Política

política

Acord final en la llei d’amnistia, ara cobrint tots els casos des del 2011

Al cos­tat de Lula da Silva, que va pas­sar 580 dies a la presó abans de veure anul·lada la seva con­demna, el pre­si­dent Pedro Sánchez va aire­jar empa­ties com­par­ti­des –“a Espa­nya també jo he tin­gut alguns mem­bres de l’opo­sició que han qüesti­o­nat els resul­tats elec­to­rals i el procés elec­to­ral”– abans d’admi­nis­trar el sus­pens de l’última escena de la llei d’amnis­tia. “Ho veu­ran a l’esmena, que­den pocs minuts, poques hores per conèixer la transac­ci­o­nal. Va entrar cons­ti­tu­ci­o­nal i ali­neat amb el dret euro­peu, i tin­guin la garan­tia que serà cons­ti­tu­ci­o­nal i ali­neat amb el dret euro­peu el que surti de les Corts”, va dir al Palau de Pla­nalto (Bra­sil). Tres hores després, a les vuit del ves­pre, el PSOE, ERC i Junts feien públic un comu­ni­cat con­junt –amb els tres logo­tips com­par­tint la capçalera en els envi­ats pel PSOE i per ERC, però no en l’enviat per Junts– infor­mant d’un afe­git final mit­jançant una transacció a par­tir de les esme­nes vives per cobrir tots els casos –inclo­ent els delic­tes de ter­ro­risme i traïció adap­tats als estàndards euro­peus i no al Codi Penal espa­nyol– i ara ampli­ant el període de cober­tura de la llei des de l’1 de novem­bre del 2011 (i no l’1 de gener del 2012 com fins ara) per cobrir també els acu­sats pel Tri­bu­nal de Comp­tes. L’acord tri­par­tit, for­jat en vigílies de l’hora límit de les onze del matí d’avui, quan al Congrés es reu­neix la comissió de Justícia que ha d’apro­var el dic­ta­men i enviar-lo al ple, incor­pora les reco­ma­na­ci­ons fetes per la Comissió de Venècia, també sobre el delicte de mal­ver­sació, segons deta­llen a aquest diari fonts de la nego­ci­ació.

En vigor a finals de maig

La redacció final del text –els últims ser­rells eren polits a última hora de la nit– la con­ver­teix en una llei inte­gral, dis­se­nyada per apro­var l’exa­men del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, i que pot arri­bar al But­lletí Ofi­cial de l’Estat (BOE) al maig per entrar en vigor i ser d’apli­cació imme­di­ata. La pre­visió és que el PSOE, ERC i Junts for­cin la màquina i enviïn el dic­ta­men –vali­dat avui en comissió– ja al ple de la set­mana que ve perquè el Congrés l’aprovi en el segon intent, després del fallit del 30 de gener. Si bé en aquest mes de demora la cro­ada de Manuel García-Cas­tellón de sos­te­nir el ter­ro­risme en el cas de Tsu­nami a l’Audiència ha estat assu­mida pel Tri­bu­nal Suprem en el cas de Car­les Puig­de­mont i Rubèn Wagens­berg, Junts no abjura d’aquell vot en con­tra i lloa que “ara sí” que hi haurà “vot a favor d’una amnis­tia inte­gral que no deixa ningú fora”. “Els jut­ges que no la vul­guin apli­car hau­ran de pre­va­ri­car”, reblen fonts de Junts.

Comissió de Venècia

Els de Míriam Nogue­ras, de fet, des­ta­quen que ha estat aquest compàs d’espera forçat pel seu vot en con­tra el que ha permès rebre a temps l’informe de la Comissió de Venècia –una missió invi­tada pel PP i que avala l’espe­rit de la llei– i fer els afe­gits cor­res­po­nents d’acord amb els estàndards del dret euro­peu. El que ni Pedro Sánchez, ni ERC ni Junts podran evi­tar és que el PP apro­fiti la majo­ria abso­luta que té al Senat per fer fili­bus­te­risme par­la­men­tari i rete­nir la llei dos mesos gràcies a una reforma ad hoc del regla­ment.

Ni Rovira ni Puig­de­mont

Cons­ci­ent que els noms pro­pis han cen­trat el xoc final per la lle­tra petita d’una llei sobre la qual en públic es deia que “no anava de noms”, la vice­pre­si­denta Yolanda Díaz nega que el text esti­gui fet per a la secretària gene­ral d’ERC i el líder de Junts. “Aquesta llei no és ni per a Marta Rovira ni per a Puig­de­mont, és per a la ciu­ta­da­nia cata­lana”, esgri­mia la també líder de Sumar. El por­ta­veu del PSOE al Congrés, Patxi López, lloa que “fins i tot la transacció final redac­tada té res­pecte cons­ti­tu­ci­o­nal a la juris­prudència i lega­li­tat euro­pea” i “dona cober­tura a tots els que van par­ti­ci­par en el Procés”. Pel sena­dor d’ERC i catedràtic de dret penal, Joan Que­ralt, “s’ha per­fec­ci­o­nat algun aspecte” però “en essència és el mateix acord polític i jurídic de fa un mes”.

I ara, els pres­su­pos­tos

Al Senat, on el PP va impo­sar ahir la seva majo­ria abso­luta per tom­bar els objec­tius de dèficit del 2024 –amb la con­seqüència de cas­ti­gar així Cata­lu­nya amb 300 mili­ons menys però també Madrid i la resta de comu­ni­tats del PP–, el por­ta­veu de Junts a la cam­bra alta, Josep Lluís Cle­ries, sor­pre­nia donant per fet que hi haurà amnis­tia i pres­su­pos­tos esta­tals. “Estem en un moment clau. Hi ha una amnis­tia per enda­vant molt impor­tant, una amnis­tia de recon­ci­li­ació, i a qui no li agradi, que s’aguanti! Perquè la democràcia és això. S’ha aca­bat el bròquil. Volem l’amnis­tia, la lli­ber­tat, i que hi hagi uns pres­su­pos­tos soci­als”, va dir Cle­ries davant de la vice­pre­si­denta i minis­tra d’Hisenda, María Jesús Mon­tero.

LES FRASES

És una amnistia de reconciliació, i a qui no li agradi, que s’aguanti! La volem, i també els pressupostos
Josep Lluís Cleries
portaveu de junts al senat
Constitucional i alineat amb el dret europeu era el que va entrar i ho serà el que surti de les Corts
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.