Política

la haia

Israel acusa Sud-àfrica de donar una imatge “distorsionada” de la guerra a Gaza

Defensa davant el tribunal de l’ONU que la seva resposta és legítima i nega que hi hagi genocidi o intenció genocida en la seva lluita contra Hamàs

Israel ha negat aquest divendres davant el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) que estigui cometent un genocidi a Gaza i ha acusat Sud-àfrica de presentar una imatge “fàctica i jurídica profundament distorsionada de la realitat” en la guerra que lliura a l’enclavament palestí.

En el segon dia d’audiències al tribunal de l’ONU amb seu a la Haia després de l’acusació de cometre “actes genocides” en la seva ofensiva contra Hamàs a la Franja, l’assessor jurídic del Ministeri d’Afers Estrangers d’Israel, Tal Becker, ha assegurat que la “totalitat” del cas presentat per Sud-àfrica “depèn d’una descripció manipuladora, descontextualitzada i deliberadament recopilada de la realitat de les hostilitats actuals” a Gaza, on han mort més 23.300 palestins. Una ofensiva bèl·lica que va començar el 7 d’octubre passat en resposta a l’atac de milicians de Hamàs a territori israelià en què van morir 1.200 israelians i uns 240 més van ser fets captius i duts a la Franja. Becker ha advertit que “si hi ha hagut actes que puguin qualificar-se de genocides aleshores han estat perpetrats contra Israel”.

Després del discurs d’obertura de Becker, ha pres la paraula l’advocat en cap d’Israel en el tribunal, Malcolm Shaw, que principalment ha basat el seu al·legat el dret “legítim” d’Israel a l’autodefensa i “l’absència de l’essència” genocida en les seves operacions militars, que considera “legítimes” i “proporcionades”.

Shaw ha rebutjat les acusacions de genocidi de Sud-àfrica i ha subratllat que Pretòria no ha demostrat que hi hagi “intenció genocida” en les operacions militars d’Israel. Una característica d’aquest crim que el diferencia d’altres com el de crims contra la humanitat, ha explicat. “Encara que estiguin justificats i legals, els conflictes armats són brutals i costen vides”, però això no vol dir que “tots els conflictes siguin genocidis”, ha remarcat.

La demanda contra Israel

El passat 29 de desembre, recorda l’ACN, la República de Sud-àfrica va demandar l’Estat d’Israel davant el Tribunal Internacional de Justícia per “violar les seves obligacions en virtut de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi” per haver “comés un genocidi”, no haver “aconseguit prevenir el genocidi” i no “perseguir la incitació directa i pública al genocidi”, implicant-se en actes genocides contra el poble palestí a Gaza. Segons la demanda, els actes i “omissions” d’Israel “tenen caràcter genocida” perquè pretenen “destruir els palestins a Gaza” com a grup nacional, racial i ètnic. Aquests actes, diu el text, recollit per l’ACN, inclouen “l’assassinat (de palestins)”, danys “físics i mentals” a la seva població, així com la imposició d’unes “condicions de vida per calculadament provocar la seva destrucció física com a grup”. S’espera que el tribunal de l’ONU prengui una decisió les pròximes setmanes després que una sala formada per 15 jutges i 2 magistrats addicionals triats per Sud-àfrica i Israel hagin escoltat a les parts. Pretòria espera que el tribunal amb seu a la Haia ordeni a Israel “la suspensió immediata de les operacions militars” a Gaza i la “prevenció d’un genocidi” contra el poble palestí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.