Política

Guerra a Gaza

L’ONU troba informació “clara i convincent” sobre violacions d’ostatges

El president israelià demana al món que condemni la violència sexual de Hamàs

El grup islamista palestí nega que els seus combatents cometessin aquests crims

La representant especial de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre la violència sexual en els conflictes, Pramila Patten, ha explicat que en la seva visita de dues setmanes a Israel ella i el seu equip han trobat “informació clara i convincent” sobre “violacions i tortures sexualitzades” contra els ostatges capturats durant els atacs del 7 d’octubre.

L’informe, presentat dilluns, conclou que hi ha motius per creure que es van produir actes de violència sexual relacionats amb el conflicte a múltiples llocs, incloses violacions i agressions sexuals en grup, en almenys tres llocs del sud d’Israel: al festival de música Nova i els seus voltants, a la carretera 232 i al quibuts Re’im.

L’equip ha detectat un patró de víctimes, la majoria dones, que van ser trobades del tot o parcialment nues, lligades i ferides de bala a diversos punts que “pot ser indicatiu d’algunes formes de violència sexual”.

Per contra, no ha pogut verificar alguns reports de violació i ha determinat que almenys dues acusacions de violència sexual al quibuts Be’ri que van aparèixer als mitjans no tenen fonament, com el suposat cas d’una dona embarassada que hauria estat violada i esventrada. L’informe també descarta “un patró discernible” de mutilació genital.

Segons Patten, també hi ha arguments raonables per creure que els captius que continuen retinguts per Hamàs i altres faccions a la Franja de Gaza poden continuar patint aquesta violència, que inclou altres “tractes cruels, inhumans i degradants”.

La responsable de l’ONU ha puntualitzat que la feina realitzada durant la seva visita no era d’“investigació”, sinó de “recollida, anàlisi i verificació d’al·legacions” i, per tant, l’informació recollida no significa que tinguin “proves”.

La missió, formada per Patten i nou experts, ha celebrat trenta-tres reunions amb representants israelians i ha examinat més de cinc mil fotografies i cinquanta hores de vídeo. També ha realitzat trenta-quatre entrevistes confidencials amb supervivents i testimonis dels atacs del 7 d’octubre, ostatges alliberats, personal de primers auxilis i altres persones. No obstant això, l’equip de l’ONU no ha pogut parlar amb cap de les víctimes supervivents de violència sexual perquè el govern israelià afirma que estan traumatitzades i sota tractament.

Sobre les acusacions d’Israel sobre que s’havien comès “milers de casos de brutals violacions sexuals contra homes, dones i nens”, Patten ha matisat que l’objectiu del seu informe no era fer una tasca de comptabilitat, però ha reconegut “no haver trobat res” respecte d’aquestes afirmacions.

En aquest sentit, l’informe apunta que la missió no ha pogut “establir la prevalença de la violència sexual” i que per conèixer la magnitud d’aquests crims caldria fer una investigació completa que permeti “construir la confiança requerida” amb els supervivents.

Israel insta a condemnar Hamàs

El president israelià, Isaac Herzog, ha reclamat aquest dimarts a la comunitat internacional que “condemni enèrgicament i castigui” els crims sexuals de Hamàs.

Ha alertat que el grup islamista palestí i els seus aliats “intenten desacreditar l’informe per escapar d’aquesta horrible vergonya”. Però, segons ell, “no ho aconseguiran” perquè “els testimonis són realment impactants”.

Herzog també ha fet una crida a mantenir els “esforços incansables” per aconseguir que tots les persones segrestades tornin a cas. El polític israelià ha assenyalat que l’informe de les Nacions Unides demostra que els ostatges es troben “constantment sota un perill clar i present”.

Malgrat que la missió de l’ONU avala la versió d’Israel sobre la violència sexual de Hamàs, el ministre israelià d’Exteriors, Israel Katz, ha criticat el retard amb què, a parer seu, ha arribat aquest informe. Katz ha cridat a consultes els seu ambaixador a les Nacions Unides, Gilad Erdan, per abordar l’“intent de silenciar el greu informe de l’ONU sobre les violacions massives comeses per Hamàs”.

El canceller israelià ha retret al secretari general de l’organització multilateral, António Guterres, no haver convocat el Consell de Seguretat “per declarar Hamàs organització terrorista i imposar sancions als seus partidaris” a la vista de les conclusions de l’informe.

Hamàs rebutja l’informe

Hamàs ha negat aquest dimarts que els seus combatents cometessin crims de violència sexual i abusos contra dones durant els atacs del 7 d’octubre.

El grup palestí ha rebutjat “enèrgicament” l’informe de la representant especial de l’ONU perquè, a parer seu, “no aporta cap testimoni”. “Està basat en institucions, soldats i testimonis israelians elegits per les autoritats d’ocupació per provar aquesta acusació falsa”, argumenta Hamàs en un comunicat.

El moviment islamista considera que les conclusions de l’equip de Pramila Patten no tenen “validesa” perquè no recull el testimoni de cap de les víctimes. A més, recorda que algunes de les dones alliberades durant la treva del passat novembre van afirmar que havien rebut un “bon tracte” per part dels seus combatents durant el captiveri a Gaza.

Segons Hamàs, l’informe arriba “després dels fallits intents sionistes de provar aquestes falses acusacions sense base, i tapar l’informe dels relators de Nacions Unides amb evidències concloents que es van produir clares violacions de drets humans contra dones i nenes palestines per part dels soldats” israelians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.