Societat

JOAQUIM CAMPRUBÍ

CAP DE L’OPOSICIÓ DE MATARÓ (ERC)

“No som el no a tot. Volem fer pactes, però no ens en sortim”

“Hauria pogut prosperar un pacte d’esquerres, però el PSC no va posar els mitjans per poder pactar amb ERC”

“Els recursos que es destinen a l’habitatge són escassos i creiem que l’Ajuntament té eines per fer més pisos dotacionals o per a gent gran”

Sembla que el govern no ho té com una prioritat i vol congelar la revisió de l’anella ciclista Que la Generalitat autoritzi el trasllat de Ca la Madrona no vol dir que s’hagi de fer a la força
Treballem per sumar voluntats per tal que el solar d’El Corte Inglés esdevingui un motor comercial per a la ciutat

El cap de l’opo­sició, el repu­blicà Joa­quim Cam­prubí, valora el pri­mer mig any de man­dat després d’uns resul­tats des­fa­vo­ra­bles per a ERC. Lamenta que no s’apostés per un pacte d’esquer­res i és crític amb la falta de diàleg del govern.

ERC es va des­plo­mar com a segona força. Com ho valora?
Òbvi­a­ment no eren els resul­tats que volíem des d’ERC. Confiàvem a incre­men­tar els vuit regi­dors i en vam per­dre la mei­tat. El con­text gene­ral del pro­jecte inde­pen­den­tista també ens va por­tar a la cai­guda. Ho atribuïm a això i no pas al pro­jecte local, amb un equip potent i amb les idees clares. La ciu­ta­da­nia no va ser al cos­tat que esperàvem.
S’ha tren­cat la majo­ria abso­luta que tenien el PSC i els comuns, però no ha pros­pe­rat un pacte d’esquer­res. Es va inten­tar?
Hi va haver diàleg, però no es va arri­bar for­mal­ment a allar­gar la mà. Hau­ria pogut pros­pe­rar, però el PSC no va posar els mit­jans per poder pac­tar amb ERC i tam­poc estàvem dis­po­sats a accep­tar qual­se­vol pro­posta. És cert que en cam­pa­nya vam dir que no hi pac­taríem, amb el PSC, però una vegada vis­tos els resul­tats la ciu­tat es pri­o­ritza. Amb l’apro­vació del pres­su­post i les orde­nan­ces, no hi ha hagut cap volun­tat sin­cera de pac­tar amb nosal­tres i van pre­fe­rir el PP i Junts. Això deixa en una posició deli­cada els comuns, que aca­ben pac­tant unes mesu­res molt con­ser­va­do­res amb les quals nosal­tres no podem estar d’acord.
Com és la relació actual?
A l’inici vèiem que hi havia certa volun­tat de dei­xar-nos al marge. Ara per­ce­bem un cert movi­ment del PSC, pot­ser perquè els acords amb Junts i el PP no són prou sòlids, o perquè els comuns volen girar més cap a polítiques d’esquer­res.
Com ara qui­nes?
Junts està mirant de rever­tir el 30% d’habi­tatge de pro­tecció ofi­cial a la ciu­tat, que és una de les mesu­res apro­va­des en el ple i que ara qüesti­o­nen. És una de les ban­de­res de les polítiques d’esquer­res per resol­dre una de les emergències que té la ciu­tat. Junts vol rea­va­luar la mesura quan és evi­dent que s’hi ha d’apos­tar fort per acon­se­guir que l’habi­tatge sigui més asse­qui­ble a la ciu­tat.
En cam­pa­nya ERC par­lava de 1.200 habi­tat­ges públics. Com es fa, això?
Actu­ant en habi­tatge públic, de pro­tecció ofi­cial, dota­ci­o­nal per a situ­a­ci­ons d’emergència i tem­po­ra­li­tat. La Gene­ra­li­tat ha anun­ciat una pro­moció de 60 habi­tat­ges soci­als i que l’ofi­cina local d’habi­tatge porti les polítiques al muni­cipi. Tot és començar i és aquest el rumb que s’ha de seguir. Comp­tant els qua­tre anys de man­dat i ini­ci­ant pro­jec­tes que es mate­ri­a­lit­za­ran més enda­vant, es poden cons­truir un miler d’habi­tat­ges. Ini­ciar pro­mo­ci­ons no es fa en qua­tre dies i venim d’anys en què no s’ha fet la feina, tant per part de l’Ajun­ta­ment com de la Gene­ra­li­tat, i rever­tir aquesta situ­ació és com­pli­cat.
Per què no han apro­vat el pres­su­post?
En les orde­nan­ces fis­cals ens vam abs­te­nir per donar un mis­satge al govern que podíem arri­bar a acords. No estem d’acord amb la tàctica del PSC de fer les puja­des més for­tes dels impos­tos els dos pri­mers anys de man­dat i després abai­xar-los abans de les elec­ci­ons. És del tot elec­to­ra­lista i recla­mem un pacte fis­cal per acor­dar els incre­ments amb tots els grups i eli­mi­nar el debat impo­si­tiu. El govern con­ti­nua amb aquesta política i dedica gran part de la des­pesa als últims dos anys de man­dat. Sobre el pres­su­post, pen­sem que està con­di­ci­o­nat a les noves àrees de desen­vo­lu­pa­ment, on s’han de fer habi­tat­ges i equi­pa­ments. Vam dema­nar reser­var una par­tida de les inver­si­ons perquè ERC tingués lli­ber­tat per deci­dir. No ens van escol­tar i vam rebre un pres­su­post tan­cat que vam esme­nar i no van aten­dre. No som el no a tot. Volem diàleg i arri­bar a pac­tes, però no ens en sor­tim.
No hi ha diàleg?
Per ara, en aquests vuit mesos de legis­la­tura, hem tin­gut només una reunió amb l’alcalde per un tema pun­tual. Amb mem­bres del govern, sí, però cap reunió de pro­jec­tes de futur de ciu­tat o de la nova orde­nació que ha de tenir amb el nou pla­ne­ja­ment. Tam­poc hem acon­se­guit fer cap reunió entre grups polítics d’ali­an­ces d’esquer­res i és evi­dent que hi ha una falta de comu­ni­cació impor­tant.
Quina seria la pri­o­ri­tat per a ERC que cal­dria trac­tar?
Els recur­sos que es des­ti­nen a l’habi­tatge són molt escas­sos i cre­iem que l’Ajun­ta­ment té eines per fer més habi­tatge dota­ci­o­nal o des­ti­nat a gent gran. En els pro­pers anys, veiem poca inversió en habi­tatge, i cal posar més sòl dis­po­ni­ble perquè la Gene­ra­li­tat faci més pro­mo­ci­ons, tot i que sem­bla que hi ha un canvi de tendència.
Apro­veu les noves res­tric­ci­ons a l’illa de via­nants del cen­tre?
Mataró ha de com­plir amb la zona de bai­xes emis­si­ons, que es limita a l’illa del cen­tre històric. Ens agra­da­ria que fos més àmplia, però ens està bé tenint en compte les faci­li­tats que tin­dran els veïns, els trans­por­tis­tes i els vehi­cles més antics per acce­dir-hi.
Sí que dema­neu que es refaci l’ane­lla ciclista a la ciu­tat.
Va ser una infra­es­truc­tura polèmica el man­dat pas­sat, perquè es va fer de manera pre­ci­pi­tada. El mateix govern reco­neix que pot­ser l’ha de refer. Alguns trams, com el del camí Ral, que no neix d’enlloc i va en direcció contrària als vehi­cles, és un perill. S’hau­rien de fer arri­bar car­rils bici a Cer­da­nyola i Roca­fonda perquè també s’hi pogués reduir la cir­cu­lació i s’hi faci­lités la mobi­li­tat sos­te­ni­ble. Sem­bla que el govern no ho té com una pri­o­ri­tat i vol con­ge­lar la revisió de l’ane­lla. S’hau­ria de fer amb el con­sens dels veïns, el comerç, la indústria i els ser­veis d’emergència, ja que no ho van fer quan tocava. El resul­tat és que els veïns no se l’han fet seva.
El tras­llat del jaci­ment de Ca la Madrona és a tocar. S’ha tirat pel dret?
És clar que hi ha fal­tat volun­tat de diàleg del govern. Tota l’opo­sició vam decla­rar per majo­ria que es pre­servés com a bé d’interès local i no se’ns va escol­tar. Que la Gene­ra­li­tat auto­ritzi el tras­llat no vol dir que s’hagi de fer a la força. No ens han infor­mat de l’inici dels tre­balls i s’ha menys­tin­gut la resta de for­ces que amb majo­ria abso­luta teníem un altre cri­teri. Es plan­teja un con­flicte de legi­ti­mi­tat que han resolt tirant pel dret. A Ca la Madrona se sabia de les res­tes arqueològiques i rebut­gen fer com­pa­ti­ble el jaci­ment amb els nous usos quan hi ha un munt d’infra­es­truc­tu­res moder­nes amb ves­ti­gis antics.
ERC demana més valen­tia al govern. En quin sen­tit ho diuen?
Valen­tia per esta­blir diàlegs, perquè donem les raons i tenim l’ànim de col·labo­rar, però no ens en sor­tim. La falta de diàleg es tras­llada a les eines de par­ti­ci­pació, perquè encara no s’han cons­tituït la majo­ria dels con­sells de par­ti­ci­pació, tant sec­to­ri­als com de bar­ris, on els veïns poden ser recep­tors de les polítiques. Cada sis mesos s’hau­rien de reu­nir i molts ni s’han creat.
El solar d’El Corte Inglés con­ti­nua buit i la fàbrica de Can Fàbre­gas, des­mun­tada...
Allà s’ha de fer un motor econòmic comer­cial impor­tant per a la ciu­tat i un apar­ca­ment que doni ser­vei al cen­tre. És un dels temes clau de ciu­tat i mira­rem de sumar volun­tats amb el govern i tre­ba­llar perquè sigui així.
La Tei­xi­dora va anar a terra i l’alcalde pro­posa una segona comis­sa­ria. Hi esteu d’acord?
ERC no l’hau­ria ender­ro­cat i seria un espai més d’equi­pa­ments. Ara el PSC hi pro­posa una segona comis­sa­ria dels Mos­sos d’Esqua­dra quan cap capi­tal de comarca en té dues. Sem­bla una ocurrència quan ni tan sols està con­sen­suat amb el Depar­ta­ment d’Inte­rior. Els soci­a­lis­tes fan el joc a l’extrema dreta quan par­len de la segu­re­tat. El con­se­ller Elena va anun­ciar la base marítima a Mataró dels Mos­sos d’Esqua­dra i va dir que s’estu­di­a­ria una ofi­cina que doni ser­vei al patru­llatge con­junt dels Mos­sos i la poli­cia local. Tenim un pro­blema greu amb l’alt nom­bre bai­xes i l’absen­tisme dels agents locals, que demos­tra un pro­blema estruc­tu­ral. Cal un estudi del que està pas­sant. Hi ha nits que no es pot obrir la comis­sa­ria de la poli­cia local o tenim una patru­lla per a tota la ciu­tat. I això és un pro­blema en una ciu­tat de 130.000 habi­tants.
Les últi­mes dades indi­quen que hi ha un des­cens del nom­bre de roba­to­ris. S’ha gua­nyat en segu­re­tat?
És cert que hi ha menys delic­tes per roba­tori, però la sen­sació de segu­re­tat és un altre tema i està vin­cu­lada a mol­tes altres polítiques muni­ci­pals, com la il·lumi­nació, la neteja i la falta de comerç en mol­tes zones de la ciu­tat. A l’entorn del comerç, hi ha molta feina per fer.
El comerç local està tocat?
Veiem boti­gues tan­ca­des en un dels car­rers comer­ci­als més cèntrics com és el car­rer Sant Josep, que s’acaba d’urba­nit­zar, i això és un mal indi­ca­dor. El comerç té la com­petència de la venda vir­tual. Pel que fa als cen­tres comer­ci­als, Mataró té pen­dent l’ampli­ació del Mataró Parc. Si ens fixem en el comerç dels bar­ris, ho està pas­sant molt pit­jor en zones com ara Peramàs, Roca­fonda i Cer­da­nyola, on hi ha molts locals tan­cats. Això s’acaba tra­duint en bar­ris més degra­dats i més inse­gu­re­tat. El bule­vard pro­jec­tat al Sor­rall podria enfon­sar el comerç del barri de Cer­da­nyola. S’ha de fer una política perquè les acti­vi­tats que estan en pisos ocu­pin els locals i donin vida al car­rer, o com­prar locals perquè s’hi ins­tal·lin acti­vi­tats, però no hi ha cap feed­back. Tre­ba­llem des de l’ombra.
En l’àmbit cul­tu­ral, què hi falta, a la ciu­tat?
Més equi­pa­ments a l’entorn de Can Marfà i posar la Casa de la Cul­tura i la seu del Museu de Mataró. La nau tèxtil té molts metres per fer-hi espais de res­tau­ració i botiga, i que les figu­res de la ciu­tat es puguin expo­sar i visi­tar. Aju­da­ria a reha­bi­li­tar el barri de l’Havana, que està que­dant sense comerç i esde­ve­nint molt resi­den­cial. S’hau­ria de pen­sar en la ubi­cació con­creta de la quarta bibli­o­teca que per­toca a la ciu­tat per població. Les bibli­o­te­ques les dema­nen tant els joves estu­di­ants com la gent gran. S’ha fet una pri­mera reunió per trac­tar la revisió del pla urbanístic pre­vist per al final de man­dat i és clar que s’hau­ria de con­cre­tar on anirà.
Tants pisos a la façana marítima ens con­ver­ti­ran en ciu­tat dor­mi­tori?
S’ha de fer que els nous veïns –molts dels quals, expul­sats de Bar­ce­lona pels preus– s’inte­grin i tro­bin el comerç i els equi­pa­ments per fer-hi vida. El pla urbanístic ha de pro­jec­tar esco­les i cen­tres sani­ta­ris i defi­nir si volem ser una ciu­tat que atre­gui joves i més uni­ver­si­ta­ris o gent gran. Això, sense obli­dar la inversió als bar­ris que patei­xen més pobresa perquè no es degra­din més.
La llei de bar­ris no tenen con­tinuïtat per abo­car-hi recur­sos.
De moment no i s’han de bus­car ajuts a nivell de la Gene­ra­li­tat, la Dipu­tació i a nivell esta­tal i euro­peu per millo­rar aquests bar­ris. El pla urbanístic ens marca la ciu­tat del futur i s’ha de fer amb con­sens més ampli pos­si­ble de tots els par­tits.
El pro­jecte Re-Natura ha de con­ver­tir espais més verds amb un moment de sequera.
Està en perill en un moment en que no es poden regar i plan­tar arbres, però espe­rem que com que és un pro­jecte plu­ri­a­nual i espe­rem que d’aquí a l’octu­bre s’hagi solu­ci­o­nat aquesta situ­ació excep­ci­o­nal sense plu­ges.
ERC volia que el pres­su­post recollís una ofi­cina per fomen­tar l’ús del català.
Fins i tot l’Ajun­ta­ment fa acci­ons i en oca­si­ons el català no hi figura a les comu­ni­ca­ci­ons. L’ofi­cina vet­lla­ria per faci­li­tar les tra­duc­ci­ons al català de rètols, comu­ni­ca­ci­ons i ser pro­ac­tius amb el comerç i les indústries. Però no ho accep­ten perquè ja exis­teix el regla­ment d’ús de les llengües, que incom­plei­xen amb les ins­truc­ci­ons de les àrees de salut per gent gran que només estava en cas­tellà. Els van avi­sar i s’han posat un adhe­siu amb català.

El perfil

Un pilot d’helicòpter prejubilat que aterra en la política

El portaveu d’ERC es diu Joaquim Camprubí, però el coneixen com a Pim, un diminutiu “molt mataroní” que arrossega de tradició familiar. Nascut a Barcelona, la seva àvia era de Mataró, i 25 anys després hi va venir a viure després de conèixer “per casualitat” a la Cerdanya una mataronina amb qui es va casar i que és la mare de les seves dues filles. Camprubí ha treballat durant 30 anys com a pilot d’helicòpter per als Agents Rurals de la Generalitat en actuacions de risc al medi natural. Es va jubilar fa tres anys, i ho podria haver fet als 54, en una professió considerada de risc en què va viure la pèrdua d’una desena de companys. Com a portaveu, té dedicació total, però la remuneració és per dietes i assistència a plens. No ha tornat a pilotar i diu que ho troba a faltar. Sí que continua col·laborant fent classes i conferències a l’escola de formació de pilots, on també treballava. Diu que no va estar gaire d’acord amb l’eslògan Enlairem Mataró que els publicistes li van trobar per a la campanya i que no es va traduir en bons resultats. No amaga que fins i tot ha estat motiu de mofa en el discurs d’en Pellofa. Aquest és el tercer mandat com a regidor. Hi va entrar el 2015 després de ser simpatitzant i militant d’ERC. “La política no formava part dels meus eixos vitals”, reconeix, si bé ara va trobant que “enganxa”. El que més por li feia era perdre l’anonimat i exposar-se públicament. És veí de l’Eixample, d’on mira d’escapar-se amb la bicicleta de muntanya. Ja es prepara per arribar a Montserrat en la propera sortida amb els amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.