Administracions
Anna Massot
Alcaldessa de Castelló d’Empúries (ERC)
“Som un govern cohesionat i amb ganes de treballar”
“Ha estat una novetat haver de governar en minoria en un municipi com Castelló, on això no havia passat mai”
“Amb altres grups el diàleg estava centrat més en el repartiment de quotes de poder que en el programa, i no va haver-hi acord”
Tenim sobre la taula importants partides que provenen dels Next Generation i que cal executar
L’alcaldessa de Castelló d’Empúries, Anna Massot (ERC), explica que aquest mandat s’ha iniciat amb molta il·lusió i ganes de tirar endavant projectes que han de transformar el municipi. Per Massot, el govern en minoria dels tres grups –ERC, PSC i Demòcrates– els porta a buscar consensos; d’altra banda, una característica, segons afirma, dels republicans. Els reptes impliquen gestionar els projectes finançats pels Next Generation, que han d’ajudar a treballar també per un tema clau, com és la cohesió social, l’economia, el turisme, el medi ambient i la cultura.
Com valora el que porten de mandat?
Han estat uns mesos molt intensos que han passat volant. Som un govern molt cohesionat i amb ganes de treballar. Ha estat necessari assumir un nou lideratge, amb una alcaldessa i un equip nous, amb persones que teníem experiència i d’altres que no. I, a més, procedents de tres partits diferents, ERC, el PSC i Demòcrates, però amb molt bona entesa i suport del personal municipal.
Què l’ha imposat més?
El que ha estat una novetat és haver de governar en minoria en un municipi on això no havia passat mai. Això ha estat un aprenentatge per a tothom i, per a nosaltres, un gran repte i en absolut un problema.
Va ser complicat arribar a un acord a tres bandes?
Pensi que el punt de partida van ser deu candidatures. Amb aquest escenari cap partit preveia poder governar amb majoria absoluta.
Les negociacions van ser llargues?
No va ser difícil arribar a un acord, si bé vàrem trigar perquè nosaltres, com a força majoritària, vàrem assumir parlar amb gairebé tothom. ERC és un partit que li agrada treballar en equip. L’actual govern ens vàrem entendre de seguida en els principals temes, prioritats, manera de funcionar com a equip i model de població. Amb altres grups el diàleg estava més centrat en el repartiment de quotes de poder que en els programes. No va ser possible aconseguir la majoria.
Bé, doncs, centrem-nos ara en els principals reptes que tenen sobre la taula.
Tenim sobre la taula unes importants partides que provenen dels Next Generation i que cal executar i que impliquen una manera transversal de treballar amb moltes àrees implicades. Entre tots ells superen els tres milions d’euros i ens representa un gran repte com a govern.
A quins projectes ens referim?
Un d’ells és el de la sala municipal. És un projecte molt ambiciós perquè comporta un gran canvi estructural per a aquest equipament. Un salt qualitatiu per a un espai molt emblemàtic de la població. Un segon projecte fa referència al turisme sostenible, que ens permetrà fer passes molt importants en aquesta línia, amb la creació de molts carrils bici.
Un municipi més sostenible, doncs.
Precisament el de la sostenibilitat és un dels aspectes en què pensem que hem d’avançar. Ja no només pel que fa a les bicicletes, sinó al conjunt de la mobilitat. Lligat amb tot això es fan moltes inversions pel que fa a la sostenibilitat, com ara la instal·lació de plaques solars en edificis municipals i turisme lligat a les noves tecnologies. Representa molt de treball pel que fa als projectes i al rigor que comporta la gestió dels fons.
Centrem-nos en l’actualitat. Parlem de la sequera.
Hem entrat en emergència de nivell 2 i estem a la zona de l’epicentre del país, la conca més perjudicada ara mateix. Hem de tenir clar que estem davant d’una crisi llarga, però també davant d’un canvi de mentalitat. És important tenir clar que, pel que fa a la gestió dels recursos hídrics, ja mai més res serà el mateix. Estem davant d’un canvi de paradigma i caldrà molta reeducació, pedagogia i conscienciació a la població.
Ara passem a parlar dels reptes del futur. Quin és el Castelló que volen construir?
Un dels grans reptes és la cohesió social. Tenim davant nostre el repte de l’habitatge. Ja s’han fet passes importants. Hem fet una modificació del planejament per fer habitatges socials i tot el que fa referència a l’accés a l’habitatge. Tot, en el seu conjunt, però, està relacionat amb el que deia abans de la cohesió social.
Crear sinergies.
Connectar millor el nostre municipi per crear sinergies entre els dos nuclis, de Castelló i Empuriabrava, a més de les urbanístiques i econòmiques. Recordem que Empuriabrava, a banda del potencial turístic, és un clúster econòmic nàutic de primer ordre. A més, i també després de fer el passeig marítim, ens cal apostar per la segona línia de Castelló, que farem.
Pel que veig, estem parlant de dues realitats diferents però complementàries...
Totalment. És una característica molt nostra que ens enriqueix. Això porta a treballar per la cultura, la preservació del nostre ric patrimoni, sense oblidar el teixit turístic i econòmic. A més, també tenim uns importants aiguamolls. Tot això ens porta a teixir complicitats per reforçar els dos nuclis i, en conseqüència, el conjunt del nostre municipi.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.