Medi ambient

medi ambient

La UE endurirà els límits de contaminació de l’aire

La Unió Europea tanca un acord que busca arribar a les zero emissions el 2050

La intenció dels legisladors és establir normes més estrictes fins al 2030 per reduir les partícules contaminants

La Unió Europea ha tancat aquest dimecres un acord provisional per endurir els límits de la contaminació de l’aire. L’objectiu dels legisladors –la Comissió Europea, el Consell de la UE i el Parlament Europeu– és establir unes normes més estrictes fins al 2030 per reduir les partícules contaminants que causen a l’any 300.000 morts prematures. A partir d’aquesta data els límits fixats es revisaran almenys cada cinc anys amb l’objectiu d’assolir les zero emissions el 2050. Tot i això, la normativa es queda enrere respecte a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’acord l’hauran de ratificar ara els governs dels Vint-i-set en el Consell de la UE per majoria i l’Eurocambra perquè es pugui començar a aplicar.

Les noves normes endureixen els límits màxims i valors objectiu en comparació amb els actuals, per diversos contaminants, incloses les partícules fines (PM2,5, PM10), el diòxid de nitrogen (NO2) i el diòxid de sofre (SO2). En el cas del PM2,5 i NO2, els dos contaminants amb més impacte en la salut humana, la reducció serà d’almenys la meitat. Per al PM2,5, el límit passa de ser 25 µg/m³ a 10 µg/m³ i per al NO2 de 40 µg/m³ a 20 µg/m³ , segons assenyala en un comunicat l’Eurocambra i recollit per l’ACN. La normativa, però, deixa la porta oberta a què els estats puguin demanar-ne un ajornament de fins a deu anys per “raons específiques i sota condicions estrictes”.

En cas d’incompliment, explica l’ACN, l’acord preveu que els estats hagin de fer fulls de ruta de qualitat de l’aire i plans per a les zones en què se superin els límits, així com establir “mesures d’emergència” per fer-hi front a curt termini, per exemple amb restriccions a la circulació de vehicles.

El pacte també preveu augmentar els punts d’anàlisi de la qualitat de l’aire a les ciutats i harmonitzar els índexs. “Aquests índexs també proporcionaran informació sobre els símptomes associats als pics de contaminació atmosfèrica i els riscos per a la salut associats a cada contaminant”, apunta el Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.