Política

orient mitjà

Israel proposa una treva de dos mesos per alliberar tots els ostatges

Segons informa el mitjà nord-americà Axios i el palestí Walla, els negociadors israelianes haurien traslladat la proposta als seus homòlegs egipcis i qatarians, que actuen com a intermediaris

Israel podria parar durant dos mesos la seva guerra a Gaza. Segons informa el mitjà nord-americà Axios i digital palestí Walla, Israel ha fet una proposta de treva de dos mesos en la seva campanya militar a l’enclavament palestí a canvi que Hamàs alliberi tots els ostatges que manté retinguts a l’interior de la Franja.

Segons la informació publicada pels dos mitjans i recollida per l’agència Efe, el govern de Benjamin Netanyahu ha enviat a Egipte i Qatar –països que actuen com a mediadors en el conflicte– una proposta que planteja un alto el foc a l’enclavament palestí d’uns dos mesos de durada a canvi de la posada en llibertat dels captius. La proposta també inclouria un intercanvi per presos palestins que serien excarcerats.

L’agència Efe informa que ha consultat a l’oficina del cap de govern israelià sobre la proposta de treva, i està a l’espera d’una resposta.

Israel calcula que uns 136 ostatges israelians –inclosos uns 25 morts– continuen retinguts a la Franja. La proposta de treva arriba hores després que el primer ministre israelià hagués rebutjat davant els familiars dels ostatges la possibilitat d’un cessament imminent de les hostilitats. Davant la negativa del mandatari, els familiars dels captius han intensificat la pressió i aquest dilluns han irromput en la Knéset (el Parlament israelià).

Segons el mitjà digital palestí Walla, la proposta d’Israel és la de més pes feta des de l’esclat de la guerra el 7 d’octubre passat, tot i que limita la seva oferta d’alto el foc a dos mesos i no se suma a l’exigència de Hamàs d’un cessament total de l’ofensiva militar. A final de novembre passat, durant una treva d’una setmana, 105 captius van ser alliberats en un acord de treva que va incloure també la posada en llibertat de 240 presos palestins. La nova proposta formulada per Israel inclouria l’alliberament de tots els ostatges vius i el retorn dels cossos dels morts, i es dividiria en diferents etapes que es podrien allargar fins a dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.