Política

Mariona López

Cap de l’oposició de Vilablareix (Junts)

“No hi ha capacitat de resposta ni resolució de problemes”

“El dimensionament dels serveis i la capacitat municipal d’absorbir-los s’hauria d’haver planificat. Els recursos són iguals”

“En la ciutat esportiva del Girona, és com si Vilablareix no hagués tingut alcaldessa o ajuntament: ha faltat transparència”

Tenim un govern municipal que no vol ser conscient que els propers anys no seran fàcils

Mariona López i Ortiz (Figueres, 1984) és veïna de Vilablareix (Gironès) des de fa sis anys i cap de l’oposició a l’Ajuntament. L’any passat, el grup que encapçalava, Junts, va créixer i va passar d’un a tres regidors, a quatre d’ERC, que va guanyar per majoria absoluta –a l’oposició també hi ha Units per Vilablareix (una regidora)–. Llicenciada en dret i especialitzada en gestió pública, Ortiz és treballadora en una administració pública. Curiosament, va ser anys enrere regidora d’ERC com a independent a l’Ajuntament de Peralada (Alt Empordà). “Segueixo pensant el que pensava amb 18 anys. Soc independentista i vull treballar per al bé de tothom. Qui ha canviat no soc jo, ha estat ERC.” Afiliada a Junts des de fa dos anys, agraeix el suport de càrrecs electes del partit de la vegueria de Girona i diu que preparen l’alternativa per a l’any 2027.

Quina valoració fa dels resultats de Junts del 2023 (471 vots i el 27,60% dels vots, respecte als 138 i el 7,76% del 2019)?
En faig una valoració positiva. Vam aconseguir concentrar el vot i per set vots no vam aconseguir el quart regidor. Partíem de zero i sense recursos, a diferència de la resta.
La gent de la seva llista era totalment nova?
Érem gent totalment nova. Molt orgullosa, i llàstima de la llei D’Hondt, que fa tergiversar els resultats. Pensem que un resultat més just hauria estat aconseguir el quart regidor. Ara som on hem d’estar, treballant per al poble des de l’oposició i preparant l’alternativa del 2027 perquè Junts som l’alternativa per al canvi, tan necessari.
Per què és tan necessari el canvi? Està tan malament la cosa?
No es tracta de guanyar o perdre. No és afany de poder, no és si hi ha de guanyar Junts o ERC, sinó el benestar del poble. Ser alcalde o regidor ha de ser tractat com una professió amb un sentit de la responsabilitat impecable. Nosaltres, des de l’oposició, treballem per a tots els veïns. És necessari perquè ERC treballa amb un projecte esgotat a Vilablareix. Falta coherència i hi ha massa improvisació i continua treballant amb la mateixa dinàmica des de fa molts anys.
Vilablareix està creixent molt els últims anys. Té límits aquest creixement? Té perjudicis per al municipi i quins beneficis hi ha?
El fet és si té límits o no. Tenim un govern municipal que no vol ser conscient que els propers anys no seran fàcils. No es pot continuar improvisant i és temps de prendre decisions importants, amb fermesa i actuant amb convicció. Aquest canvi que deia és el que hem proposat Junts tant en la campanya com en els plens.
Quin és el canvi?
El programa electoral que vam presentar en la campanya. Ens perjudica el fet de no tenir un full de ruta. I es van tapant forats i això és un perjudici. Aquest govern no té capacitat de resposta i no hi ha resolució de problemes. Aquest govern se sent partícip del creixement, aquest i el que liderava el conseller Mascort, però hauria d’haver planificat el dimensionament dels serveis i la capacitat d’absorbir-los per part de la gestió municipal. El creixement, però, és enriquidor en el sentit que venen noves generacions al poble, i això crea sinergies que s’han d’aprofitar.
No hi ha hagut previsió?
Continuem amb els mateixos recursos, la capacitat de resposta és lenta. Tenim problemes de seguretat, d’incivisme. És llei de vida, com més població tens, més problemes. No, no s’ha preparat.
Ara s’ha donat la llicència per a l’inici de la ciutat esportiva del Girona a Vilablareix. Què aporta la instal·lació del club de futbol referent de la demarcació al municipi? Junts dona suport a l’arribada del Girona al poble?
La nostra prioritat és posar els interessos dels veïns i veïnes en el centre. Però estimar Vilablareix és estimar la seva gent, escoltar-la, respectar-la i tenir-la en compte. I s’ha de tenir en compte l’opinió dels veïns. L’alcalde i el govern municipal hi són per defensar els interessos generals i això, en el cas de la ciutat esportiva, el govern no ho ha fet.
Per què no s’han defensat els interessos generals?
S’ha actuat d’esquena al poble, perquè s’ha demostrat que no tenim un govern que faci partícip la gent i sàpiga comunicar. Els veïns i veïnes ens n’assabentem el 2022 per una filtració a la premsa. Mesos més tard, l’única informació que hem rebut va ser un pamflet de to tendenciós en què s’enumeraven possibles beneficis molt eteris.
No hi ha hagut cap sessió oberta a la ciutadania?
Hem demanat altres vegades que el Girona Futbol Club s’assegués amb els veïns i veïnes de Vilablareix a explicar el seu projecte, però no s’ha fet. I això ho hem dit públicament altres vegades i ho vam traslladar al president del Girona [Delfí Geli].
No han tingut resposta del Girona?
No, no. Vilablareix és com si no hagués tingut alcaldessa o ajuntament. Aquest projecte implica transparència i comunicació efectiva i directa cap als veïns. I el govern no ha actuat així.
Quines mancances té el municipi?
Té prou mancances perquè el govern municipal suspengui. Tenim problemes en matèria de mobilitat, carrers on es barreja la zona residencial i industrial, cosa que comporta un greuge elevat per als veïns i una reducció significativa de la seva qualitat de vida. El govern actual n’és conscient, no només perquè els ho hem dit sinó també perquè els ho han dit els veïns. Carrers on manca senyalització, on cal repensar les direccions entre altres sectors. I torno al tema de la ciutat esportiva. No s’ha fet cap pla de mobilitat pensant en com afectarà. Insistim que cal vetllar per la imatge de Vilablareix, amb més conservació dels espais públics, de bancs, parcs infantils. Falten papereres. En matèria de seguretat, cada vegada augmenten més els robatoris i l’incivisme. Cal valorar la implantació dels vigilants de seguretat. Municipis com ara Sant Gregori ho han fet i ho estan valorant molt positivament.
Han donat suport a alguna mesura de l’equip de govern?
No ens oposem a res que sigui beneficiós per al poble. Vam votar a favor d’actualitzar el pla municipal d’actuació en cas d’inundació i hem donat suport a l’adhesió a serveis d’entitats municipals.
Em referia a algun projecte de pes.
Vam donar suport a l’ordenança de l’aigua, atesa la situació en què estem [per garantir l’abastament d’aigua potable]. Al pressupost no hi vam donar suport perquè hi havia moltes despeses que havien de ser revisades i es podria estalviar. Respecte de la revista La Torratxa, no es dona una visió plural del poble i creiem que s’ha de reduir el cost ambiental i oferir la possibilitat d’enviar-la en format digital. No considerem en cap cas que s’hagi d’eliminar, que quedi clar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.