Política

TEDH

Irlanda demanda el Regne Unit davant el TEDH per la llei d’amnistia d’Irlanda del Nord

Dublín argumenta que la normativa vulnera articles de la Convenció Europea dels Drets Humans com ara el dret de la vida i la prohibició de la tortura

El Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estras­burg, ja té sobre la taula la demanda d’Irlanda con­tra el Regne Unit per la llei d’amnis­tia d’Irlanda del Nord, una polèmica nor­ma­tiva impul­sada pel govern con­ser­va­dor de Lon­dres i que ha estat cri­ti­cada tant a Dublín com a Bel­fast.

El pas­sat mes de desem­bre, segons informa l’ACN, el govern irlandès ja va anun­ciar la seva intenció de por­tar el cas a Estras­burg, i segons ha infor­mat ara el tri­bu­nal, argu­menta que la llei vul­nera arti­cles de la Con­venció Euro­pea dels Drets Humans com els que reco­nei­xen el dret a la vida, la pro­hi­bició de la tor­tura o un tracte degra­dant o inhumà, el dret a un judici just, el dret a la repa­ració i la pro­hi­bició de la dis­cri­mi­nació.

El govern irlandès asse­gura, per exem­ple, que garan­tir immu­ni­tat per crims de sang come­sos durant els anys dels Trou­bles (1968-1998) si es com­plei­xen una sèrie de con­di­ci­ons, suposa una vul­ne­ració de l’arti­cle 2 (dret a la vida) i el 3 (pro­hi­bició de la tor­tura).

Dublín, segons explica l’ACN, con­si­dera que la nova comissió cre­ada pel govern britànic per ocu­par-se dels casos del Trou­bles –el con­flicte al nord d’Irlanda entre repu­bli­cans irlan­de­sos i uni­o­nis­tes britànics que va cau­sar més de 3.500 morts fins a la sig­na­tura dels Acords de Diven­dres Sant del 1998 –, és contrària a l’arti­cle 2, el 3 i també l’arti­cle 13, que pro­te­geix el dret a rebre una repa­ració apro­pi­ada a una ofensa.

A més, el fet que la nor­ma­tiva pro­hi­beixi noves inves­ti­ga­ci­ons civils als tri­bu­nals no ini­ci­a­des abans del maig del 2022 vul­nera el dret a un judici just (arti­cle 6), i suposa una dis­cri­mi­nació (arti­cle 14).

Una llei cri­ti­cada a Dublín i Bel­fast

El cas a Estras­burg con­tra la llei és només un dels molts que estan en marxa, ja que els seus crítics també l’han por­tat als tri­bu­nals al Regne Unit, explica l’ACN. S’hi opo­sen Irlanda i els prin­ci­pals par­tits a Bel­fast, inclòs, per exem­ple, l’uni­o­nista DUP, així com asso­ci­a­ci­ons de fami­li­ars de vícti­mes. El govern britànic, en canvi, argu­menta que la llei pot per­me­tre aju­dar la soci­e­tat d’Irlanda del Nord a “mirar enda­vant”.

La nor­ma­tiva, cone­guda a Lon­dres sota el nom de la llei de la “recon­ci­li­ació i el lle­gat”, per­met atu­rar inves­ti­ga­ci­ons sobre assas­si­nats durant els anys dels ‘Trou­bles’ a Irlanda del Nord, i ofe­rir una amnis­tia con­di­ci­o­nada als que coo­pe­rin amb una nova comissió d’inves­ti­gació ano­me­nada Comissió per la Recon­ci­li­ació i la Recu­pe­ració d’Infor­mació (ICRIR, en les sigles en anglès). Per tant, explica l’ACN, per­so­nes acu­sa­des d’assas­si­nats podrien esqui­var la justícia si expli­quen a la comissió el que saben i ho fan públic.

La legis­lació pot afa­vo­rir, doncs, mem­bres de l’exèrcit britànic i para­mi­li­tars que van par­ti­ci­par dels enfron­ta­ments entre la comu­ni­tat catòlica i la pro­tes­tant. El govern britànic argu­menta que podria per­me­tre saber què va pas­sar amb els més de mil morts durant els anys del con­flicte que mai s’han pogut resol­dre. Això sí, en aquests casos, nor­ma­tiva en mà, no hi hau­ria judici si els seus autors col·labo­res­sin amb la Comissió ICRIR i, per tant, les asso­ci­a­ci­ons de vícti­mes con­si­de­ren que és inac­cep­ta­ble, ja que els delic­tes de sang que­da­rien impu­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.