Societat

itàlia

Absolen un home després de passar gairebé 33 anys a la presó

Beniamino Zuncheddu havia estat condemnat a cadena perpètua per un triple homicidi comès el 1991

“Absolt per no haver comès cap crim”. Aquest ha estat el veredicte del Tribunal d’Apel·lació de Roma en el cas de Beniamino Zuncheddu, un pastor de Burcei, a la Sardenya del Sud, després d’haver passat gairebé trenta-tres anys a la presó com a responsable d’un triple assassinat comès el gener de 1991.

“És el final d’un malson”, ha dit emocionat Beniamino Zuncheddu després de la seva absolució, en declaracions recollides per l’agència Efe. La sentència va ser emesa aquest divendres al vespre després de diverses hores de deliberació i va ser acollida amb emoció i grans aplaudiments pels presents a la sala, molt d’ells procedents de l’illa de Sardenya.

A la sala judicial hi havia l’antic pastor, de 58 anys, que es trobava en llibertat des del 25 de novembre passat, quan el mateix tribunal va suspendre la condemna a cadena perpètua pel triple homicidi. Amb la sentència absolutòria, el tribunal d’apel·lació accepta les peticions de la fiscalia, que durant el procés va reconstruir trenta anys de processos judicials i va situar en el centre del seu discurs la credibilitat de l’únic supervivent del crim, en el qual el ramader d’ovelles, Gesuino Fadda, de 56 anys; el seu fill Giuseppe, de 24; i un treballador seu, Ignazio Pusceddu, de 55, van ser assassinats a trets.

El gendre de Fadda, Luigi Pinna, de 29 anys, va resultar greument ferit i es va convertir en l’únic testimoni de la massacre.

Durant el procés d’apel·lació, el fiscal va posar en qüestió el seu testimoni i en una de les vistes Pinna va confessar: “Fa 33 anys, abans de fer la identificació dels sospitosos, l’agent de la policia que dirigia la investigació em va mostrar la foto de Zuncheddu i em va dir que ell era el culpable de la massacre. Va ser així: em vaig equivocar en escoltar a la persona equivocada”.

Zuncheddu s’ha convertit “en el protagonista de l’error judicial més llarg de la història de la República d’Itàlia. Gairebé 33 anys entre reixes, 12.000 dies de privacions, patiment i dolor”, ha assegurat l’organització Errorigiudiziari.com, que s’ocupa d’errors judicials i que ha participat en el procés d’apel·lació.

“Segons les nostres dades, en els últims 32 anys, les víctimes d’errors judicials i detenció injusta han estat un total de 30. 778. Cada dia a Itàlia acaben a la presó tres persones innocents, una cada vuit hores”, diu l’organització



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.