Política

orient mitjà

La UE s’inclina per una solució de dos estats elaborada per la comunitat internacional

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) van mostrar ahir la seva inclinació perquè la comunitat internacional prepari una solució de dos estats per posar fi al conflicte entre israelians i palestins, que l’haurien d’aprovar i detallar en última instància.

Els ministres van abordar durant el Consell d’Afers Estrangers que van celebrar a Brussel·les la complicada situació humanitària a la Franja de Gaza a causa de la guerra que Israel lliura al seu territori contra Hamàs, així com les perspectives per a la regió. Per tractar aquest assumpte, segons va informar l’agència Efe, van convidar a la reunió els caps de la diplomàcia d’Israel, Jordània, Egipte, l’Aràbia Saudita i Palestina, a més del secretari general de la Lliga Àrab, amb els quals van mantenir converses per separat.

En la reunió, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va presentar un full de ruta integral per a la pau que proposa d’entrada una gran participació internacional en el procés, que s’iniciaria amb la celebració d’una conferència internacional per establir les bases de la negociació posterior entre els mateixos israelians i palestins. Diferents ministres van considerar un bon punt de partida el pla de Borrell.

“Estem en un moment en el qual avancem temptejant, el procés serà en tot cas llarg i totes les iniciatives són benvingudes, però hem d’intentar d’imposar una mica d’ordre en la circulació per arribar a una cosa concreta, operativa, i rebre un suport prou gran perquè pugui volar”, va dir Borrell en una roda de premsa al final de la reunió. El cap de la diplomàcia comunitària es va mostrar favorable a integrar les iniciatives que estan desenvolupant els països àrabs i estendre l’aposta europea a altres països com els Estats Units.

En aquest sentit, diversos ministres van considerar preocupant o inacceptable que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es reafirmi en el seu rebuig a la creació d’un estat palestí. El letó Krisjanis Karins va anar més enllà i va advocar per pressionar Israel econòmicament. “La capacitat més gran d’influència d’Europa sempre ha estat la seva cartera (...) Veiem que en les polítiques europees, els diners poden ajudar a centrar les ments i crec que també hem de començar a pensar en això internacionalment”, va dir Karins, en declaracions recollides per Efe. El palestí Riyad Al Maliki va arribar fins i tot a demanar a la UE que sancioni Netanyahu.

Proposta israeliana

Israel és manté ferm pel que fa a la seva negativa als dos estats i va respondre ahir a la crida europea amb una proposta per crear una illa artificial davant les costes de Gaza i establir una línia ferroviària que connecti el Pròxim Orient amb l’Índia.

Però les pressions de la comunitat internacional, entre les quals, les de la UE, podrien haver començar a donar algun fruit. Al tancament d’aquesta edició, el mitjà nord-americà Axios va informar que Israel hauria proposat una treva de fins a dos mesos a canvi de l’alliberament de tots els ostatges que la milícia palestina manté retinguts dins la Franja. Sempre segons la informació publicada per Axios i recollida per diversos mitjans, els negociadors israelians haurien traslladat la proposta als seus homòlegs egipcis i qatarians, que actuen com a intermediaris.

Missió al mar Roig

D’altra banda, Borrell va confirmar ahir un principi d’acord entre els Vint-i-set per establir una missió militar al mar Roig davant els atacs a vaixells comercials dels rebels houthis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.