Societat

El dolç inclusiu del Maresme

A Can Parcala, un equip de set persones amb discapacitat elabora les Roques del Maresme

S’encarreguen de retirar la mel dels ruscos i la barregen amb ametlla i diferents xocolates

El procés d’elaboració és artesanal i, com expliquen, cada roca “és única i irrepetible, com ells”

Amet­lles cara­mel·lit­za­des amb mel i xoco­lata. Una com­bi­nació que s’han inven­tat al cen­tre ocu­pa­ci­o­nal de Can Par­cala i que s’ha après de memòria l’equip de l’obra­dor for­mat per usu­a­ris de la Fun­dació El Maresme, que tre­ba­lla per la inserció de per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual. “Ens ajus­tem a les capa­ci­tats de cada per­sona perquè puguin estar a l’obra­dor, fent tas­ques a l’entorn de la finca o mani­pu­lant el pro­ducte”, explica la direc­tora de pro­jec­tes de l’enti­tat, Carme Martí, que des­taca el procés d’ela­bo­ració arte­sa­nal que es fa d’aquest nou pro­ducte que han bate­jat com a Roques del Maresme. El dolç s’obté de la mel que es pro­du­eix i comer­ci­a­litza des de fa deu anys a la mateixa finca on s’ha impul­sat l’aula apícola per mos­trar amb tallers pedagògics com fun­ci­ona el món de l’api­cul­tura i la importància de la pre­ser­vació de les abe­lles per al medi ambi­ent.

David Fusté és un dels tre­ba­lla­dors de l’obra­dor que explica la feina manual amb les dues culle­res que fa ser­vir per fer les peti­tes boles sobre la taula, on deixa que es refre­din. El que més li agrada, però, com a molts altres com­panys, és sor­tir a fora per reco­llir la mel dels rus­cos que hi ha repar­tits al bosc. Ho fan acom­pa­nyats de Txema Magro, l’api­cul­tor i l’impul­sor del pro­jecte de Can Par­cala, que va pen­sar a crear un nou pro­ducte com a alter­na­tiva a la dava­llada en la pro­ducció de mel per culpa de l’arri­bada de la vespa asiàtica, que es menja i amenaça la població d’abe­lles.

Inno­vant amb qua­li­tat

Fa un any que tre­ba­llen per inno­var amb l’asses­so­ra­ment del mes­tre xoco­la­ter Josep Tei­xidó, de l’obra­dor Xócala, de Car­de­deu. Les Roques del Maresme s’han pre­sen­tat coin­ci­dint amb el pri­mer tast d’una nova vari­e­tat, la de xoco­lata blanca amb lla­vors de sèsam, que amplia la gamma de les ori­gi­nals, fetes amb xoco­lata negra i xoco­lata amb taronja.

Després d’un any fent pro­ves han acon­se­guit la qua­li­tat que bus­ca­ven. “No deixa de ser com la clàssica roca suïssa”, asse­nyala l’api­cul­tor, amb la sin­gu­la­ri­tat que s’endol­ceix amb la mel que també ela­bo­ren i no amb sucres refi­nats. Per a aquest 2024 con­fien repe­tir els 900 qui­los que van ven­dre l’any pas­sat amb coman­des impor­tants per a enti­tats i empre­ses com Mango o La Roca Village. Per l’api­cul­tor i res­pon­sa­ble del pro­jecte és impor­tant que es valori el pro­ducte per la seva qua­li­tat i “perquè és bo”, i no tant pel “rere­fons social” i el fet de voler col·labo­rar amb l’enti­tat fent una donació o com­prant el pro­ducte.

El procés d’ela­bo­ració és del tot arte­sa­nal i, com expli­quen a l’obra­dor, cada roca “és única i irre­pe­ti­ble, com ells”. Les Roques del Maresme es tro­ba­ran en esta­bli­ments gour­met i a la web de Can Par­cala, on es comer­ci­a­litza la mel, amb una pro­ducció d’unes 2,5 tones a l’any que s’obté dels 180 rus­cos que hi ha dis­tribuïts a la finca de Cabrera de Mar, Premià de Dalt i Fogars de Montclús.

A Can Par­cala hi tre­ba­llen dotze per­so­nes, comp­tant els moni­tors, que tenen cura dels rus­cos i de fer les visi­tes dels milers d’esco­lars que s’acos­ten per veure les ins­tal·laci­ons i par­ti­ci­par en els tallers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.