Societat

societat

Mirar de cara la immigració

El govern ja té competències en acollida i treball, però els experts no veuen viable un traspàs general

Les entitats denuncien retards i traves també en els tràmits que depenen de la Generalitat

Reclamen polítiques de país amb discursos realistes que allunyin el relat de la por de l’extrema dreta

Quina terra d’acollida és aquesta on hi ha escoles on el 100% dels alumnes són fills de famílies migrants

Sense tenir cap conei­xe­ment de com s’arti­cu­larà la futura llei orgànica que per­metrà a l’Estat dele­gar més com­petències en immi­gració a Cata­lu­nya, l’acord entre Junts i el PSOE sobre un hipotètic traspàs d’atri­bu­ci­ons ha reo­bert el debat sobre un dels temes més sen­si­bles i com­ple­xos de la política cata­lana. Però abans d’entrar en hipòtesis de futur, i tenint ben clar que mol­tes de les deci­si­ons que es pren­guin esta­ran con­di­ci­o­na­des per direc­ti­ves euro­pees i també per la reforma del regla­ment de la llei d’estran­ge­ria, pre­vista per al pri­mer tri­mes­tre d’aquest any, cal tenir clar qui­nes són actu­al­ment les com­petències que ja té Cata­lu­nya, qui­nes podria assu­mir d’acord amb la Cons­ti­tució i, sobre­tot, si amb les eines que ja tenim hem estat prou com­pe­tents per inte­grar les per­so­nes migrants dins la soci­e­tat cata­lana.

La res­posta que donen experts en dret cons­ti­tu­ci­o­nal i enti­tats soci­als és que no, que Cata­lu­nya, mal­grat els esforços que ha fet i fa el govern, espe­ci­al­ment en el procés d’aco­llida, suspèn en política migratòria. “La política d’immi­gració no hi és, a Cata­lu­nya. S’ha actuat sobre la marxa”, afirma sense mati­sos Mos­tafà Shaimi, pro­fes­sor del depar­ta­ment de peda­go­gia de la Uni­ver­si­tat de Girona i mem­bre de l’Espai Anti­ra­cista de Girona, que demana un “replan­te­ja­ment de fons amb polítiques clara­ment anti­ra­cis­tes”.

L’Estat té la com­petència exclu­siva en la gestió de flu­xos migra­to­ris, que inclou el con­trol de fron­te­res, la con­cessió de visats i els per­mi­sos de tre­ball; des l’apro­vació de l’Esta­tut, Cata­lu­nya té trans­fe­ri­des les com­petències en matèria d’aco­llida i inte­gració i també la com­petència exe­cu­tiva per expe­dir la pri­mera auto­rit­zació de tre­ball. L’any 2008, a més, es va sig­nar un Pacte Naci­o­nal d’Immi­gració, però Shaimi, com també fan altres enti­tats, con­ti­nua lamen­tant la falta de visió de futur: “En aquell moment ja hi havia fills i filles de famílies migrants i, per tant, ja no s’hau­ria d’haver par­lat d’aco­llida. Una prova d’això és que sis anys després ja es va començar a par­lar del pacte naci­o­nal per la inter­cul­tu­ra­li­tat, per afron­tar com ges­ti­o­nem el plu­ra­lisme.” El pacte encara no s’ha apro­vat i les con­seqüències d’aquesta “falta de rumb” es veuen espe­ci­al­ment en l’edu­cació, en què la pro­blemàtica de la segre­gació esco­lar, amb esco­les públi­ques on “el 100% dels infants són fills i filles de famílies migrants”, repre­senta “una forma de racisme encara que no sigui inten­ci­o­nat”, i també en l’accés a deter­mi­nats recur­sos, entre altres l’habi­tatge o la feina.“Un immi­grant té unes pos­si­bi­li­tats min­ses per llo­gar un pis i l’accés al món labo­ral també està molt limi­tat, amb ofer­tes molt deter­mi­nis­tes, a escor­xa­dors, tre­balls de tem­po­rers... I això és un pro­blema perquè tant l’escola com la feina són sis­te­mes per tren­car l’exclusió social”, opina Shaimi, que denun­cia també racisme en l’accés a l’oci. “Quina terra d’aco­llida és aquesta si a la porta d’una dis­co­teca si et dius Gemma o Jordi entres i si et dius Mos­tafà no et dei­xen entrar”, afe­geix.

Burocràcia res­tric­tiva

Les enti­tats que tre­ba­llen amb les per­so­nes migrants i refu­gi­a­des denun­cien, a més, que la mateixa Gene­ra­li­tat, que demana més com­petències, no és prou àgil i efi­ci­ent amb les que ja té. “És cert que amb les ofi­ci­nes d’estran­ge­ria de l’Estat espa­nyol tenim moltíssims pro­ble­mes, que tar­den molt a resol­dre els expe­di­ents, que la Poli­cia Naci­o­nal no dona cites per a refu­gi­ats, que reque­rei­xen docu­men­tació que ja està pre­sen­tada, que cada ofi­cina de cada demar­cació té cri­te­ris dife­rents, però això no treu que en els tràmits que depe­nen exclu­si­va­ment de la Gene­ra­li­tat també hi hagi retards, tra­ves i pro­ble­mes”, explica Laia Costa Gay, coor­di­na­dora d’incidència de la Fun­dació Ficat i dina­mit­za­dora de la Xesaje (la xarxa d’enti­tats de Bar­ce­lona que asses­so­ren gratuïtament les per­so­nes migrants i refu­gi­a­des). Diver­ses enti­tats d’aquesta xarxa han coin­ci­dit que entre els prin­ci­pals pro­ble­mes que tenen hi ha “la demora en la tra­mi­tació de les modi­fi­ca­ci­ons de l’auto­rit­zació de residència, el fet que el temps d’espera per a la reso­lució de les auto­rit­za­ci­ons de tre­ball per a per­so­nes en el país d’ori­gen sigui d’un any o que la taxa per obte­nir l’auto­rit­zació de tre­ball sigui de 230 euros men­tre a la resta de l’Estat és de 80”. També cri­ti­quen que l’únic canal de comu­ni­cació amb la Gene­ra­li­tat pels expe­di­ents sigui la bústia genèrica o que la ins­trucció que actu­al­ment regula els requi­sits per als infor­mes d’habi­tatge sigui molt res­tric­tiva. “Espe­rem que la modi­fi­cació que l’actual govern està fent d’aquesta ins­trucció s’adapti a la rea­li­tat actual d’exclusió resi­den­cial, perquè amb l’actual està dei­xant molts menors nas­cuts a Espa­nya i els que ja són aquí en situ­ació irre­gu­lar”, subrat­lla Costa, que esmenta també pro­ble­mes amb la DGAIA, que per­met que es facin pro­ves de deter­mi­nació de l’edat a menors que tenen pas­sa­port i els expulsa dels cen­tres de menors sense cap tipus d’auto­rit­zació, asse­nyala.

Des­car­tar l’expulsió

La Cons­ti­tució, en con­cret l’arti­cle 149, diu que la immi­gració és una com­petència exclu­siva de l’Estat. Però això no vol dir, com ha pas­sat amb el traspàs en aco­llida i immi­gració i també en el pri­mer tràmit que cal fer per tenir permís de tre­ball, que no es puguin tras­lla­dar a les comu­ni­tats altres atri­bu­ci­ons o que no es puguin assu­mir de manera com­par­tida. De fet, les últi­mes direc­ti­ves euro­pees ja apun­ten en aquesta direcció. El que no es veu via­ble és que des de Cata­lu­nya es pugui tenir la potes­tat d’expul­sar per­so­nes migrants. Per expli­car-ho bé, l’expert en dret cons­ti­tu­ci­o­nal Marco Apa­ri­cio recorre a una dis­tinció de con­cepte que es fa en el món anglo­saxó. “Par­len de com­petències d’immi­gració i amb immi­gració. Les pri­me­res inclo­uen fron­tera, visat, règim d’expulsió, i les sego­nes tot el que es fa per pro­moure la inte­gració, des l’àmbit edu­ca­tiu fins a l’habi­tatge o els ser­veis soci­als”, resu­meix Apa­ri­cio, que explica que la gestió de fron­te­res “ha de ser com­petència esta­tal perquè és pre­ci­sa­ment la fron­tera el que defi­neix l’Estat”. I que en tot cas on sí que veu­ria via­ble una ampli­ació és en el tema de tre­ball, on Cata­lu­nya ja té com­petències exe­cu­ti­ves, i també una major coor­di­nació en altres àmbits o fins i tot la gestió del CIE.

El pro­fes­sor Andreu Domingo, sub­di­rec­tor del Cen­tre d’Estu­dis Demogràfics, també opina que la gestió dels flu­xos migra­to­ris no es pot tras­pas­sar. Ara bé, això no vol dir que no es puguin dema­nar “altres coses que es fan molt mala­ment des del govern cen­tral com pot ser tot el tema de refugi i asil, que és opac i fins fa poc era el país que més deman­des dene­gava”. “És cert que té a veure amb els flu­xos però al final va a petar a les admi­nis­tra­ci­ons locals quan les regles de joc les posa l’Estat”, diu.

Igual que recla­men les enti­tats, Domingo creu que cal arti­cu­lar meca­nis­mes de coor­di­nació i des­cen­tra­lit­zació també en temes com l’habi­tatge o els menors no acom­pa­nyats. I fixar cri­te­ris comuns per acon­se­guir la residència legal perquè ara hi ha dese­qui­li­bris i dis­cri­mi­na­ci­ons entre països. “Com més tra­ves, més difi­cul­tes la vida i la inte­gració del migrant al país. Quan no fas una política d’acom­pa­nya­ment, tots els ris­cos reca­uen sobre el migrant i es paga amb vides”, lamenta Domingo, que con­si­dera que una de les grans equi­vo­ca­ci­ons de la política migratòria va ser que es va “supe­di­tar a un mer­cat únic ideal de tre­ball que era tot el con­trari del que estava pas­sant”. Es va plan­te­jar posar tra­ves als menys qua­li­fi­cats quan “el pri­mer país d’Europa a dema­nar gent no qua­li­fi­cada era Espa­nya perquè les nos­tres eco­no­mies estan basa­des en aquesta baixa qua­li­tat”, argu­menta Domingo.

Pre­ci­sa­ment, al mes de desem­bre es va apro­var a Europa el Pacte Euro­peu de Migració i Asil, que con­sen­sua una sèrie de nor­mes comu­nes però que ja ha estat cri­ti­cat des de mol­tes enti­tats que con­si­de­ren que aplica mesu­res res­tric­ti­ves. Com altres estu­di­o­sos, que tro­ben a fal­tar dis­cur­sos més rea­lis­tes, que valo­rin la immi­gració no només per l’eco­no­mia sinó per polítiques demogràfiques, Gemma Pinyol, direc­tora de polítiques migratòries a Ines­tra­te­gies i inves­ti­ga­dora asso­ci­ada a la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, entén que aquest pacte no ajuda a con­tra­res­tar el dis­curs de l’extrema dreta. “El pacte pre­veu, entre altres, la pos­si­bi­li­tat que un estat que no vol aten­dre una per­sona refu­gi­ada pugui pagar 20.000 euros a un altre estat perquè l’acu­lli”, explica.

Pinyol lamenta que el pacte se cen­tri en les entra­des irre­gu­lars per via marítima quan “això no és el gran tema, ja que la major part de la població està en situ­ació regu­lar”. I cri­tica que quan es parli d’inte­gració “es vin­culi a la inse­gu­re­tat”. “És el dis­curs de l’extrema dreta i que al final ha aca­bant com­prant tot­hom”, pre­cisa la inves­ti­ga­dora.

‘Secu­ri­tit­zació’

Però tant per Pinyol com per Domingo és impos­si­ble enten­dre el dis­curs de la por con­tra els immi­grants sense vin­cu­lar-lo a un procés de debi­li­ta­ment de l’estat del benes­tar. “És més sen­zill gene­rar dis­cur­sos en con­tra dels més febles, els més vul­ne­ra­bles, que afron­tar una anàlisi més pro­funda”, afirma Pinyol.

De fet, exis­teix fins i tot un mot per expli­car ja aquesta dinàmica. El con­cepte és secu­ri­tit­zació i no vol dir res més que la cons­trucció d’un relat en què les per­so­nes migrants repre­sen­ten una amenaça. “Són el cap de turc, l’expi­ació de tots els nos­tres mals, un espai on enviar mis­sat­ges molt epidèrmics”, asse­nyala Pinyol, que lamenta que Junts “hagi cai­gut tan direc­ta­ment en aquesta relació” i que Cata­lu­nya, “molt més desen­vo­lu­pada que altres comu­ni­tats en polítiques migratòries”, hagi per­dut “el dis­curs sobre con­vivència i aco­llida en els últims anys”. Domingo també alerta que endu­rir lleis és “donar la raó als dis­cur­sos d’extrema dreta”.

Des del govern de la Gene­ra­li­tat, que con­si­dera que ara mateix hi ha marge per ampliar les com­petències que ja té i també per sim­pli­fi­car els tràmits, també miren amb certa pre­o­cu­pació el pacte sig­nat a Europa. Geor­gina Oliva, secretària gene­ral del Depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nis­mes, del qual depèn també immi­gració, és pru­dent a l’hora de valo­rar-ho, però admet “pre­o­cu­pació perquè pot impli­car certa laxi­tud en la garan­tia de drets i una certa mer­can­ti­lit­zació del feno­men de la immi­gració”.

El 28% a Barcelona
En un quart de segle, la immigració ha crescut de forma exponencial. L’any 2000 hi havia 181.590 immigrants, el 2,9% de la població, i l’any 2022 n’hi havia 1.271.810, que representen ja el 16,3% de la població de Catalunya. Barcelona és la ciutat amb més població migrant (28%), seguida amb molta distància per l’Hospitalet (4,5%) i Badalona (2,7%). El Marroc, Romania, Itàlia, la Xina i el Pakistan ocupen els primers llocs pel que fa a país d’origen.

L’alternativa a la despoblació

Un estudi sobre despoblació publicat fa uns mesos pel Centre d’Estudis Demogràfics (CED) de la UAB assenyala la immigració com l’única alternativa actual a la despoblació a l’Estat espanyol. El treball, que té en compte el progressiu envelliment de la població rural i la baixa natalitat, analitza els factors de despoblació entre el 1960 i el 1981, quan es va concentrar el 65% de la despoblació de les zones rurals, amb l’objectiu de comprendre les dinàmiques actuals de despoblament a l’Estat.

L’estudi constata que la línia de defensa contra la despoblació ja no es troba als pobles petits, sinó que s’ha traslladat a les ciutats intermèdies i capitals de comarca de moltes demarcacions de l’interior peninsular. Després d’analitzar 264 zones que van tenir pèrdues de població, l’estudi va concloure que el principal factor d’aquest declivi demogràfic va ser l’èxode migratori, encara que actualment s’hi han sumat l’envelliment demogràfic i la baixa natalitat. “Aquesta situació ens deixa la immigració com a única alternativa realista per recuperar els territoris despoblats”, assenyala l’autor de l’estudi, l’investigador i professor de geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joaquín Recaño.

Tot i que la investigació assenyala la immigració com a única alternativa realista per repoblar, admet que les polítiques de lluita contra la despoblació no poden ser idèntiques i han de respondre a les peculiaritats de cada territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.