Política
Eduard Vallhonesta Alarcón
Alcalde de Sant Celoni (PSC)
“Tenim el gran repte de posar Sant Celoni al dia”
“Ens hem trobat un ajuntament que necessita un cert canvi organitzatiu i donar impuls a moltes coses que estaven aturades”
“Incrementem el contracte de neteja viària perquè el municipi necessita un canvi d’imatge, i el manteniment de l’enllumenat”
La identitat no està en dubte, ens sentim del Baix Montseny, tenim un consell d’alcaldes i ens reunim
Eduard Vallhonesta té 36 anys i és l’alcalde de Sant Celoni des del 2023. Ha estat mitja vida lligat a la política; fa 18 anys va entrar a la Joventut Socialista del municipi i el 2014 va esdevenir primer secretari del PSC quan va agafar les regnes de Joan Castaño, en qui s’havia emmirallat de petit. Està casat i té dos fills, i té el grau superior en màrqueting i investigació de mercats.
El PSC (6 regidors) ha millorat el resultat però han pactat amb Alternativa (3) per arribar a la majoria. Com van les relacions?
Molt bé, perquè tot i que és un govern de coalició, és un únic govern. Tots anem a l’una. És un acord molt sòlid, no només de mandat sinó també de futur, i que va més enllà del 2027.
Què li faltava al govern de Junts i ERC?
Ens hem trobat un ajuntament que necessita un cert canvi organitzatiu, donar un impuls a moltes coses que estaven aturades. De fet, donarem de baixa alguns projectes que tenien pensats per dotar econòmicament uns altres als quals donem prioritat.
Posi un exemple.
La piscina municipal descoberta. Hi havia un projecte de l’anterior equip de govern que anava cap als set o vuit milions d’euros, una cosa desproporcionada, i en un terreny que no era el més òptim per construir. Vam veure que era inviable i vam buscar un canvi d’ubicació prop de les pistes d’atletisme. És de les primeres decisions que vam prendre com a equip de govern. És una reivindicació que fa 20 anys que es fa. El pressupost serà d’uns 2,5 milions d’euros i treballem per poder-la inaugurar l’estiu del 2025.
El pressupost aprovat per al 2024 serà de 27 milions d’euros, un 23% més. Què inclou?
En el capítol 1 farem una comissió de serveis per tenir un tècnic de residus, perquè canviem el model, farem un model porta a porta mixt. També augmenta perquè fins ara no es calculava correctament el capítol de personal, i s’ha filat prim i surten uns 300.000 euros més respecte a l’any anterior. És a dir, els costos els teníem però no es calculaven bé. Al capítol 2, incrementem el contracte de neteja viària perquè el municipi necessita un canvi d’imatge, i per al manteniment de l’enllumenat, per poder contractar una empresa externa. A final d’any vam posar una empresa per a les avaries d’urgència els caps de setmana.
I els recursos, d’on provindran?
S’ha apujat l’IBI un 3,6% i les escombraries, malgrat que l’Ajuntament encara fa una aportació important; el 70% ho paga el contribuent i el 30% l’Ajuntament. Això és l’increment d’impostos, però l’Estat aportarà més diners i la Diputació també. A més a més, a finals d’any es va agafar un arquitecte que està agilitzant molt les llicències d’obres que teníem endarrerides mig any, aproximadament, i això permetrà tenir més ingressos.
Com han trobat les finances?
Ens hem trobat les finances tenses, i a més a més, amb una mala gestió important, perquè s’intentava tirar del pressupost a través de romanent, i no és la manera més òptima de quadrar un pressupost. L’anterior equip de govern feia pressupostos de despesa a la baixa, ho aprovaven al mes de febrer i al març estaven fent modificacions de crèdit. Aquest pressupost és més realista i també per això és més elevat.
Quota tributària de 80 euros als solars i pisos buits, i bonificació de l’IBI a entitats públiques i cooperatives d’habitatges en cessió d’ús. Per què?
El que intentem és fomentar aquestes cooperatives que al final el que fan és habitatge més social.
La Corba, per exemple, un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús constituït per un grup de dones.
Sí, és un habitatge més social, i tot el que ens afavoreixi en el tema d’habitatge, que el tenim molt tensionat a Sant Celoni, doncs endavant, o com bonificar o posar facilitats a aquestes cooperatives.
A banda de neteja i enllumenat, què més era prioritari?
Tenim 27 punts de parcs infantils i en molts no hi ha hagut manteniment. Durant tres anys, cada any, hi invertirem 200.000 euros, com a mínim. Pel que fa a les voreres, sobretot als barris, n’hi ha d’aixecades, sigui per deixadesa o per culpa dels arbres. I a través de plans d’ocupació, tindrem una brigada de dues persones per reparar el terra, i farem una ordenança pel tema dels fems dels gossos.
En què consistirà el nou sistema de recollida de residus mixt?
L’objectiu és que a principis del 2025 es pugui iniciar el nou sistema mixt. A les zones més denses serà amb contenidor tancat i a les altres zones serà porta a porta. Estem fent l’estudi, crearem un comissionat en què hi haurà tots els partits polítics i haurem d’anar tots a l’una, és un tema de poble.
Com està la reivindicació de la comarca del Baix Montseny?
Per a l’anterior equip de govern no era una prioritat, tampoc. No van moure cap fil per fer una consulta. Sant Celoni és la capital del Baix Montseny, d’aquesta subcomarca. Però per ser-ho ens ho hem de creure i durant molts anys hem tingut un equip de govern que no s’ho creia. Sant Celoni és el segon polígon més important en química fina de Catalunya, després de Tarragona. Per això, Empresa ara depèn d’alcaldia. Tenim el gran repte de posar Sant Celoni al dia; impulsar la neteja viària, potenciar el polígon, el comerç i un pla de digitalització, perquè sigui més senzill accedir als tràmits. Això, abans que cap altre pas. La identitat no està en dubte, ens sentim del Baix Montseny, tenim un consell d’alcaldes i ens reunim de tant en tant, i amb els municipis veïns treballem per mancomunar serveis.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.