Focus

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

Catalunya vol atreure les inversions de capital xinès per contribuir a la reindustrialització

La UE vol sotmetre els vincles amb el gegant asiàtic a uns criteris de seguretat

El pla ‘made in China 2025’ vol prioritzar les indústries d’elevat component tecnològic
L’avantatge logístic és un dels atractius de Catalunya per abastar el mercat europeu
La UE ha optat per mantenir vincles amb la Xina, però evitant tots els riscos possibles
El gegant asiàtic vol globalitzar els seus centres de recerca per captar talent local
La Xina ha seguit el model asiàtic de capes concèntriques que en el passat va avalar el Japó
Alguns analistes posen l’accent en el fet que la inversió xinesa ha baixat notablement

Pri­mer com a proveïdor prin­ci­pal dels nos­tres mer­cats, i com a recep­tor de les nos­tres mer­ca­de­ries, la Xina ara ens apa­reix com un pos­si­ble part­ner amb grans pos­si­bi­li­tats d’inversió per esco­me­tre a casa nos­tra polítiques de rein­dus­tri­a­lit­zació que apor­tin crei­xe­ment i ocu­pació. Una prova d’aquesta nova estratègia va ser l’ober­tura a prin­ci­pis d’any de China Desk, un ens d’Acció que té com a missió cap­tar pro­jec­tes d’inversió de capi­tal xinès a Cata­lu­nya, prin­ci­pal­ment en sec­tors d’espe­cial interès, com ara mobi­li­tat, salut i els cen­tres tec­nològics.

I això coin­ci­deix amb la política made in China 2025, que fa uns quants anys que des­plega el gegant asiàtic, i que vol pri­o­rit­zar indústries d’ele­vat com­po­nent tec­nològic com ara l’aero­es­pa­cial, l’electrònica, el vehi­cle elèctric i les bate­ries. Una estratègia que ha estat con­fir­mada pel Par­tit Comu­nista de la Xina en la reunió anual del Par­la­ment, on a banda d’insis­tir en el desen­vo­lu­pa­ment de l’alta tec­no­lo­gia, s’ha pri­o­rit­zat la segu­re­tat naci­o­nal sobre el crei­xe­ment econòmic i el comerç, al bell mig d’un pano­rama de desac­ce­le­ració econòmica i un cert crei­xe­ment de l’atur.

Com explica Cris­tina Ser­ra­dell, direc­tora de la Uni­tat de Negoci Inter­na­ci­o­nal d’Acció, “Cata­lu­nya el que vol és rein­dus­tri­a­lit­zar-se, i en uns moments com els actu­als, en què la logística s’enca­reix i s’esde­ve­nen incidències en la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, i allò de pro­duir allà per dur-ho cap aquí ja no és la millor recepta, ens interessa que una potència indus­trial com la Xina, a l’avant­guarda en àmbits com el cotxe elèctric, sigui aquí, amb el gran impacte que pot tenir en la cre­ació de llocs de tre­ball”.

La inversió de la Xina a Cata­lu­nya ha estat de 224,5 mili­ons d’euros en els dar­rers cinc anys, i va regis­trar una fita impor­tant el 2019, amb 92,9 mili­ons, fona­men­tal­ment abo­cats a clubs espor­tius. El 2022, la inversió va ser de 28,6 mili­ons d’euros: en un 50,4% va cor­res­pon­dre a acti­vi­tats de con­sul­to­ria i un 47,5% va ser per a emma­gat­ze­matge i acti­vi­tats anne­xes al trans­port. La inversió de la Xina el 2022 va supo­sar el 0,7% del total de la inversió estran­gera rebuda per Cata­lu­nya –la situa com el ter­cer país, dar­rere dels EUA i el Japó– i el 30% del total inver­tit a l’Estat espa­nyol des de la Xina. Com pros­se­gueix Ser­ra­dell, “cal atreure allò que neces­si­tem per com­ple­tar el nos­tre eco­sis­tema indus­trial, ja que, per poder ser potents en algun sec­tor, cal atreure inversió en cer­tes parts de la cadena de valor. La inversió estran­gera té un efecte trac­tor, aixeca el nivell gene­ral”.

I per aixe­car el nivell, res millor que col·labo­rar i com­par­tir conei­xe­ment. Una experiència com la que vol tirar enda­vant Pimec, jus­ta­ment en l’àmbit del cotxe elèctric. La xinesa Yudo-auto i la tar­ra­go­nina Tecno-Velero estan com­par­tint el seu saber fer en aquest camp en el si d’un Perte. Per Jacint Soler, direc­tor de rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals de Pimec, “és una bona ini­ci­a­tiva, la de China Desk, ja que a Cata­lu­nya, amb ports com el de Bar­ce­lona i Tar­ra­gona, gau­dim d’un clar avan­tatge logístic. Pot­ser no tenim el tei­xit indus­trial d’Ale­ma­nya, però sí capa­ci­tat logística, i si la Xina vol tenir accés a aquest país pel fort vin­cle comer­cial que hi manté, la nos­tra posició pot ser impor­tant, davant de pos­si­bles com­pe­ti­dors com ara Croàcia”. Jacint Soler és dels que cre­uen que en els pròxims anys podria pas­sar que, “atès que el 2035 a la UE es pro­hi­bi­ran els cot­xes de com­bustió, l’única alter­na­tiva per recon­ver­tir el parc auto­mo­bilístic sigui recórrer al cotxe elèctric de la Xina, que, per evi­tar el pes dels aran­zels que la UE ja li aplica i les des­pe­ses del trans­port des d’allà, haurà de mun­tar plan­tes de fabri­cació en ter­ri­tori euro­peu”. L’entesa, però, impli­carà anar superant la guerra de mesu­res antidúmping que la UE i la Xina s’han llançat pel cap durant els dar­rers temps: quan Brus­sel·les va obrir una inves­ti­gació antidúmping con­tra el cotxe elèctric pro­ce­dent del gegant asiàtic, Pequín hi va repli­car amb una mesura sem­blant sobre el brandi francès, molt del gust del con­su­mi­dor xinès. Com diu Soler, “caldrà arri­bar a acords de no-agressió”.

Com asse­nyala Joan Ramon Rovira, cap del Gabi­net d’Estu­dis de la Cam­bra de Comerç, “una eco­no­mia madura, com és ara la de la Xina, és nor­mal que vul­gui arre­lar amb inver­si­ons a Cata­lu­nya, a Europa”. Això sí, “caldrà saber resol­dre els pro­ble­mes que puguin sor­gir, de com­petència i de pro­tecció de la pro­pi­e­tat intel·lec­tual en tec­no­lo­gies crítiques com les que tenen a veure amb la ciber­se­gu­re­tat. Aquí la lògica ja no és de cost-bene­fici, hi ha una pri­o­ri­tat política”.

Fa pocs dies, el govern xinès fixava un objec­tiu de crei­xe­ment del 5% del PIB per enguany, en la línia del regis­tre de l’any pas­sat, però lluny del ritme de crei­xe­ment dinàmic dels anys noranta i prin­ci­pis del segle XXI. Els ana­lis­tes no pre­ve­uen, a curt ni a mitjà ter­mini, que la Xina cai­gui en un període d’estan­ca­ment, però avi­sen que, com que ara hi ha un nivell de vida supe­rior, el crei­xe­ment ja no és ram­pant. I tam­poc no hauríem de dei­xar d’albi­rar núvols negres com ara la crisi immo­biliària, amb una cai­guda del preu de l’habi­tatge nou del 23% res­pecte a l’any ante­rior, la més gran dels últims nou anys; préstecs opacs per un valor de 240.000 mili­ons de dòlars a països en desen­vo­lu­pa­ment; tan­ca­ment de grans empre­ses com la immo­biliària Ever­grande, etc. Pro­ble­mes que, jus­ta­ment, han dut el pre­si­dent xinès, Xi Jin­ping, a inter­ve­nir el mer­cat per fre­nar les fui­tes de capi­tal i esta­bi­lit­zar la seva divisa.

Xavier Fer­rer, pre­si­dent de la Comissió d’Eco­no­mia Inter­na­ci­o­nal del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya (CEC), també cele­bra l’ober­tura d’una ofi­cina com China Desk, “ja que pot faci­li­tar, sobre­tot des del punt de vista burocràtic, que les empre­ses xine­ses s’ins­tal·lin aquí”. Fer­rer, però, també demana parar atenció als “dos frens que té l’eco­no­mia xinesa: d’una banda, en un ter­mini curt de temps, la massa labo­ral min­varà, i entre 70 i 80 mili­ons de per­so­nes aban­do­na­ran el mer­cat labo­ral, cosa que es tra­duirà en una bai­xada de pro­ducció i inversió, en un país que no vol immi­gració i on pen­sen que aquest con­tra­temps es pot resol­dre només amb tec­no­lo­gia. D’altra banda, l’eco­no­mia xinesa encara arros­sega els per­ju­di­cis que va oca­si­o­nar la política exces­si­va­ment estricta per com­ba­tre la covid”. Amb tot, encara que la Xina vis­qui una certa atu­rada, el país con­ti­nuarà fent inver­si­ons, jus­ta­ment allà on vegi una millor entrada a Europa, i Cata­lu­nya, com ho pro­ven esde­ve­ni­ments inter­na­ci­o­nals d’estímul de l’acti­vi­tat empre­sa­rial com l’ISE i el MWC, és el lloc adi­ent, i a més a més s’ofe­reix segu­re­tat jurídica a les empre­ses xine­ses”. Actu­al­ment, a Cata­lu­nya hi ha 114 fili­als xine­ses de 65 empre­ses matriu, i en els dar­rers mesos hem pogut veure com la tèxtil Shan­gai Jing­quin­grong Gar­ment inver­tia tres mili­ons d’euros per crear 30 llocs de tre­ball a Ripo­llet (Vallès Occi­den­tal), i un gegant de la química com Wan­hua (27.000 tre­ba­lla­dors i més de 5.000 patents regis­tra­des) anun­ci­ava l’ober­tura d’un cen­tre d’inno­vació a Cata­lu­nya, tot reco­nei­xent que el país també juga a ser el hub de la indústria química al sud d’Europa. Hi tro­baríem esta­blerts al nos­tre ter­ri­tori altres noms de referència com ara Huawei, Bio­sen­sors Europe, Elix Poly­mers, etc. Però no hem d’obli­dar que Cata­lu­nya, en el si de la UE, també ha d’afron­tar el dilema ham­letià de si apli­car en les rela­ci­ons amb la Xina una doc­trina decou­pling, de menys dependència del gegant xinès, sobre­tot com a proveïdor de manu­fac­tura, per con­ver­tir la UE en un con­trapès, econòmic però també polític, de la Xina, i el de-risking, que pro­mou fona­men­tal­ment Ale­ma­nya, en què té cabuda l’entesa econòmica amb Pequín, però amb una acti­tud vigi­lant per evi­tar casos de com­petència des­lle­ial o d’inse­gu­re­tat.

Com explica Inés Arco, espe­ci­a­lista en Àsia-Pacífic al Cidob, “el 2019, per a la UE, la Xina era tant soci com com­pe­ti­dor i rival sistèmic”, i si en algun moment gua­nyava pes la doc­trina decou­pling, “després de la pandèmia s’ha anat cap al derisking, després d’obser­var la dependència que hi havia en el proveïment de mate­rial mèdic, però també de semi-con­duc­tors o ter­res rares. És clar que estem par­lant de dependències mútues.” Un derisking en cara en procés de defi­nició, que cobeja “enfor­tir la com­pe­ti­ti­vi­tat de la UE en la indústria, però, això, dins d’una estratègia de segu­re­tat econòmica, de con­trol de les inver­si­ons xine­ses, amb la dis­po­sició de tota mena d’eines anti-dum­ping, con­tra les sub­ven­ci­ons enco­ber­tes del govern xinès i per armar-se davant actes de coerció econòmica que pugui exer­cir Pequín en algun moment.” Inés Arco relata el cas de Lituània, país on Taiwan va obrir una ofi­cina que feia les fun­ci­ons d’ambai­xada, cosa que va irri­tar Pequín, fins al punt de limi­tar de forma nota­ble les expor­ta­ci­ons del país bàltic al gegant asiàtic. “Tot un senyal d’alarma per als socis euro­peus”, com diu l’ana­lista del CIDOB. El redis­seny del marc de rela­ci­ons econòmiques amb la Xina, man­te­nir aquesta coo­pe­ració, que tant desit­gen països com Ale­ma­nya, que ha tin­gut durant els últims nou anys a Xina com a prin­ci­pal soci comer­cial, no és gens fàcil, per la posició de la Xina a la guerra d’Ucraïna, tot ofe­rint un recol­za­ment fac­tual en el ter­reny econòmic al règim de Vladímir Putin. Això ha lle­vat mol­tes reticències, però el cert és que cada estat plan­teja les rela­ci­ons que més li con­ve­nen. En el cas de Cata­lu­nya, “amb el benentès que mol­tes empre­ses cata­la­nes par­ti­ci­pen en alguna part del procés de les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment amb Xina, és natu­ral que es vul­gui apro­fun­dir encara més en el vin­cle econòmic atra­ient inver­si­ons xine­ses per enri­quir el tei­xit indus­trial.” Com afe­geix l’ana­lista del CIDOB, “hi ha un clar interès per la inversió directa d’empre­ses xine­ses, amb la cre­ació de llocs de tre­ball en què això es tra­du­eix, a més a més de l’accés a deter­mi­na­des tec­no­lo­gies.” Això si, “hi haurà con­di­ci­o­nants, les línies ver­me­lles que marca la UE sobre les noves tec­no­lo­gies”.

Vets

Cal recor­dar que no fa pas tants anys el govern ale­many que encapçalava Angela Merkel va vetar la com­pra de la robòtica Aix­tron per part de la xinesa Fujian Grand Chip Invest­ment, adduint raons de segu­re­tat naci­o­nal. El debat al vol­tant de la segu­re­tat sem­pre hi és, i es pot tro­bar en qual­se­vol sec­tor: “En el vehi­cle elèctric que la Xina vol desen­vo­lu­par en ter­ri­tori euro­peu, caldrà com­pro­var, com anun­cien algu­nes inves­ti­ga­ci­ons, que es reco­pi­len dades sobre con­duc­tors i pas­sat­gers. Així doncs, cal veure si com a euro­peus hem d’intro­duir mesu­res de pro­tecció de dades, a banda d’empren­dre altres inves­ti­ga­ci­ons sobre si el cotxe elèctric està sub­ven­ci­o­nat per l’Estat i això cal pena­lit­zar-ho amb aran­zels.”

Per Ama­deu Jen­sana, direc­tor d’Eco­no­mia i Empresa a Casa Àsia, és clar que “Cata­lu­nya ha estat pio­nera en la recepció d’inver­si­ons xine­ses, i només cal fer esment del cas de Hutc­hin­son Ports Best, que ha esde­vin­gut la ter­mi­nal de con­te­ni­dors de referència del sud d’Europa”. En el sec­tor de l’auto­moció, Jen­sana esmenta el cas de Chery, el fabri­cant de cot­xes elèctrics que hau­ria d’esco­me­tre el repte de rein­dus­tri­a­lit­zar l’espai que Nis­san va dei­xar buit a la Zona Franca. Encara no ha con­fir­mat la seva arri­bada, que ha de fer tor­nar a la feina les 900 per­so­nes que Nis­san va dei­xar al car­rer. “Com altres grups d’auto­moció xine­sos, però, veu que, com més va, més els cos­tarà expor­tar, ara que la UE vol impo­sar més aran­zels, així que tot el sen­tit que vul­guin ser aquí, acom­pa­nyats d’un gran fabri­cant com Seat i tot un clúster for­mat per empre­ses de com­po­nents i fabri­cants de bate­ries.”

La Xina ja fa uns anys que aporta conei­xe­ment tec­nològic i científic, i que­den lluny els temps de gran fàbrica de béns de poc valor afe­git per al mer­cat glo­bal. Però la set de savi­esa no se satisfà mai, i “la Xina vol glo­ba­lit­zar els seus cen­tres de recerca, ja que inter­preta que, per desen­vo­lu­par pro­duc­tes per al mer­cat euro­peu, cal dis­po­sar també del talent local”. Seria el cas esmen­tat de Wan­hua, que al cen­tre tècnic que obrirà a Cor­nellà vol desen­vo­lu­par solu­ci­ons tècni­ques específiques per al mer­cat euro­peu, en auto­moció, ener­gia verda, cons­trucció i electrònica.

Capes concèntri­ques

En tot ple­gat, la Xina ha seguit un model d’evo­lució econòmica, l’asiàtic, que en el pas­sat va fer canònic el Japó. Com relata Xavier Ferràs, pro­fes­sor de direcció d’ope­ra­ci­ons, inno­vació i data sci­en­ces a Esade, “la Xina ha seguit fil per randa el model de desen­vo­lu­pa­ment del Japó als anys sei­xanta i setanta, l’ano­me­nat model asiàtic de capes concèntri­ques: després de la II Guerra Mun­dial, atreu la inversió estran­gera amb fis­ca­li­tat favo­ra­ble i l’oferta de mà d’obra barata, per copiar pro­ducte; després, amb el suport de l’Estat, desen­vo­lu­parà pro­ducte propi i sur­ten al món l’electrònica de Sanyo i els cot­xes de Toyota; tot seguit, ja es desen­vo­lupa tec­no­lo­gia pròpia, el Japó es fa els seus pro­pis xips i, final­ment, en l’última capa, ja té capa­ci­tat per a la inno­vació científica”. Jus­ta­ment, la Xina ja està arri­bant, en aquest procés de fases que duren entre cinc i deu anys, a l’última capa. I això té lloc, com refle­xi­ona Ferràs, “en un moment en què podem con­si­de­rar que la glo­ba­lit­zació s’ha aca­bat, coin­ci­dia amb el desen­vo­lu­pa­ment de les capes concèntri­ques. Som en una altra dinàmica: del fona­men­ta­lisme de mer­cat hem pas­sat al tec­no­na­ci­o­na­lisme”. Un epi­sodi ben il·lus­tra­tiu d’això va ser el frus­trat des­ple­ga­ment de la tec­no­lo­gia 5G de Huawei, la millor i més barata, als EUA: “Quan van veure que a Was­hing­ton hi havia cada vint metres una antena xinesa, van atu­rar la imple­men­tació de la xarxa, tot al·legant motius de segu­re­tat naci­o­nal.” D’altra banda, hi ha la consciència, ben recent, de la UE que ha d’aug­men­tar la seva capa­ci­tat de pro­ducció de semi­con­duc­tors i superar la dependència de Taiwan i Corea del Sud, que es va poder evi­den­ciar en la crisi de la cadena glo­bal de sub­mi­nis­tra­ment. A parer de Ferràs, “sem­bla que ara la UE té una consciència més inte­grada sobre la tec­no­lo­gia, i que, si no la produïm aquí, no gene­ra­rem riquesa”. A la UE ja sem­bla que han assi­mi­lat que “qui té el conei­xe­ment té el poder”, i que aque­lla gran fàbrica del món ara és a l’avant­guarda en àmbits com la intel·ligència arti­fi­cial (IA) gene­ra­tiva, els bio­con­duc­tors i la com­pu­tació. Com diu, “està bé que vin­guin les empre­ses xine­ses a Cata­lu­nya, per poder apren­dre’n, alhora que creem les nos­tres pròpies tec­nològiques. Hem de ser un player més; si no creem una tec­no­lo­gia pròpia, ens veu­rem en un esce­nari molt com­plex en un món molt més frag­men­tat”.
Com molt bé explica Gia­como Pon­zetto, pro­fes­sor d’eco­no­mia i empresa de CREI-UPF, la fron­tera entre soci i com­pe­ti­dor pot ser molt difusa. “Es pot ser totes dues coses, i podem tenir una empresa cata­lana que com­pra als xine­sos al cos­tat d’una altra que hi com­pe­teix en els mer­cats locals, i fins i tot una empresa com Seat, que pot com­pe­tir amb mar­ques xine­ses en l’oferta de vehi­cle elèctric, però com­prar peces fetes a la Xina.” El que hau­ria de pre­o­cu­par, al seu parer, “és que molt sovint no hi ha dis­tinció entre govern xinès i empre­ses. Això pot ser pro­blemàtic en camps com la IA de reco­nei­xe­ment visual amb càmeres per con­tro­lar la població”. I també pot ser espinós el litigi al vol­tant de la pro­pi­e­tat intel·lec­tual: “La UE pot pen­sar que, com menys t’acos­tis a la Xina, menys risc quant al res­pecte de la pro­pi­e­tat intel·lec­tual, però la Xina pot con­tra­a­ta­car, si se li impo­sen bar­re­res aran­zelàries i d’altra mena, no res­pec­tant la pro­pi­e­tat intel·lec­tual.” I si arri­bem tard? Aquesta és la pre­gunta del con­sul­tor de risc geo­polític Miquel Vila, autor de La fi de l’alter­na­tiva xinesa (Ed. Tigre de Paper), mem­bre del cen­tre d’anàlisi d’afers inter­na­ci­o­nals Cata­lo­nia Glo­bal Ins­ti­tute i espe­ci­a­lista en la regió de l’Àsia Ori­en­tal i l’Indo­pacífic. “L’estratègia que es vol vehi­cu­lar a través del China Desk arriba tard, pot­ser era una tendència fa deu anys, però el cert és que ara la inversió xinesa ha bai­xat, i només podríem esmen­tar fets molt pun­tu­als, com la com­pra de Medi­a­pro per part d’Ori­ent Hon­tai, per 1.016 mili­ons d’euros.”

Vila, en canvi, con­si­dera molt interes­sant el lli­gam via vol directe entre Bar­ce­lona i Shenz­hen, “sens dubte, la ciu­tat xinesa que té més men­ta­li­tat de lliure mer­cat”. Amb tot, Vila no des­carta que Cata­lu­nya vul­gui seguir el model d’Hon­gria, on indústries xine­ses fabri­quen béns que van a parar al mer­cat ale­many, que indub­ta­ble­ment és el més inte­grat amb la Xina de tot Europa. “Podria ser de l’interès de Cata­lu­nya ser una fàbrica de la Xina per ven­dre a la UE, però no és clar que aquest model fun­ci­oni.” Cata­lu­nya seria així una altra peça del nears­ho­ring o recon­fi­gu­ració de les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment, que la Xina posa en pràctica tant a Mèxic, per apro­fi­tar els trac­tats de lliure comerç que manté amb els EUA, com al Mar­roc, on recent­ment la xinesa BTR ha obert una fàbrica de càtodes per a bate­ries de liti, amb una inversió de 500 mili­ons de dòlars, per tal de pro­duir anu­al­ment 50.000 tones. Com diu Vila, “la Xina sem­pre està mirant de tro­bar les zones gri­ses”. Vila no des­carta que Cata­lu­nya pugui exer­cir aquest rol de porta d’entrada, però amb el benentès que “sec­tors d’espe­cial interès estratègic, com els semi­con­duc­tors i el cotxe elèctric, sem­pre esta­ran sub­jec­tes a les res­tric­ci­ons que pugui apli­car Brus­sel·les. Les empre­ses ale­ma­nyes ja han vist les ore­lles al llop, i quan con­vin­gui dema­na­ran blo­que­jos”. En aquest sen­tit, l’ana­lista del Cata­lo­nia Glo­bal Ins­ti­tute creu que els sec­tors químic i far­macèutic poden ser els que esti­guin més lliu­res de la mirada escru­ta­dora de Brus­sel·les. I pel que fa a les geo­gra­fies, “pot­ser per a Cata­lu­nya fora més interes­sant reforçar les con­ne­xi­ons econòmiques amb Corea del Sud, l’Índia i els Estats Units, el prin­ci­pal inver­sor estran­ger al país; pot­ser serien inver­si­ons més segu­res”. Això sí, “sense ser més papis­tes que el papa amb la Xina”.

L’‘amic’ ame­ricà

En tot aquest joc de pros­pec­tiva, no hi poden fal­tar els nous movi­ments que puguin fer els EUA, dins d’aquest pro­tec­ci­o­nisme que ja no és cir­cums­tan­cial, sinó ben dura­dor. Una victòria de Donald Trump en les pròximes pre­si­den­ci­als dels EUA accen­tu­a­ria el règim pro­tec­ci­o­nista que ell va inau­gu­rar i que Biden va man­te­nir i fins i tot emfa­sit­zar amb lleis com la chips act, per la qual s’ofe­rei­xen sub­si­dis a les empre­ses que fabri­quin micro­xips en ter­ri­tori de la UE i alhora fis­ca­litza els pro­duc­tes euro­peus que uti­lit­zin micro­xips xine­sos, i la infla­tion reduc­tion act, eina legal que des­plega una política indus­trial de suport al cotxe elèctric basada en sub­si­dis.

Tot i que la UE va veure aques­tes mesu­res com un veri­ta­ble atac al lliure mer­cat, el cert és que sap que això es man­tindrà en el temps i que, al cap­da­vall, hi ha una política de blocs que deter­mina que la UE s’hagi d’ave­nir a acos­tar-se més als EUA que a la Xina. Com rumi­ava no fa gaire el repu­tat pro­fes­sor d’eco­no­mia política de Har­vard Dani Rodrik, no és desit­ja­ble un món gover­nat pels Estats Units de manera hegemònica, enfron­tats amb la Xina, i amb la resta d’actors mirant-s’ho sense poder-hi inter­ve­nir. Al seu parer, econòmica­ment el món seria més sa si nor­ma­litza una mul­ti­po­la­ri­tat en què també hi juguin les eco­no­mies dels BRICS (el Bra­sil, Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica).

Caldrà veure si aquesta con­vivència mul­ti­po­lar es pot man­te­nir sense ensurts o caldrà nego­ciar en el marc de l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç (OMC) unes nor­mes que siguin tole­ra­bles tant per Was­hing­ton com per Pequín. Però també caldrà veure si la Xina té capa­ci­tat d’adap­tació. Són molts els que asse­nya­len que una eco­no­mia moderna i d’alta tec­no­lo­gia ben diver­si­fi­cada no pot estar sub­jecta al con­trol mono­polístic d’un par­tit polític cen­tra­lit­zat. D’altres, però, recor­den que el capi­ta­lisme xinès, exces­si­va­ment pro­tec­ci­o­nista, con­serva una arrel social que ha permès treure de la pobresa 700 mili­ons de per­so­nes, men­tre que a Europa creix la desi­gual­tat.

6,4
bilions d’euros
va ser el volum de negoci del sector d’infraestructures i construcció de la Xina, el més important de tots, l’any 2022.
7,55
per cent
serà el ritme de creixement del sector de logística de mercaderies en el període 2023-2027. És el sector que creixerà més ràpid.
85,47
per cent
de creixement van registrar les importacions de turisme i oci a la Xina durant el període 2018-2022.
Els serveis, ja al capdavant
En el quadre macroeconòmic de la Xina, veiem que en el seu PIB, de 30.216.990 milions de dòlars, el sector de serveis ja representa una quota del 51,6%, mentre que la indústria ocupa el 40,5% i l’agricultura, el 7,9%. El PIB per càpita se situa en uns 21.391,8 dòlars. La inflació està en l’1,9% i la taxa d’atur, en un 4,2%. El deute públic representa el 77,1% del PIB.
880 milions captats el 2023
La Generalitat va captar 880 milions d’euros d’inversió estrangera el 2023, la quantitat més alta de la sèrie històrica, que comença el 1985, i un 42% més que l’any anterior. En total, el govern, a través d’Acció, va atreure 112 projectes, un 19% més que el 2022, que van suposar la creació de 4.533 nous llocs de treball (un 31% més). Els principals països inversors han estat els EUA (21% dels projectes), França (13%) i el Regne Unit (9%). Sectorialment, un 26% ha correspost a la tecnologia; un 14%, a les ciències de la vida; un 12%, a automoció-mobilitat; un 11%, als videojocs, i un 10%, a l’alimentació.

Recel al voltant de la nova ruta de la seda

La desconfiança s’ha imposat entre les principals economies europees respecte a la nova ruta de la seda, el gegantí projecte llançat el 2013 pel govern de Pequín, que consistia a invertir un bilió de dòlars en ferrocarrils, carreteres i ports per millorar les connexions amb Europa, Àsia i Àfrica i impulsar encara més l’intercanvi comercial. Països de l’est d’Europa com ara Sèrbia, Romania i, sobretot, Hongria s’hi van apuntar de manera entusiasta, seduïts pels préstecs i inversions xineses. També s’hi va interessar d’entrada Itàlia, un membre del G7, associació que reuneix les set economies més desenvolupades del món, per tenir un millor accés a l’immens mercat xinès. Fa pocs mesos, però, Itàlia se’n va desmarcar, seguint la consigna dels que avisen de no caure en el “parany del deute”, pel qual Pequín ofereix enormes crèdits que difícilment obtindrien en els mercats internacionals, per finançar megaprojectes. Si aquests països no són capaços d’assumir els pagaments del deute, és el promotor xinès el que acaba obtenint el control de la infraestructura i dels recursos naturals. Especialment temorosos s’han mostrat els EUA, que, a través del president Biden, han demanat als països llatinoamericans que no entrin en el projecte, i oferien invertir milers de milions a la regió a través del BID.

Una economia amb molts interessos i noves prioritats

En aquest primer quart del segle XXI, són uns altres els interessos d’una economia que ha madurat. En la indústria alimentària, guanyen pes els productes orgànics i els productes gurmet, si tenen una bona relació qualitat-preu. La sofisticació també determinarà el creixement de la indústria química, que ara es preocupa més per productes especialitzats com additius o tensioactius per a la cura personal o productes innovadors per a l’embalatge com els polímers biodegradables.

La Xina dona un rol protagonista a la indústria farmacèutica, en el segment de la biofarma, per l’envelliment demogràfic, que ha originat que creixi la prevalença de malalties com les cardiovasculars, la diabetis i el càncer.

Com a màxim consumidor mundial d’energia (26,5%) i emissor de CO2 (28%), la Xina ha de transformar la seva estructura energètica, així que prossegueix en els esforços per reduir el carboni i complir amb els compromisos climàtics. Vol impulsar exponencialment les seves ja importants inversions en fonts d’energia renovable.

Actualment, la Xina és un gran importador de biotecnologia, però el seu objectiu real és assolir, de cara ja al 2025, una capacitat d’innovació que li permeti ser un gran competidor a escala internacional.

El gran sector de creixement serà, però, el vehicle elèctric, mercat que ja lidera però que vol consolidar amb la recerca de col·laboradors globals.

El creixement d’una certa classe mitjana fa que hi hagi una bona veta de mercat per als cosmètics i els productes de cura personal.

La indústria del videojoc, en bona part gràcies als esports, ha esdevingut un mercat lucratiu, amb un tarannà innovador en productes i serveis.

Presents en els principals sectors d’activitat

Les 114 filials de firmes xineses que hi ha a Catalunya representen els àmbits econòmics més importants
Jordi Garriga Riu

La presència de l’empresa xinesa a Catalunya ja comença a tenir una certa volada, i ja podríem trobar-hi establertes 114 filials de 65 empreses matriu.

En el capítol financer, hi trobem el China Construction Bank (CCB), un dels “quatre grans” bancs de la República Popular de la Xina, amb uns actius de 18.349.489 iuans i 329.338 empleats arreu del món.

En el camp de les telecomunicacions, Huawei, si bé ha tancat la gran botiga física que va obrir fa pocs anys al centre de Barcelona, està meditant obrir a la capital catalana un gran centre de dades. Així mateix, també ha mostrat interès per establir una base d’operacions al laboratori d’innovació social i digital CoEbreLab, a la Ribera d’Ebre.

En l’esfera dels videojocs, en què la Xina s’ha mostrat molt activa en els darrers anys, cal fer esment de la importància que està atorgant l’empresa FunPlus a Barcelona, on disposa d’un gran estudi que dona cabuda a 70 treballadors, amb la perspectiva d’arribar als 120 a curt termini.

En el camp de l’automoció, àmbit en què la Xina té molts plans per a Catalunya, hi ha l’Associació Xinesa de Fabricants d’Automòbils; un centre d’R+D com el China Automotive Engineering Research Institute, i fabricants de components com ara Merit Automotive Electronics, que fabrica cablejats elèctrics per a cotxes a Sant Vicenç dels Horts, i PXI Automotive, que s’ha instal·lat a Torelló després d’adquirir Mecàniques Troem.

El gegant dels electrodomèstics i l’electrònica de consum Haier s’han traslladat fa pocs mesos a la Torre Llevant, on tindran un espai experiencial per exposar les darreres innovacions del grup.

En robòtica, a Vilanova i la Geltrú tenim KUKA, un dels grans proveïdors mundials de solucions d’automatització per a la indústria farmacèutica i la logística d’hospitals. Un dels líders en la construcció de parcs solars, Chint Energy, disposa d’una filial al Prat de Llobregat.

En logística, Kerry Logistics, una de les companyies més importants tant a la Xina com a la resta d’Àsia, té a Viladecans el més important dels seus centres a l’Estat.

El gegant dels fungibles mèdics xinès Blue Sail Medical és a Barcelona a través de la seva filial Biosensors Europe, que dissenya eines innovadores per a la cirurgia del cor.

En química, cal destacar Elix Polymer, del grup Sinochem, que des del complex petroquímic de Tarragona lidera el mercat de resines ABS.

En refrigeració industrial, a Sant Quirze del Vallès tenim Huayi Compressor Barcelona, fabricant de compressors i unitats condensadores.

203 filials catalanes
Des de fa dècades, la Xina és un mercat en què les empreses catalanes han deixat empremta, amb presència física. Tot rastrejant, hi trobaríem 203 filials catalanes de 147 empreses matriu. Entre els noms més destacables, hi podríem esmentar Borges Agricultural & Industrial Edible Oils, Fluidra, Grífols, Miguel Torres, Punto FA (Mango), Roca Corporación Empresarial, Damm, Werfenlife i Zanini Auto Group, entre d’altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.