Economia

Estats Units

La Fed manté sense canvis els tipus d’interès

La Reserva Federal dels Estats Units deixa el preu del diner en la forquilla del 5,25% al 5,50% per quarta vegada consecutiva

El banc central no preveu retallar els tipus fins que no tingui “més confiança” en què la inflació es mou cap a l’objectiu del 2%

La Reserva Federal (Fed) ha decidit aquest dimecres deixar els tipus d’interès en la forquilla del 5,25% al 5,50%, el seu nivell màxim des de 2001. El banc central dels Estats Units ha optat per quarta vegada consecutiva per no fer canvis, després d’onze pujades del preu del diner des del març de 2022 per contenir l’augment dels preus.

El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en anglès) ha assenyalat en un comunicat que no preveu reduir els tipus d’interès fins que no tingui la certesa que la inflació es mou “de manera sostenible” cap a l’objectiu del 2%. El regulador ha argumentat que la taxa es “manté elevada” malgrat el descens de l’últim any.

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha apuntat en una roda de premsa posterior a la reunió del Comitè que si l’economia evoluciona “en termes generals com s’espera, probablement serà apropiat començar a reduir” els tipus d’interès “en algun moment d’aquest any”.

En aquest sentit, ha avançat que el regulador prendrà les decisions “reunió a reunió” perquè “les perspectives econòmiques són incertes i continuem molt atents als riscos d’inflació”. Segons ell, ara no calen “dades millors” sinó “la continuació de les bones dades que hem estat veient”. Powell ha afegit que la Fed és conscient que “reduir els tipus molt aviat o massa podria produir una reversió del progrés” i suposaria una “política més estricte perquè la inflació torni al 2%”.

En qualsevol cas, ha considerat que el preu del diner “probablement estigui en el seu punt màxim per aquest cicle d’ajustament”.

La decisió de la Fed arriba pocs dies després que es conegués que l’economia nord-americana havia tancat el 2023 amb un creixement del producte interior brut (PIB) del 3,1%, gràcies a l’increment de la despesa dels consumidors malgrat la inflació. El PIB és una de les dades que observa de prop el regulador per definir la seva política, juntament amb l’ocupació i l’inflació, que va tancar l’any en el 3,4%. Aquest indicador, que mantenia una tendència a la baixa des d’octubre en termes interanuals, va repuntar tres dècimes al desembre.

El mercat laboral, una altra de les variables que valora el regulador, continua sòlid i, amb una taxa de desocupació del 3,7%, no sembla haver-se ressentit per les pujades dels tipus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.