Política

guerra a gaza

Sud-àfrica demana a la CIJ examinar d’urgència l’expansió militar d’Israel en el sud de Gaza

El govern sud-africà s’ha mostrat “profundament preocupat” perquè es reprodueixin els atacs a gran escala

Sud-àfrica ha informat aquest dimarts que ha sol·licitat “urgentment” a la Cort Internacional de Justícia (CIJ) de l’ONU que examini la decisió d’Israel d’expandir les seves operacions militars en el sud de la Franja de Gaza per a impedir “noves violacions” dels drets del poble palestí.

“El govern sud-africà ha sol·licitat urgentment a la CIJ que valori si la decisió anunciada per Israel d’ampliar les seves operacions militars en Rafah, l’últim refugi dels supervivents de Gaza, exigeix que el tribunal usi el seu poder per a impedir noves i imminents violacions dels drets dels palestins”, han informat fonts de la Presidència de Sud-àfrica en un comunicat.

Les autoritats sud-africanes han indicat que, segons el reglament de la CIJ, el tribunal pot “en qualsevol moment” valorar si les circumstàncies d’un cas “requereixen la indicació de mesures provisionals que han de ser adoptades o complides per algunes o totes les parts”.

Profunda preocupació

En la seva sol·licitud, feta aquest dilluns, el govern sud-africà es va mostrar “profundament preocupat perquè l’ofensiva militar sense precedents contra Rafah, anunciada per l’Estat d’Israel, ja ha causat, i tindrà com a resultat més atacs a gran escala, matances, danys i destrucció”, afegeix el comunicat.

Sud-àfrica considera que això “constituiria una violació greu i irreparable tant de la Convenció contra el Genocidi com de l’ordre de la CIJ del 26 de gener de 2024”.

Amb aquesta data, la CIJ va exigir a Israel “prendre totes les mesures al seu abast per a prevenir la comissió d’un genocidi” i “adoptar mesures immediates i efectives” per a permetre l’accés d’assistència humanitària a Gaza, després que Sud-àfrica demandés a aquest país el passat 29 desembre per presumptes crims de genocidi durant la guerra contra el grup islamista Hamàs. La resolució, no obstant això, va evitar demanar un “alto el foc” com a mesura cautelar.

El govern sud-africà ha estat històricament un ferm defensor de la causa palestina i el partit governant, el Congrés Nacional Africà, ha vinculat sovint aquesta causa amb la seva pròpia lluita contra el règim segregacionista de l’‘apartheid’ (1948-1994).

La ciutat de Rafah, en l’extrem sud de la Franja i on es troba la majoria dels gairebé dos milions de desplaçats per la guerra, ha rebut foc d’artilleria de l’Exèrcit israelià aquest dimarts per primera vegada des que Israel va anunciar el divendres passat una incursió terrestre en la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.