Política

Agnès Gasull i Costa

Portaveu de Tots Som Forallac (ERC) i cap de l’oposició al municipi

“L’accés a l’habitatge és una gran mancança per al jovent”

La portaveu de l’oposició defensa una alternativa constructiva per garantir el relleu generacional al municipi del Baix Empordà

En matèria de residus, des del Consell Comarcal veu inviable qualsevol ampliació de la planta de transferència de Forallac

L’entorn de la planta de transferència està protegit i no s’hi pot ni asfaltar per ampliar superfície

Agnès Gasull ja fa nou anys que està en política. Pri­mer, com a mem­bre de la can­di­da­tura de Tots Som Fora­llac, ads­crita a ERC, però també al Con­sell Comar­cal del Baix Empordà, on ara és vice­pre­si­denta ter­cera i dele­gada de Sos­te­ni­bi­li­tat, Acció Climàtica i Gestió de Resi­dus.

Es va estre­nar com a cap de llista al maig, però quan es va impli­car en la política local?
Va ser el 2015, amb un equip de per­so­nes per mirar de bas­tir una opo­sició al bat­lle que tenim des de farà 40 anys. En aquell moment vetllàvem per pro­te­gir la zona dels Clots de Sant Julià, davant el pro­jecte de planta de resi­dus. I vam estar a punt de donar el tomb. En l’ante­rior man­dat, vam cen­trar-nos més en les pro­pos­tes per afron­tar la covid-19, amb idees com ara que s’impartís informàtica a la gent gran. La nos­tra funció és pres­si­o­nar per anar reso­lent man­can­ces històriques.
Qui­nes man­can­ces des­ta­ca­ria?
L’accés a l’habi­tatge és una gran man­cança, sobre­tot per al jovent. Alguns només se n’han sor­tit divi­dint inte­ri­or­ment cases anti­gues, o refor­mant una pallissa o un cobert, qui en té. Però els preus són pro­hi­bi­tius i molts joves se n’han hagut d’anar a pobles veïns, cosa que posa en risc l’escola, però també els comerços, que només tre­ba­llen pen­sant en els caps de set­mana, i la vida dels pobles. Altres muni­ci­pis veïns han tro­bat la manera d’habi­li­tar sòl asse­qui­ble i acces­si­ble als veïns, com­plint els requi­sits legals, i aquí no s’ha fet cap pla d’habi­tatge ni s’ha pres cap mesura, com ara una moratòria.
Esmen­tava el futur de l’escola, que con­ti­nua en mòduls pro­vi­si­o­nals. Sur­ten els números perquè la Gene­ra­li­tat hi aposti?
Sur­ten els números, i el depar­ta­ment està espe­rant la cessió for­mal dels ter­renys. La pri­mera pro­posta de l’Ajun­ta­ment no ofe­ria prou superfície, i amb des­ni­vell. Això va fer per­dre qua­tre o cinc anys. I la dar­rera ubi­cació era pri­vada i ja s’ha adqui­rit, s’està urba­nit­zant l’entorn abans de la cessió. Ara sem­bla que s’hi posen, però altres ajun­ta­ments que han fet els deu­res abans i fa anys que es mouen ens han anat avançant.
Hi ha altres detalls menors, com ara la cober­tura de tele­fo­nia, que difi­culta que ens hàgim tro­bat ara a Pera­ta­llada.
És una altra de les pre­gun­tes recur­rents que fem en els plens. La res­posta és que les parets de les cons­truc­ci­ons medi­e­vals són massa grui­xu­des, però a Pals i Monells, així com a Car­cas­sona, també tenen nuclis de l’edat mit­jana i tenen ser­vei. Cal­dria reforçar la xarxa d’ante­nes i repe­ti­dors per tal que, a banda que els veïns i visi­tants puguin tru­car, els datàfons dels comerços no s’hagin de dur fins al final del car­rer per cobrar amb tar­geta, i més quan cada cop menys cli­ents fan ser­vir efec­tiu.
Com a regi­dora contrària a la planta de resi­dus supra­mu­ni­ci­pal, i alhora com a con­se­llera comar­cal, quina solució pro­posa per a la trans­ferència, tri­atge i gestió de les dei­xa­lles?
El 2014, vam fer pressió perquè la Gene­ra­li­tat fes avor­tar el pro­jecte. La planta de trans­ferència, com a con­se­llera comar­cal, és obso­leta. L’entorn està pro­te­git i no s’hi pot asfal­tar més superfície ni fer-hi ampli­a­ci­ons. Encara que l’alcalde hi per­se­veri.
Quina solució hi veu, des del Con­sell Comar­cal?
Cal una ins­tal·lació sen­zi­lla, que doni cober­tura comar­cal, però orde­nada per fer-hi un mínim de trans­ferència i pre­tri­atge, ja pla­ni­fi­cada amb marge per poder donar ser­vei durant els mesos d’estiu. La Gene­ra­li­tat està tre­ba­llant en la nova llicència ambi­en­tal per recu­pe­rar acti­vi­tat d’orgànica i trans­ferència a Solius. Després caldrà acla­rir on van a abo­car-se.
La inci­ne­ra­dora de Camp­dorà seria una opció?
De moment, la inci­ne­ra­dora encara no està activa, i se n’haurà de par­lar. D’aquí a pocs dies tenim una nova reunió amb l’Agència de Resi­dus al Con­sell, al cos­tat dels tècnics, per anar avançant.
Un nou abo­ca­dor a la comarca, després del tan­ca­ment del de Solius, està total­ment des­car­tat?
Del tot. De fet, ara la pri­o­ri­tat és el segui­ment de les pros­pec­ci­ons per al bui­datge de l’abo­ca­dor de Vaca­morta, amb la comissió de segui­ment del bui­datge, que és oberta a les pla­ta­for­mes veïnals i muni­ci­pis afec­tats. A més de recu­pe­rar la gestió de l’orgànica a Solius i l’endreça tècnica del com­plex, amb el nome­na­ment d’una gerència pro­fes­si­o­nal i inde­pen­dent.
Tor­nant a Fora­llac, han rebai­xat el nivell de pressió i crítica res­pecte al man­dat 2015-2019?
A mi m’agrada anar de cara, i si tinc un dubte, pre­gun­tar a l’alcalde o als regi­dors. Una altra cosa és que sovint tro­bem silen­cis entre els regi­dors, i acaba res­po­nent l’alcalde. Volem anar fent feina de mica en mica i cor­re­gir allò que es pugui. Valo­rem l’experiència de l’alcalde, però enca­de­nem massa anys d’inèrcia i s’han dei­xat de fer mol­tes coses, perquè s’han per­dut opor­tu­ni­tats. Fa massa anys que estem en blanc i negre i voldríem posar-hi colors, donar vida cada dia.
Posi-me’n exem­ples.
Les sub­ven­ci­ons a joves espor­tis­tes, que vam pro­po­sar i s’ha asso­lit. O una altra cosa que tots ens esti­mem, que és la festa de la Car­bo­nera de Sant Cli­ment. Volíem que s’impulsés el reco­nei­xe­ment per decla­rar-la festa tra­di­ci­o­nal d’interès naci­o­nal, com a patri­moni cul­tu­ral i social que és. Que s’endrecés per vet­llar per la seva pre­ser­vació, que pugui rebre ajuts. I vam rebre un no a la moció, sense cap argu­ment sòlid ni con­vin­cent.
S’hi ha fet algun canvi?
Vam dema­nar lava­bos portàtils, i ens van dir que no calien. L’any següent, i des d’ales­ho­res, per sort, els han incor­po­rat. Però hi ha altres exem­ples pen­dents, com ara tenir algun car­rer o plaça amb nom de dona.
Qui­nes obres veu fac­ti­bles, a banda del que hem comen­tat?
La mura­lla de Pera­ta­llada s’hau­ria de con­so­li­dar, i limi­tar-hi l’accés rodat. L’antiga caserna de la Guàrdia Civil fa anys que està tapi­ada, i s’hau­ria de tro­bar la manera que tingués ús per a les enti­tats i habi­tatge social. Un accés directe cap al puig de Sant Ramon des de la rodona de la Bor­deta, per treure vehi­cles del cen­tre de Vul­pe­llac. O fer una xarxa de camins segurs per anar de nucli a nucli en bici­cleta o cami­nant cap a l’escola, cap a tre­ba­llar, cap al con­sul­tori mèdic, i el que veiem malau­ra­da­ment són molts antics camins ara asfal­tats i que són car­re­te­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.