Política

estats units

La petjada de Trump

L’expresident va explotar la frustració dels votants blancs amb el seu discurs populista i nacionalista

El punt culminant d’aquest radicalisme va arribar amb l’assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021

La ultradreta s’està preparant activament per als comicis presidencials del novembre

Hi ha quatre categories d’extrema dreta als EUA: el nacionalisme, la xenofòbia, el racisme i altres formes

L’ascens de l’extrema dreta als Estats Units ha experimentat una notable evolució els darrers anys, amb la presidència de Donald Trump (2017-2021) com a principal impulsora. Trump va aprofitar els sentiments de frustració i ira entre molts nord-americans blancs, que es veien marginats i amenaçats per les transformacions socials i culturals del país. El seu discurs populista i nacionalista va connectar amb aquests sentiments i va normalitzar les idees de l’extrema dreta.

Durant el seu mandat, Trump va consolidar aquest impuls, d’acord amb la Lliga Antidifamació dels Estats Units (ADL, segons la seva sigla en anglès). En el seu discurs inaugural del 2017, va prometre restaurar la grandesa passada dels Estats Units tot criticant la immigració, el multiculturalisme i els acords comercials internacionals. Va fer promeses de reconstrucció de la indústria nord-americana per tocar la fibra de molts nord-americans blancs afectats per la globalització i el canvi social.

En els seus quatre anys a la Casa Blanca, Trump va promoure activament les idees de l’extrema dreta. Va nomenar partidaris d’aquesta ideologia per a càrrecs governamentals, com Stephen Miller, un dels homes més propers a l’expresident, que va signar ordres executives que beneficiaven els seus aliats i va difondre propaganda d’extrema dreta a través de les xarxes socials.

Amenaça a la democràcia

El punt culminant d’aquest auge va ser l’assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021, impulsat per Trump i els seus seguidors en un intent de frustrar la transferència pacífica del poder a Joe Biden. Aquesta insurrecció va ser una resposta a les acusacions repetides del líder republicà sobre irregularitats electorals i va deixar en evidència la gravetat de l’amenaça que representa l’extrema dreta per a la democràcia nord-americana.

L’impacte continu de l’extrema dreta en la política va quedar reflectit en les eleccions del 2022, en què els republicans van obtenir la majoria a la Cambra de Representants amb el suport d’aquests grups. Els candidats republicans per a les eleccions del 2024 han adoptat cada vegada més els postulats de l’extrema dreta, incloent-hi el negacionisme de la derrota electoral de Trump o la defensa de la violència com a eina política.

L’extrema dreta està representada per diverses formacions, incloent-hi partits polítics, grups de suport a Trump, i organitzacions paramilitars, com els Proud Boys. Aquest últim grup, que s’autodenomina defensor dels valors occidentals i critica el multiculturalisme, ha estat implicat en diversos episodis violents, incloent-hi baralles contra manifestants.

Les idees de l’extrema dreta als Estats Units, segons la classificació del Centre Southern Poverty Law, es poden agrupar en quatre categories diferents: el nacionalisme, amb què l’extrema dreta defensa la supremacia dels blancs i s’oposa a la immigració i a la multiculturalitat; la xenofòbia, amb una actitud hostil envers els immigrants i altres grups minoritaris; el racisme, amb creences sobre la superioritat dels blancs, i altres formes d’odi, que inclouen l’homofòbia, la misogínia i altres prejudicis envers diferents grups socials.

“Hem d’entendre les seves narratives. Hem d’entendre per què estan tan obsessionats per la fi del món, per què estan tan obsessionats per la natalitat blanca. Si no entenem els seus discursos, no ho farem mai i no podrem contrarestar-los de manera eficaç”, assenyala a El Punt Avui Kathleen Belew, professora d’història a la Universitat Northwestern, a Chicago.

En el context electoral, l’extrema dreta als Estats Units s’està preparant activament per als comicis presidencials. Aquest moviment “representa una amenaça concreta per a la democràcia nord-americana i posa de manifest la necessitat d’estar alerta davant la seva activitat”, segons un article publicat pel doctor en filosofia Spencer Sunshine a la revista política The New Republic.

“Els factors que han contribuït a l’auge d’aquest moviment són diversos, com la globalització, que l’extrema dreta percep com una amenaça a la identitat i la cultura dels Estats Units; el rebuig al canvi social, incloent-hi els moviments pels drets dels homosexuals, les dones i les minories; i la polarització política que dificulta la convivència i col·laboració entre persones de diferents ideologies”, destaca Sunshine, que segueix moviments d’extrema dreta des dels anys noranta.

En el seu pla per a les eleccions del 2024, segons l’expert, l’extrema dreta està utilitzant diverses estratègies, com la mobilització dels seus seguidors mitjançant campanyes de propaganda, mítings i protestes. A més, intenta infiltrar-se en els partits polítics, amb l’objectiu de tenir més influència en la política nord-americana.

En aquest sentit, la professora Belew recorda que l’extrema dreta “no és una cosa nova”. “Té arrels profundes en la història nord-americana i està sempre en evolució. S’estan adaptant a les noves circumstàncies i estan fent ús de noves tecnologies”, reflexiona.

Amb una diversitat d’ideologies i estratègies, l’extrema dreta presenta reptes per a la cohesió democràtica dels Estats Units. A mesura que el país es prepara per afrontar les pròximes eleccions, el repte rau en la capacitat de la seva societat per abordar aquesta amenaça amb una visió crítica. Les urnes, finalment, donaran el veredicte.

El protagonisme dels Proud Boys

Àlex Segura

Els Proud Boys han emergit com un dels grups d’extrema dreta més coneguts i controvertits als Estats Units en els últims anys. Fundat per l’activista Gavin McInnes el 2016, el grup es va situar en el centre del debat polític i social, especialment després dels comentaris del llavors president Donald Trump. I és que un moment crucial en la història dels Proud Boys va ser la menció que en va fer Trump. En el primer debat presidencial amb Joe Biden el 2020, Trump va ser interrogat sobre si condemnaria els grups d’extrema dreta. Com a resposta va dir: “Proud Boys, allibereu-vos i espereu, però algú ha de fer alguna cosa sobre l’antifa i l’esquerra.” La reacció dels Proud Boys respecte dels comentaris de Trump no va ser uniforme: alguns membres van celebrar-los com un reconeixement, mentre que altres van intentar distanciar-se de la imatge d’extremistes violents. Més endavant, Trump va rectificar la seva declaració en una entrevista, però el mal ja estava fet. “Ho he dit moltes vegades, deixeu-me que torni a ser clar: condemno el Ku Klux Klan, condemno tots els supremacistes blancs. Condemno els Proud Boys. No en sé gran cosa, dels Proud Boys, gairebé res, però ho condemno.” Al cap d’unes setmanes, el grup va ser un dels organitzadors de la insurrecció al Capitoli. Un dels seus líders, Enrique Tarrio, va ser arrestat i posteriorment condemnat a 22 anys de presó per “conspiració sediciosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.