Societat

salut

Vergés diu que la vacunació de policies i guàrdia civils es va fer amb “criteris sanitaris” marcats pel ministeri

Argumenta que la querella del sindicats de policia per haver aturat la vacunació dels dos cossos “és molt greu” i “no té fonaments”

L’exconsellera de Salut i vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, ha assegurat aquest divendres al jutjat que totes les decisions sobre la vacunació contra la covid l’hivern i primavera del 2021 es van prendre sota criteris sanitaris i seguint les directrius del Consell Interterritorial de Salut estatal. Així, ha assegurat que davant la falta de vacunes i la recomanació de posar l’AstraZeneca només als majors de 55 anys, es va decidir vacunar seguint criteris d’edat, i no fer-ho amb el personal essencial de menys de 60 anys, segons han explicat fonts jurídiques.

L’exconsellera de Salut i vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, ha arribat aquest matí als jutjat acompanyada entre altres per l’actual conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d’Exterior, Meritxell Batet. Ha acudit voluntàriament per declarar en relació a la querella presentada pels sindicats de policia per presumptes irregularitats en l’aturada de la vacunació per la covid-19 en els cossos de la policia nacional i la Guàrdia Civil a principis de l’any 2021. Abans de prestar declaració, Vergés s’ha limitat a assegurar que en tot cas es van seguir “criteris sanitaris”, prioritzant els més vulnerables, i que les acusacions dels sindicats i les agrupacions de cossos policials espanyols no tenen “base ni fonament”. “És molt greu que presentin aquesta denúncia perquè el que fan és qüestionar aquests criteris sanitaris”, ha dit la consellera.

A la causa oberta contra Vergés també s’investiga a l’exconseller de Salut Josep Maria Argimon i altres ex-alts càrrecs de Salut per prevaricació i contra els drets dels treballadors. icats policials espanyols..

A banda de Balcells i Serret, l’exconsellera ha rebut el suport de dirigents d’ERC com la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret, i els diputats Jordi Albert i Najat Driouech, entre d’altres.

La instrucció del cas ha anat a càrrec del jutjat numero 17 de Barcelona que considera que Vergés va participar en la decisió de frenar la vacunació dels policies espanyols. En canvi, va arxivar la causa contra la secretària de Salut Pública i aleshores subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, i l’exdirectora d’Organitzacions i Professionals del CatSalut, Sara Manjón.

La causa està oberta pels delictes de prevaricació i contra els drets dels treballadors. La investigació contra Vergés, demanada per la fiscalia i els sindicats policials, arriba després d’uns whatsapps aportats per la defensa de Cabezas i de l’exconseller de Salut Josep Maria Argimon. Segons aquests missatges, una membre del gabinet de la consellera va dir a Cabezas: “La consellera demana parar Guàrdia Civil i Policia Nacional”; “Carmen, parlat amb HC i SC, no veuen ni GC ni PN totes les edats, veuen per franja de 60 a 65” i “Altre cop la consellera em demana parar Guàrdia Civil i Policia Nacional, no podem argumentar-ho, ho hauríem de parar”.

En la seva interlocutòria del novembre passat, el magistrat deia que la decisió del Departament de Salut de frenar la vacunació de policies nacionals i guàrdies civils el març del 2021 va ser “arbitrària, il·legal, injusta i clarament discriminatòria”, i presa pels alts càrrecs de la Conselleria. La decisió va posar “en greu risc la salut i la vida” de milers de funcionaris policials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.