Política

regne unit

Concentracions a favor d’Assange a una cinquantena de ciutats de tot el món

La protesta a Barcelona ha aplegat unes 800 persones segons l’Ajuntament de la ciutat

Una convocatòria simultània a escala mundial per a reclamar la llibertat del periodista Julian Assange, el creador de WikiLeaks, ha aconseguit una cinquantena de concentracions de suport a ciutats d’arreu del món. Algunes de les concentracions s’han portat a terme a ciutats com Berlín, Buenos Aires, Londres, París, Mèxic o Washington.

A Londres, a la porta del Tribunal Superior de Londres, on dos jutges han de decidir si el fundador del portal Wikileaks pot recórrer el seu cas al Regne Unit o si, en canvi, és extradit als Estats Units, diversos centenars de persones de diferents nacionalitats han reclamat la seva llibertat. Des de primera hora, els participants en la manifestació van començar a congregar-se a les portes de la cort, on avui ha començat la primera de les dues vistes previstes per al cas.

Aquest matí, l’esposa de Assange, Stella, Ha assegurat que “Julian és un pres polític i la seva vida està en perill”, alhora que ha exposat que, en el cas de ser extradit, podria ocórrer-li el mateix que a Aleksei Navalni, en referència al recent anunci de la mort de l’opositor rus.

Ambient tibant a l’espera d’una decisió

En declaracions a Efe, Miguel Urbán, diputat d’Anticapitalistes en el Parlament Europeu, ha assegurat que l’ambient que es respira a la sala és “tibant”, durant una pausa realitzada per l’eurodiputat durant la sessió. “No pot haver-hi un altre resultat que l’absolució de Julian Assange, perquè aquesta serà l’absolució de la llibertat d’informació i de premsa”, ha reclamat Urbán, qui s’ha reunit amb l’australià en diverses ocasions.

A Catalunya les concentracions s’han fet a poblacions com ara Barcelona, Lleida, Tarragona, Reus o els Pallaresos.

Manifestació a Barcelona

A la ciutat de Barcelona, unes 800 persones segons l’ACN que recull dades de l’Ajuntament s’han concentrat aquest dimarts davant del consolat britànic per reclamar la llibertat del periodista australià Julian Assange, que s’enfronta avui i demà a una vista a Anglaterra que el podria extradir als EUA, on s’arrisca a una llarga condemna per espionatge.

Els concentrats han reivindicat també el dret de la ciutadania a una informació veraç i el dret dels periodistes a investigar i publicar sense patir per ser empresonats o morts per la seva tasca.

Judici a Londres

Avui i demà un tribunal de Londres analitza l’última petició d’Assange per evitar l’extradició als Estats Units, on se’l pot condemnar a 175 anys de presó per les filtracions difoses a través de WikiLeaks.

El govern dels Estats Units acusa el fundador de WikiLeaks de posar vides “en risc” per haver publicat centenars de milers de documents filtrats sobre les guerres de l’Afganistan i l’Iraq i de cables diplomàtics entre el 2010 i el 2011.

Els advocats d’Assange intentaran aconseguir una autorització per recórrer contra la decisió d’extradició. Si se li concedeix, tindrà una altra oportunitat per defensar-se. En cas contrari, haurà esgotat totes les vies internes i només podrà recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans. Un pas que ja tenen previst fer, tal com ha avançat la seva dona Stella Assange.

El Regne Unit va aprovar el juny del 2022 l’extradició, una decisió adoptada per l’aleshores ministra britànica de l’Interior, Priti Patel, després que el Tribunal Suprem desestimés un recurs del periodista australià.

El fundador de Wikileaks està en presó preventiva a Belmarsh des de fa cinc anys i ja va complir una pena de presó d’un any al Regne Unit per haver trencat les condicions de la fiança, després d’haver estat set anys refugiat a l’ambaixada equatoriana al país.

Suècia també reclamava l’extradició d’Assange per uns càrrecs d’abús sexual, però va decidir tancar el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.