Política

Guerra a Gaza

L’Estat espanyol i Irlanda demanen a la UE que investigui si Israel viola els drets humans a Gaza

Sánchez i Varadkar reclamen per carta a la Comissió Europea que revisi si Tel-Aviv compleix els seus compromisos amb la Unió Europea

Més pressió sobre Israel perquè aturi la seva ofensiva militar sobre la Franja de Gaza, que ja ha causat més de 28.000 morts. L’Estat espanyol i Irlanda han reclamat aquest dimecres a Brussel·les que revisi les relacions amb Tel-Aviv. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, han enviat una carta conjunta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la qual demanen que revisi de manera “urgent” si Israel està complint els seus compromisos de l’acord d’associació amb la UE pel que fa a respecte dels drets humans.

Afegeixen que la petició es fa “en un context d’un risc d’una catàstrofe humanitària encara més gran per l’amenaça imminent d’una ampliació de l’operació militar sobre Rafah i tenint en compte el que ha passat i continua passant a Gaza des de l’octubre de 2023, inclosa la preocupació generalitzada per les possibles infraccions del dret internacional humanitari i de la legislació internacional sobre drets humans per part d’Israel”. En cas que Brussel·les constatés que Israel està incomplint l’acord, podria presentar una proposta i debatre’s en la pròxima cimera de març que podria derivar fins i tot en una suspensió de l’acord d’associació.

En la missiva, l’Estat espanyol i Irlanda defensen que l’executiu comunitari hauria de proposar als Vint-i-set que adoptin “mesures adequades” contra Israel. “El compromís de la UE amb els drets humans i la dignitat no poden tenir excepcions”, ha avisat Sánchez en un missatge a les xarxes socials i recollit per l’ACN.

L’Acord d’Associació UE-Israel, explica l’ACN, va entrar en vigor el 2000 i inclou diàleg polític, acords comercials i cooperació sectorial, per exemple, en educació, cultura o tecnologia. A més, recorda l’agència, el pacte compta amb una clàusula sobre drets humans: “Les relacions es basaran en el respecte als drets humans i als principis democràtics (...) que constitueixen un element essencial de l’acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.