Empreses

Suara vol captar capital per finançar la innovació

La cooperativa de treball està dissenyant l’instrument propi que millor la pot ajudar a atreure inversors privats i guanyar múscul

L’entitat sense ànim de lucre col·labora amb ‘start-ups’ i universitats en iniciatives de base digital per transformar el sector

Aproximadament el 90% de l’activitat de Suara Cooperativa prové del client públic i la resta, del privat

Suara Cooperativa, una cooperativa de treball del sector d’atenció a les persones amb 5.000 llocs de treball, dels quals més de 1.500 són socis de treball, està immersa en la definició i creació d’instruments de finançament propis, que li donin el múscul financer suficient per poder invertir més en innovació i donar resposta als grans reptes que viu el sector de l’atenció a les persones, especialment les grans.

Laura Peracaula, que és la codirectora general de l’entitat (juntament amb Tomàs Llompart), assegura que el fet de ser una cooperativa, sense ànim de lucre, representa una limitació a l’hora d’aixecar capital dels inversors tradicionals, que busquen un retorn ràpid i a partir d’una fórmula centrada en el capital i no en les persones. “Estem estudiant la manera de crear els nostres instruments de captació de capital, perquè per poder invertir en innovació es necessita molt de volum i continuïtat en el temps, i no en podem quedar al marge”, hi afegeix Peracaula.

No s’estrenen amb aquesta iniciativa, ja que el 2021 ja van engegar amb altres entitats de l’economia social Més Espais, un instrument que ajuda a finançar la construcció d’equipaments per després poder-los llogar a llarg termini a entitats del tercer sector, escapolint-se així del component especulatiu del món immobiliari.

Suara Cooperativa, com altres entitats del sector de l’atenció a les persones, afronta un procés de transformació global que rau en l’augment de l’esperança de vida, l’envelliment de la població i l’esgotament del model actual d’atenció a la gent gran. “No es pot seguir com fins ara, per causes múltiples. N’és una el fet que hi ha noves necessitats d’atenció, durant més temps, i alhora cada cop ho tenim més difícil per trobar persones que estiguin disposades a treballar en aquest entorn. Hem de buscar noves fórmules”, insisteix la codirectora general.

El cas és que especialment la gent gran requereix una atenció les 24 hores del dia. S’ha de garantir qualitat per a l’usuari, dignitat per al professional que l’atén i, a més, ser sostenible econòmicament, perquè, a més, és l’Estat qui l’ha de finançar en gran proporció, ja que la dependència és considerada un dret universal, de la mateixa manera que ho és la salut i l’educació. El sector, a més, ha estat copat per grans firmes –moltes de les quals, vingudes del món de la construcció–, que tenen grans pressupostos per invertir, com Clece, la branca de serveis socials d’ACS, propietat de Florentino Pérez.

Innovar

Suara Cooperativa va decidir, segons explica Laura Peracaula, posar el focus en la innovació per poder pilotar aquesta metamorfosi i altres particularitats del sector. Així doncs, l’any 2012 van decidir que un dels valors de Suara Cooperativa seria la innovació. “Vam optar per dedicar esforços econòmics i d’estructura, de manera continuada, a projectes que donessin resposta als reptes de la societat. I un dels que han permès desenvolupar més projectes és justament l’envelliment”, explica Peracaula, que hi afegeix que fins ara el finançament de les diverses iniciatives d’innovació que han posat en marxa i les que estan desenvolupant prové principalment de subvencions públiques i préstecs del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitat.

Amb tot plegat, des de fa una dècada, la cooperativa ha anat donant forma a iniciatives de base digital i recentment ho ha vehiculat a través de Suara Living Lab. Es tracta d’un espai de més de 1.000 m² situat al districte tecnològic del 22@, des d’on, entre moltes altres coses, innoven amb start-ups i diferents universitats. Un dels projectes, que està en fase de desenvolupament, consisteix a monitorar persones grans que viuen a casa seva a partir dels sons que hi ha al domicili. Ho estan portant a terme juntament amb la universitat privada La Salle, que s’ocupa de la part tecnològica, i la Universitat de Girona, que es dedica a l’apartat més científic.

Un altre dels projectes que té a la cuina el laboratori de Suara és el de la robòtica social i assistencial. Juntament amb la UPC i l’Institut de Robòtica, estan definint funcionalitats en la robòtica social.

Assistir tot el cicle vital

Tot i que el 65% de l’activitat de Suara Cooperativa està concentrada en l’assistència i serveis a gent gran, ha anat creant serveis per atendre les persones al llarg de tot el cicle vital. Així doncs, gestionen escoles bressol de titularitat pública i privada, serveis orientats a la infància i a les famílies amb risc d’exclusió social, com centres residencials d’acció educativa, cases de nens tutelats i equipaments vinculats a l’atenció de joves menors d’edat migrats. A més, Suara participa en una cooperativa de segon grau, Creixen Cooperativa, que és una aliança entre l’Escola Sant Gervasi, l’Abacus i Suara, per a la gestió de tres escoles concertades sota el model d’educació cooperativa.

També gestionen pisos que permeten al jovent vulnerable fer el trànsit cap a l’etapa adulta i, a més, ofereixen serveis d’inserció laboral mitjançant l’orientació i la formació, entre molts altres serveis.

Suara està centrada territorialment a Catalunya, tot i que té algun projecte en altres territoris de l’Estat, i també presència a Xile, mitjançant una societat dedicada a l’àmbit de l’atenció a les persones, en la qual tenen participació.

Ara com ara, el 90% de l’activitat de la cooperativa prové del client públic i el 10% restant, del privat, com la Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat de Llobregat, per a la qual Suara presta el servei d’atenció domiciliària. Fundada el 1962, va possibilitar l’accés a un habitatge digne a famílies treballadores de la ciutat, i avui continua oferint suport i serveis als seus gairebé 1.000 socis i sòcies.

Suara Cooperativa, que va tancar l’any 2022 amb un volum de negoci de 120 milions d’euros, presentarà els resultats del 2023 al maig, després que se celebri l’assemblea de sòcies de la cooperativa, el seu òrgan de decisió.

Suara Cooperativa
Suara és fruit de la fusió entre tres cooperatives: Treball Familiar, EAS i Escaler, l’any 2008.
120
milions d’euros de facturació
5.000
treballadors
2008
any de fundació

Òrgan decisori

L’estructura organitzativa de Suara està regida per l’assemblea de sòcies i socis de la cooperativa, que n’és el màxim òrgan decisori.

“Aquesta fórmula organitzativa afavoreix l’apoderament de totes les persones des del seu lloc de treball, mitjançant un model de governança que fomenta la participació directa en la presa de decisions del dia a dia i, a més, incideix en el compromís”, explica la codirectora general.

El fet que la propietat sigui de les persones sòcies de treball, el dota d’un model diferent, en què, a més, fins i tot part del consell rector, el que seria el consell d’administració d’una societat limitada, hi és també a l’atenció del servei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.