Política

estat francès

França inscriu l’avortament en la seva Constitució

El Vaticà respon a França que “suprimir una vida humana no pot ser un dret”

França va viure ahir dilluns un dia “històric” amb la inclusió de la garan­tia de l’avor­ta­ment en la seva Cons­ti­tució. D’aquesta manera, es con­ver­teix en el pri­mer país del món a dotar-se d’aquesta mena de sal­va­guarda per a pro­te­gir la inter­rupció de l’embaràs.

“Històric”, “victòria”, “orgull”, van ser alguns dels adjec­tius que van emprar la gran majo­ria de líders dels grups polítics en la sessió extra­or­dinària del Par­la­ment, que va reu­nir en sessió con­junta al Palau de Ver­sa­lles a l’Assem­blea Naci­o­nal i al Senat per a apro­var for­mal­ment la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal.

Al final 780 par­la­men­ta­ris van votar a favor de la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal i només 72 ho van fer en con­tra, molt per sobre dels tres cin­quens reque­rits per a tirar enda­vant la pri­mera modi­fi­cació de la Carta Magna des de 2008.

El canvi apro­vat inclou l’expressió en l’arti­cle 34 que la Cons­ti­tució fran­cesa, asse­nya­larà que “la llei deter­mi­narà la forma en què es reco­neix la lli­ber­tat garan­tida de les dones a recórrer a la inter­rupció voluntària de l’embaràs”. “El vos­tre cos us per­tany i ningú pot dis­po­sar d’ell en el vos­tre lloc”, va pro­cla­mar el pri­mer minis­tre, Gabriel Attal, en la inter­venció que va obrir la sessió.

Absent del Congrés, per la impos­si­bi­li­tat del pre­si­dent d’influir en el Legis­la­tiu, Emma­nuel Macron va reac­ci­o­nar a través de la xarxa social X, on va expres­sar l’ “orgull francès” i el “mis­satge uni­ver­sal” que llança el país. A més, va anun­ciar que pro­mul­garà la llei diven­dres que ve, coin­ci­dint amb la jor­nada inter­na­ci­o­nal dels drets de la dona, i ho farà, per pri­mera vegada, en una cerimònia pública que tindrà lloc al minis­teri de Justícia.

Evi­tar la invo­lució

Macron, va deci­dir llançar aquesta reforma cons­ti­tu­ci­o­nal després que el Tri­bu­nal Suprem dels Estats Units va dero­gar al juny de 2022 el reco­nei­xe­ment fede­ral al dret a l’avor­ta­ment, dei­xant la seva auto­rit­zació en mans de cada estat.

Per això, mol­tes de les inter­ven­ci­ons d’aquest dilluns van asse­nya­lar aquesta decisió judi­cial, igual que altres res­tric­ci­ons a l’avor­ta­ment ja apro­va­des o en pro­jecte, com a Polònia, Hon­gria o a l’Argen­tina del pre­si­dent Javier Milei, com un recor­da­tori que els drets poden per­dre’s.

Crítica del Vaticà

Per la seva banda, el Vaticà, a través de l’Acadèmia per a la Vida ha defen­sat aquest dilluns que “no pot ser un dret”. Per l’Acadèmia vati­cana “la pro­tecció de la vida humana és el pri­mer objec­tiu de la huma­ni­tat” perquè “per a l’Església catòlica la defensa de la vida no és una ide­o­lo­gia sinó una rea­li­tat, una rea­li­tat humana que invo­lu­cra a tots els cris­ti­ans, pre­ci­sa­ment perquè són cris­ti­ans i humans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.