Política
Iúlia Taran
Vicepresidenta de l’associació Russos Lliures
“El sistema rus està basat en els principis de la màfia”
“Estic convençuda que la majoria de russos estan en contra de la guerra, el que passa és que no es poden expressar”
“Si Putin assoleix el seu cinquè mandat, es recruaran moltíssim les represàlies i repetirem el camí de Bielorússia”
Si el poder està desbordat, com el dia del funeral de Navalni, no pot fer res
Iúlia Taran és la vicepresidenta de l’associació Russos Lliures, una entitat de ciutadans residents a l’Estat espanyol opositors a Vladímir Putin.
Com van viure la mort d’Aleksei Navalni?
Va ser un cop molt dur. Ja sabíem, des que va tornar a Rússia, que acabaria malament. El van torturar durant tres anys, no el deixaven dormir, no podia sortir de passeig, tot era una tortura. Una persona no pot durar gaire en aquestes condicions i pensàvem que estàvem preparats, però quan va sortir la notícia la veritat és que va ser una bomba. Fa molt que no he vist tanta gent plorant junta, que no he vist tantes flors juntes al memorial que tenim a Barcelona.
Van convocar una concentració el mateix dia.
El dia del seu assassinat vam convocar una concentració perquè van començar a trucar-me i a escriure’m per preguntar on podien anar, on podien deixar flors i tenir un lloc on reunir-se i plorar, i vam convocar a la plaça de Catalunya, a les cinc. Gairebé tota la plaça era plena.
El comiat a Moscou va ser impressionant.
Sí, hi van anar milers de persones. Ningú s’ho esperava i la gent encara continua manifestant-se, portant flors a la tomba. Ja no es veu la creu de la tomba perquè està tota coberta de flors, és un turó de flors a Moscou.
Creu que la gent està perdent la por de Putin?
És molt difícil de dir, però l’escenari més probable és que Rússia segueixi els passos de Bielorússia. A Bielorússia, la gent va sortir als carrers, va perdre la por, però com que el poder va esclafar aquella onada de protestes, després les represàlies van tornar-se encara més ferotges. Identificaven la gent per les fotos que sortien als mitjans de gent protestant i els anaven identificant d’un en un. Ara aquesta gent és a la presó.
No creu que sigui un punt d’inflexió, la mort de Navalni?
Seria un punt d’inflexió si arribéssim a acumular prou massa crítica. Necessitem una massa crítica, perquè els poders i la policia poden actuar només fins a un cert nombre de persones. Quan estan desbordats com l’altre dia, no poden fer res. Si hi ha 100 persones, 1.000, 5.000 persones en un sol lloc, poden cridar totes les forces de l’ordre públic per esclafar-los. Si són moltes manifestacions, molts grups de molta gent en diferents llocs, ja no serà tan fàcil. En el funeral de Navalni no es van atrevir a esclafar la gent perquè n’hi havia moltíssima.
Va ser molt valenta, la gent.
La gent cridava, i a Rússia no pots ni dir la paraula guerra, ni sortir amb un full blanc. Milers de persones cridaven “no a Putin”, “no a la guerra”, i això és impensable. Però ara la gent ja ho està pagant.
Vostè, com a membre de l’oposició a l’estranger, no tem que li passi alguna cosa?
Jo no soc ningú. Tenen altra gent a la diana, com els qui deserten, a qui consideren traïdors i els maten, perquè aquest sistema està basat en els principis de la màfia: hi pots entrar, però no en pots sortir mai. Si en surts estàs condemnat a mort.
La vídua de Navalni, Iúlia Navàlnaia, va demanar al Parlament Europeu que la UE fes menys discursos i fos més imaginativa per fer front a Putin. Què hauria de fer?
La primera cosa que s’ha de fer és facilitar la vida als russos antiguerra perquè puguin sortir de Rússia. S’haurien d’aprovar programes com els que hi ha d’ajuts als refugiats ucraïnesos. Espanya és plena de diputats, ministres, governadors i funcionaris corruptes del règim de Putin que tenen aquí les seves propietats, els negocis, les famílies i tot allò que roben a Rússia.
La UE ha aprovat sancions.
La Unió Europea va adoptar una resolució que recomanava a tots els països ampliar les sancions a tots els personatges de la llista de Navalni, que en té 700, però Espanya només n’ha sancionat un o dos.
Quina tasca fan des de la seva associació?
El nostre objectiu principal és treballar amb els compatriotes aquí i a Rússia. Tenim un grup de gent que ha estat treballant fent contrapropaganda a les xarxes socials russes i a les d’aquí per mantenir el diàleg amb la gent. La gent antiguerra, anti-Putin, ha de tenir veu, possibilitats de manifestar-se perquè tothom a dins de Rússia i a fora de Rússia vegi que hi són, però que no poden parlar. Jo estic convençuda que són majoria els qui estan en contra de la guerra. El que passa és que no es poden expressar.
Aquesta setmana hi ha eleccions a Rússia. Què n’espera?
Guanyarà Putin, això ja ho sabem. Veurem quin impacte té la campanya Migdia contra Putin.
En què consisteix aquesta campanya?
Un diputat de Sant Petersburg, Maxim Reznik, ha proposat que tothom qui està en contra de Putin arribi als col·legis electorals a votar justament a les dotze del migdia per omplir els carrers de gent. Nosaltres també ho farem, al davant del Consolat de Rússia a Barcelona. Vindrà gent de tot l’Estat tant al consolat de Barcelona com a l’ambaixada de Madrid.
Què creu que passarà després de les eleccions?
Després de les eleccions, si Putin aconsegueix el seu cinquè mandat, es recruaran moltíssim les represàlies i repetirem el camí de Bielorússia.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.