Gran angular

El campus universitari: terra fèrtil per a la iniciativa privada

Entitats privades, plataformes digitals, grans companyies i multinacionals tecnològiques entren en el sector de la formació superior

El sistema universitari públic afronta el repte amb limitació de recursos i de capacitat de gestió, així com amb rigidesa normativa

Les universitats privades de renom internacional han creat les seves plataformes
Una de les eines que més penetració han tingut a Catalunya i a l’Estat espanyol és Coursera Les grans firmes tecnològiques miren d’entrar en aquest sector formatiu La nova llei impulsa la formació al llarg de la vida allà on només es feien graus i màsters
La universitat ha menystingut el fenomen per una certa sobreprotecció pública

La for­mació supe­rior ha estat durant segles un espai quasi exclu­siu de les uni­ver­si­tats públi­ques, però en els dar­rers15anys han entrat amb força nous actors que veuen en aquest tram edu­ca­tiu un negoci lla­mi­ner. La tec­no­lo­gia ha permès altres sis­te­mes d’accés i ha obert les por­tes a la pos­si­bi­li­tat que altres ope­ra­dors vegin en l’edu­cació supe­rior un negoci glo­bal més.

La presa de consciència d’un grup d’actors pri­vats del poten­cial lucra­tiu de l’ense­nya­ment supe­rior es pot situar a par­tir de finals dels noranta. És quan comen­cen a veure que, més enllà de les uni­ver­si­tats pri­va­des, molt con­so­li­da­des, hi ha espai, perquè cada vegada hi ha més població al món que vol acce­dir a estu­dis uni­ver­si­ta­ris. Així doncs, algu­nes pla­ta­for­mes o algu­nes uni­ver­si­tats comen­cen a moure’s dins d’una tendència més o menys glo­ba­lit­zada, que ja durant la pri­mera dècada del segle XXI, i sobre­tot en els dar­rers deu anys, esdevé un feno­men que no para d’expan­dir-se i diver­si­fi­car-se.

Pablo Pareja, vice­rec­tor de per­so­nal docent i inves­ti­ga­dor de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF), clas­si­fica aquests nous actors en tres grups: el de les uni­ver­si­tats pri­va­des, el de pla­ta­for­mes digi­tals de for­mació no pre­sen­cial i, final­ment, el d’uni­ver­si­tats pri­va­des de fama inter­na­ci­o­nal que venen els seus cur­sos en línia.

Les uni­ver­si­tats pri­va­des han fet en aquests dar­rers anys una eclosió molt forta. És cert que no tant a Cata­lu­nya, però sí en altres ter­ri­to­ris de l’Estat espa­nyol, com la Comu­ni­tat de Madrid i el País Valencià.

Orígens

Algu­nes de les quals tenen arrels més locals, fomen­ta­des per ini­ci­a­ti­ves empre­sa­ri­als com, per exem­ple, Pla­neta For­mació i Uni­ver­si­tats, que té uni­ver­si­tats pri­va­des a València i les Canàries i suma més de 135.000 estu­di­ants. Altres ins­ti­tu­ci­ons pri­va­des han estat pro­mo­ci­o­na­des per uni­ver­si­tats estran­ge­res que han vol­gut obrir una filial aquí, que s’afe­gei­xen a les ini­ci­a­ti­ves uni­ver­sitàries vin­cu­la­des a l’Església o a ins­ti­tu­ci­ons reli­gi­o­ses, com la Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal de Cata­lu­nya i la Uni­ver­si­tat Abat Oliba CEU, cre­a­des i ges­ti­o­na­des per l’Opus Dei.

La pro­porció entre oferta pública i pri­vada, que tra­di­ci­o­nal­ment es decan­tava cap a la banda pública, s’ha equi­li­brat, i ara el pes està molt més igua­lat. Al con­junt de l’Estat, el nom­bre d’uni­ver­si­tats pri­va­des auto­rit­za­des s’acosta al de les públi­ques (43 i 50, res­pec­ti­va­ment). En els últims 25 anys, el nom­bre d’uni­ver­si­tats públi­ques s’ha man­tin­gut inal­te­rat: 47 de pre­sen­ci­als, una a distància i dues d’espe­ci­als. I el de les pri­va­des s’ha mul­ti­pli­cat per 2,7 (36 cen­tres pri­vats pre­sen­ci­als i set a distància).

A Cata­lu­nya hi ha cinc uni­ver­si­tats pri­va­des, cre­a­des entre el 1994 i el 2003, amb la par­ti­cu­la­ri­tat que són sense ànim de lucre. Blan­querna-Uni­ver­si­tat Ramon Llull és una comu­ni­tat uni­ver­sitària i pro­fes­si­o­nal sin­gu­lar, sense ànim de lucre i cofun­da­dora de la Uni­ver­si­tat Ramon Llull, la pri­mera uni­ver­si­tat pri­vada de Cata­lu­nya, de la qual forma part jun­ta­ment amb Esade, IQS, La Salle, Fun­dació Pere Tarrés, Facul­tat de Filo­so­fia de Cata­lu­nya, la Facul­tat de Turisme, ESDI, entre d’altres.

Per la seva banda, la Uni­ver­si­tat de Vic -Uni­ver­si­tat Cen­tral de Cata­lu­nya (UVic-UCC) és de titu­la­ri­tat de la Fun­dació Uni­ver­sitària Bal­mes, però és un ens d’ini­ci­a­tiva pública ter­ri­to­rial.

L’única uni­ver­si­tat que no és pre­sen­cial al nos­tre país és la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC). Tot i que és for­mal­ment pri­vada, tam­poc té afany de lucre i els preus estan vin­cu­lats a un decret de la Gene­ra­li­tat. Actu­al­ment dis­posa d’un volum total de 87.000 estu­di­ants.

Sense ànim de lucre

“A Cata­lu­nya, hi ha hagut un con­sens social i polític davant la uni­ver­si­tat pública ben dife­rent del d’altres ter­ri­to­ris com Madrid. S’han accep­tat uni­ver­si­tats que no tin­gues­sin ànim de lucre”, explica Daniel Crespo, rec­tor de la UPC i pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Uni­ver­si­tats Públi­ques de Cata­lu­nya.

Però, tot i això, les dades de matri­cu­lats a les uni­ver­si­tats pri­va­des tenen una tendència ascen­dent i, en canvi, el nom­bre de matri­cu­la­ci­ons a les públi­ques va en retrocés. Segons recull l’informe de la Fun­dación Cono­ci­mi­ento y Des­ar­ro­llo (CyD), finançada pel Banc San­tan­der i que reco­pila dades de totes les uni­ver­si­tats de l’Estat, si l’any 2006 hi havia 155.000 estu­di­ants a les uni­ver­si­tats públi­ques de Cata­lu­nya, el curs pas­sat la xifra era de 150.000. En canvi, a les uni­ver­si­tats pri­va­des els alum­nes cata­lans han pas­sat de 58.000 a 78.000 en el mateix període de temps (vegeu gràfic).

Si s’amplia el focus als màsters uni­ver­si­ta­ris, el pes que té el nom­bre d’estu­di­ants matri­cu­lats en la ini­ci­a­tiva pri­vada (53%) ha can­viat subs­tan­ci­al­ment en quinze anys. I això que el preu que pot repre­sen­tar un tipus d’uni­ver­si­tat res­pecte a l’altre és pràcti­ca­ment el doble.

Ángela Medi­a­vi­lla, res­pon­sa­ble del gabi­net tècnic de la Fun­dación CYD, creu que aquesta eclosió de la uni­ver­si­tat pri­vada es deu al fet que té una fle­xi­bi­li­tat que no té la pública i això els ha permès dife­ren­ciar-se i espe­ci­a­lit­zar-se en titu­la­ci­ons més ins­tru­men­tals. “A més, han fet una aposta més gran per les pro­pos­tes híbri­des, i això els ha impul­sat per ampliar el públic poten­cial i tro­bar una nova veta de mer­cat, la de les per­so­nes que volen for­mar-se al llarg de la seva vida”, diu Medi­a­vi­lla.

Per la seva banda, Car­les Ramió, catedràtic de ciència política i de l’admi­nis­tració a la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, hi afe­geix dos ele­ments més per enten­dre el feno­men. Per una banda, el canvi de con­cepció que ha tin­gut la uni­ver­si­tat pri­vada. “Men­tre que fins als anys noranta era una opció bàsica­ment esco­llida per estu­di­ants de més recur­sos que no havien asso­lit la nota de tall de la pública, ara, fruit del crei­xent infan­ti­lisme social, les famílies escu­llen opci­ons pri­va­des perquè inter­pre­ten que els seus fills esta­ran més vigi­lats, i s’imposa una mena de con­tra­sen­tit en l’espe­rit uni­ver­si­tari.” L’altre ele­ment clau és que, per Ramió, la pri­vada crea una xarxa de con­tac­tes més gran per tro­bar feina.

Pel que fa al segon grup de nous actors en la for­mació uni­ver­sitària, és el que s’enqua­dra més en un con­text de canvi de la soci­e­tat i la revo­lució digi­tal. Es refe­reix a un seguit de pla­ta­for­mes vir­tu­als que ofe­rei­xen una for­mació més ajus­tada a allò que pun­tu­al­ment vol l’estu­di­ant.

Món anglo­saxó

Aques­tes fir­mes digi­tals que tenen la seu al món anglo­saxó fun­ci­o­nen de la manera següent: aglu­ti­nen cur­sos o paquets for­ma­tius que ofe­rei­xen uni­ver­si­tats i hi donen forma, i els adqui­rei­xen per­fils d’estu­di­ants que d’una altra manera no podrien for­mar-se. Així, les pla­ta­for­mes venen cur­sos de la Uni­ver­si­tat de Har­vard, per posar-ne un exem­ple, sense que l’alumne hagi de tre­pit­jar ni un dia Bos­ton, ofe­rint un paquet d’un pro­fes­sor d’aquesta uni­ver­si­tat, de la qual obtindrà un cer­ti­fi­cat. Les temàtiques són molt diver­ses, des de genètica fins a conei­xe­ments sobre la Xina.

“El seu model no implica la renúncia vital que exi­geix la uni­ver­si­tat tra­di­ci­o­nal”, hi afe­geix Pareja. Algú que deci­deix fer un curs o un pro­grama de for­mació en línia amb una pla­ta­forma d’aquesta mena ho pot fer men­tre tre­ba­lla o men­tre fa altres coses a la vida.

Una de les pla­ta­for­mes que més pene­tració han tin­gut a Cata­lu­nya és Cour­sera. Es tracta d’una eina d’edu­cació i apre­nen­tatge de cur­sos clas­si­fi­cats ofi­ci­al­ment com a cur­sos en línia en obert mas­sius (MOOC, per la sigla en anglès). Va començar a fun­ci­o­nar l’any 2011, està desen­vo­lu­pada per acadèmics de la Uni­ver­si­tat de Stan­ford i la pro­pi­e­tat cor­res­pon a diver­ses empre­ses.

Diver­si­tat

Cour­sera ofe­reix cur­sos, tant gratuïts com de paga­ment, sobre temes vari­ats en l’àmbit uni­ver­si­tari, però oberts i en diver­sos idi­o­mes, com anglès, espa­nyol, francès, italià i xinès. El mateix Depar­ta­ment d’Estat dels Estats Units fa cos­tat al pro­jecte perquè con­ce­deix els cer­ti­fi­cats de Cour­sera de manera gratuïta als con­so­lats i ambai­xa­des. Hi ha altres noms d’aquest grup com ara Miríadax, SDG Aca­demy (UN Sus­tai­na­ble Deve­lop­ment Solu­ti­ons Network) i Tute­llus.

El ter­cer grup a què es refe­reix el vice­rec­tor de la UPF i que ha aca­bat d’alte­rar l’esce­nari de la for­mació supe­rior és el de les uni­ver­si­tats amb més renom inter­na­ci­o­nal, majo­ritària­ment pri­va­des. Des de Cam­bridge i Har­vard fins a la Lon­don School of Eco­no­mics, MIT i Berke­ley, que, cons­ci­ents de la seva força i de la importància de la seva marca, han deci­dit ofe­rir també part dels seus pro­gra­mes a través de pla­ta­for­mes en línia pròpies. La seva for­mació agafa una altra dimensió per als seus cur­sos i mul­ti­pli­quen els poten­ci­als cli­ents.

EdX és un bon exem­ple d’una pla­ta­forma d’edu­cació i apre­nen­tatge de cur­sos en línia fun­dada per Har­vard i MIT i des­ti­nada a estu­di­ants de tot el món. L’orga­nit­zació és glo­bal i sense ànim de lucre, i es marca com a objec­tiu trans­for­mar l’edu­cació tra­di­ci­o­nal.

Nou para­digma

Car­les Ramió, que va escriure fa dos anys el lli­bre La uni­ver­si­tat, a la cruïlla, en què des­cri­via el canvi de para­digma en l’edu­cació supe­rior, enu­mera altres com­pe­ti­dors per a les uni­ver­si­tats tra­di­ci­o­nals en aquest tram de la for­mació. “Cada cop hi ha més cor­po­ra­ci­ons de grans dimen­si­ons que volen tenir la seva for­mació supe­rior pròpia, perquè sem­bla que no els acaba d’agra­dar el per­fil que surt de les uni­ver­si­tats clàssi­ques”, explica. A casa nos­tra la firma auto­mo­bilística SEAT havia mos­trat la seva pre­dis­po­sició a tirar enda­vant una ini­ci­a­tiva d’aquest estil for­ma­tiu, però encara no ha aca­bat de con­cre­tar-se.

Encara sense mate­ri­a­lit­zar-se però com a gran amenaça en l’horitzó, les grans mul­ti­na­ci­o­nals tec­nològiques com ara Goo­gle, Ama­zon i Face­book s’han mos­trat interes­sa­des a obrir línies de negoci en el sec­tor de l’ense­nya­ment supe­rior, interes­sa­des pels atrac­tius d’aquesta acti­vi­tat.

Nous actors

Aquesta eclosió i con­so­li­dació de nova com­petència en l’ense­nya­ment supe­rior té una importància vital per a les uni­ver­si­tats, que han vist com la seva funció social és qüesti­o­nada. Aques­tes ins­ti­tu­ci­ons, que fun­ci­o­nen des de fa segles per con­tri­buir al conei­xe­ment i a la for­mació de ciu­ta­dans, han anat en certa manera a remolc dels can­vis. “Pot­ser no ens hem trans­for­mat tant. No es tracta només de res­pon­dre a allò que el mer­cat vol de nosal­tres, sinó ser capaços de sor­pren­dre’l o qüesti­o­nar com fun­ci­ona el món”, diu Pareja, per a qui els can­vis que les noves gene­ra­ci­ons espe­ren de la seva etapa en la for­mació supe­rior han dei­xat la uni­ver­si­tat tra­di­ci­o­nal en una posició incòmoda i han afa­vo­rit l’eclosió d’aquests altres actors.

I aquests actors, a poc a poc, apro­fi­tant aquest nou con­text, perquè són una mica més àgils, perquè s’ajus­ten més a les expec­ta­ti­ves imme­di­a­tes que poden tenir aques­tes gene­ra­ci­ons més joves o perquè res­po­nen més bé a allò que el mer­cat espera i també perquè no estan sub­jec­tes a tanta rigi­desa for­ma­tiva o als pro­ble­mes de finançament, han gua­nyat quota.

Amb el temps, amb aquest canvi en el qual la qua­li­tat també ha estat revi­sada, s’han tro­bat amb un esce­nari que és molt dife­rent, i la uni­ver­si­tat pot­ser no havia fet l’exer­cici de reflexió neces­sari.

En el cas de casa nos­tra, hi ha una situ­ació molt par­ti­cu­lar, ja que el sis­tema uni­ver­si­tari és un sis­tema molt reglat que ha vis­cut d’una certa sobre­pro­tecció pública. És a dir, en la mesura que per poder acce­dir a un doc­to­rat es neces­sita tenir un títol de màster ofi­cial, o que per a cer­tes pro­fes­si­ons, com l’advo­ca­cia, la medi­cina, l’arqui­tec­tura o l’ense­nya­ment, així com per ser fun­ci­o­nari, es neces­sita titu­lació ofi­cial, els ha fet creure que esta­ven sal­vats dels “inva­sors”. “Enteníem el sis­tema uni­ver­si­tari com si fos un sis­tema de con­sum intern”, refle­xi­ona el vice­rec­tor de la UPF.

La uni­ver­si­tat pública arros­sega, a més, unes llo­ses que no tenen els seus com­pe­ti­dors: l’infra­fi­nançament i una rigi­desa nor­ma­tiva que fa que sigui més costós adap­tar-se a les noves deman­des. “Mal­grat les refor­mes legis­la­ti­ves, és difícil que tin­gui prou fle­xi­bi­li­tat per ofe­rir pro­gra­mes for­ma­tius que aten­guin les neces­si­tats de les empre­ses i que ho faci amb temps”, així de con­tun­dent es mos­trava Martí Pare­llada, eco­no­mista i catedràtic emèrit de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), en la dar­rera Jor­nada dels Eco­no­mis­tes.

Pare­llada expli­cava que, per posar en marxa un grau, des que surt la idea en un depar­ta­ment fins que està apro­vat per la Gene­ra­li­tat, poden pas­sar fàcil­ment entre qua­tre i sis anys. “Fins i tot ha d’estar apro­vat pel Con­sell de Minis­tres. Tot ple­gat és un tema molt com­pli­cat”, hi afe­gia Pare­llada. A més a més, les empre­ses més cap­da­van­te­res i emer­gents cada vegada són menys cap­ti­ves dels títols uni­ver­si­ta­ris ofi­ci­als. “A aques­tes empre­ses només els interes­sen les com­petències reals dels seus emple­ats futurs, i aques­tes com­petències també es poden adqui­rir amb for­mació no reglada, que en molts casos pro­por­ci­o­nen algu­nes uni­ver­si­tats, però també mol­tes ins­ti­tu­ci­ons no uni­ver­sitàries”, diu Car­les Ramió.

En la mesura que el món ja s’ha obert, la tra­di­ci­o­nal posició de domini de la uni­ver­si­tat pública ha que­dat qüesti­o­nada.

Movi­ments

Així doncs, algu­nes orga­nit­za­ci­ons uni­ver­sitàries públi­ques, amb més o menys inten­si­tat, han començat a moure fitxa en vista de l’assalt de tots els nous actors. El rec­tor de la UPC explica que, espe­ro­nats per la nova llei orgànica del sis­tema uni­ver­si­tari (LOSU), que va entrar en vigor l’abril pas­sat, i que impulsa les uni­ver­si­tats a ofe­rir for­mació al llarg de la vida, aquesta acció està començant a tenir-se en compte. “Estem acos­tu­mats des de la uni­ver­si­tat a pen­sar en tres nivells, el grau, el màster i el doc­to­rat, i ara hem d’incor­po­rar una for­mació con­ti­nu­ada al llarg de tota la vida, que és el que ens demana la soci­e­tat”, hi afe­geix.

Tant sí com no

Pau Hor­tal, vice­pre­si­dent de la Fun­dació Ergon, dedi­cada a l’estudi i l’anàlisi del mer­cat de tre­ball, creu que això que fa la UPC és una sor­tida impres­cin­di­ble. “La uni­ver­si­tat que vul­gui sub­sis­tir s’haurà de con­ver­tir en una ali­ada de l’entorn empre­sa­rial i orga­nit­za­tiu i de l’entorn admi­nis­tra­tiu. Con­vin­dria que incor­pori en la seva oferta tot el que seria l’adap­ta­bi­li­tat de la for­mació contínua, de la for­mació pro­fes­si­o­nal i de l’ocu­pa­bi­li­tat, per donar res­posta a la falta de talent que viu el mer­cat de tre­ball”, hi afe­geix.

Per ampliar aquesta for­mació, però, els con­sul­tats coin­ci­dei­xen a indi­car que caldrà dotar de més recur­sos les uni­ver­si­tats públi­ques. “Hem anat per­dent pro­fes­so­rat en el món uni­ver­si­tari i el que tenim està satu­rat cada cop amb més tas­ques”, creu Daniel Crespo.

En vista d’aquest repte, hi ha veus que cre­uen que toca can­viar la relació entre les uni­ver­si­tats i els estu­di­ants i fer-los partícips de manera activa en el seu procés d’apre­nen­tatge, i, és clar, incor­po­rar la intel·ligència arti­fi­cial en els pro­ces­sos d’ense­nya­ment per intro­duir pro­gra­mes més curts i micro­cre­den­ci­als que siguin útils per a per­so­nes de diver­ses edats.

Buscar el gris
Ara com ara, existeix una dicotomia ben marcada entre el que és la iniciativa universitària privada i la iniciativa universitària pública. Pels experts, trobar un espai intermedi entre les dues parts permetria no deixar la iniciativa pública en un espai d’ofec.
El valor de la docència
Pel catedràtic de la UPF Carles Ramió, les universitats públiques han renunciat a un dels valors que les caracteritzaven: la docència. Ramió considera que el professorat és, justament en el moment en què més vocació pedagògica se li demana, més recercador que professor. “Caldrà incorporar més perfils de professorat i no exigir a una mateixa persona totes les facetes: professor, recercador i, ara també, emprenedor”, proposa Ramió.
5.000
alumnes menys
tenen les universitats públiques catalanes: han passat de 155.000 estudiants l’any 2006 a 150.000 el 2021.
5
universitats
de titularitat privada té Catalunya, però amb la particularitat que totes són sense ànim de lucre.
Per 2,7
s’ha multiplicat
a tot l’Estat el nombre d’universitats d’iniciativa privada. A Catalunya la proporció és inferior.
20,7%
de diferència
hi ha entre la despesa en les institucions d’educació superior a l’Estat espanyol i a la resta de l’OCDE.
14%
d’estudiants estrangers
hi ha a les universitats catalanes, un dels percentatges més elevats de tot l’Estat espanyol.
6
anys
és el temps que es pot trigar per crear un grau nou a la universitat des que es té la idea fins que s’aprova. També ha de passar pel Consell de Ministres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.