catalunya està en condicions d’assumir aquestes funcions executives. Se li passa una pilota de gol a la Generalitat i esperem que la Generalitat marqui aquest gol”, va dir Nogueras a RAC1.

Vilagrà vol explicacions

El govern de Sánchez garanteix la constitucionalitat de la delegació dels permisos de residència, de l’expedició de documents i dels fluxos perquè no deixa anar la competència. “El que es fa és una delegació, no una transferència de la titularitat, la qual cosa vol dir que la competència segueix sent estatal”, rebla Montero. Que un afer com el migratori sigui moneda de canvi entre dos partits pel vot al Congrés encén les alarmes de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que exigeix aclariments a La Moncloa. “De moment només hi ha uns compromisos difusos, no hi ha concreció, no hi ha lletra petita. És per això que hem exigit al govern de l’Estat conèixer en què consistirà aquesta lletra petita, i en tot cas la negociació s’ha de produir de govern a govern com fins ara”, sosté Vilagrà. El PP, però, ja estudia un recurs.

Equiparació al Majestic

Després d’abanderar el vot contra els tres decrets –òmnibus, laboral i anticrisi– des del 27 de desembre i de dir que res mouria el seu no cap a l’abstenció, l’opció in extremis de Nogueras, equipara els guanys de les cessions del PSOE al botí del Majestic, quan CiU va arrencar a Aznar les competències de trànsit des del 1997. En el retorn de les empreses que van marxar el 2017 i en transport, però, el PSOE aigualeix també l’acord: el Consell de Ministres aprovarà un pla de suport a empreses catalanes que reverteixi el decret De Guindos, però “no suposa ni obligació ni cap sanció per a les empreses que decideixin mantenir la seu social fora de Catalunya” –sense les sancions que vol Junts– i l’Estat assumirà el 30% de la subvenció al transport públic amb independència que la comunitat de torn assumeixi o no el seu 20% corresponent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.